• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: index.hr

20.06.2017

17:09

HRVAT POKUŠAO DA IZVOZA RUSE, UZELI MU DEO MERKATORA: Putinovi bankari plene imovinu po "lijepoj njihovoj"!

Balkan

HRVAT POKUŠAO DA IZVOZA RUSE, UZELI MU DEO MERKATORA: Putinovi bankari plene imovinu po "lijepoj njihovoj"!

Podeli vest

Ako je neko mislio da će Rusi pokunjeno gledati kako ih hrvatska vlada pokušava preveslati, prevario se. Jasno je to iz akcija koje provode oko Agrokorove imovine u Srbiji, gde su Rusi blokirali raspolaganje imovinom Agrokorovih preduzeća Frikom i Dijamant

Rusi sada su u Sloveniji počeli da zaplenjuju Merkatorove deonice kojima je Ivica Todorić lično garantovao za kredit.

Ante Ramljak odbio je u aprilu zahtev ruskih banaka da njihovih 100 miliona evra kredita ugovorenih uoči Lex Agrokora takođe dobiju prvenstvo u naplati kao uslov daljnjeg finansiranja. 

POČEO "POTOP" HRVATSKE: Pokrenula se Agrokorova lavina!

Kasnije niko nije hteo dati novac bez te vrste osiguranja, odnosno bez priznavanja statusa prioritetnog potraživača, pa je Ramljak drugim kreditorima dao upravo ono što je na početku Rusima odbio. Sada na tu vrstu ucene najnormalnije pristaje, a takozvani rol-up model ponudio je američkom lešinarskom fondu koji drži Agrokorove obveznice, zapadnim bankama i ruskim bankama, ali tek u određenom iznosu. 

U ruskom slučaju taj deo je smešno malen u odnosu na njihove poslove u Agrokoru.

Ruskoj Sberbanci i VTB, koji su Todoriću dali zajam od 1,4 milijarde evra, Ramljak je ponudio 170 miliona evra prema rol-up modelu. 

Jednostavnije rečeno, Rusi su mogli osigurati tek desetak odsto svog starog plasmana, dok će u isto vreme američki strvinarski fond pokriti sva svoja ulaganja i zaraditi neverovatnih šezdesetak odsto na kupovini obveznica u vreme najveće panike. 

AGROKOR ODLAZI U BANKROT! MIŠKO KUPUJE "MERKATOR S": Todorićevoj kompaniji odbrojani dani, srpski tajkun ulazi u igru!

Nije problem u tome što će neko od kreditora zaraditi, nego u tome što je zarada omogućena samo nekima, i to u vladinom aranžmanu u kojem će drugi mnogo izgubiti, što neminovno vodi do sudskih tužbi protiv Hrvatske.

Printskrin

Plenkovićev susret s ruskim bankarima nije doneo nikakav pomak, iako je i Zagreb u Sankt Peterburg početkom juna pokušao smekšati ruske bankare. 

O uspehu te vladine operacije dovoljno govori to što su odmah posle toga ruske banke počele blokirati imovinu u Srbiji, tražeći sudsku zabranu raspolaganja nekretninama. 

U Hrvatskoj je Trgovački sud u Zagrebu odbio zahtev Sberbanke da se Agrokoru zabrani rol-up model, smatrajući da je to protivno zakonima Hrvatske.

Lex Agrokor nema nikakvu vrednost izvan Hrvatske, a kako nije postignut dogovor s vladom u Zagrebu, Rusi su sada Ramljaku ispred nosa zaplenili gotovo 20 odsto deonica Merkatora koje su bile u vlasništvu Todorićeve holandske kompanije "Agrokor BV", najavljujući njihovu prodaju. 

HRVATSKA TEORIJA ZAVERE! PUTIN KRIV ZA KRAH "AGROKORA": U Zagrebu pronašli opravdanje za propast svoje najveće kompanije!

Rusi koji su se posljednji ukrcali u Todorićev voz, koji je jurio prema provaliji, očigledno ne žele ispasti baš najveći luzeri u priči oko Agrokora. 

Saša Cetković

I bez obzira na to što u Agrokoru tvrde da ovaj događaj ne utiče na njihovu kontrolu nad Merkatorom, činjenica je da se čerupanje imovine posrnulog koncerna nastavlja van kontrole vlade i njenog poverenika.

Ivicu Todorića trebalo bi da brine i mogućnost da mu se Rusi doslovno pojave na vratima, jer je i polovinom Kulmerovih dvora takođe garantovao za kredit Sberbanke. 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Dušan

pre 6 godina

Hrvat pokusava zajebati, to je normalno Zato imaju para

Ante

pre 6 godina

Kamatu? Hahahaha Dali su oko 2 miljarde eura. Cijeli Agrokor vrijedi oko miljardu eura. Kad bi ga uzeli cijelog. A ne mogu, mogu samo mrvice, i to blokirati i slicno. Imaju Rusi para, ne zalim ih, a bogami ni druge banke. Zao mi samo dobavljaca iz Hrvatske i Srbije, da njima ostane agrokor duzan.. nadam se da nece.

Nina

pre 6 godina

Pa nije to tako "Uzese im Rusi". Oni su im dali kredite pod odredjenim uslovima a jedan od njih je da garantuju sa necim da ce vracati dug. Ako ne vracaju onda to nesto sa cime su garantovali pripada onome ko je dao kredit. A to nije isto da im Rusi uzimaju sve. Tako posluju banke a srecni su sto je to banka. Da je neka druga finansijska organizacija koja ima mnogo strozije uslove onda bi im sve davno otislo i to bas sve. Mora se dobro paziti kad se zaduzuje bilo to firma ili privatno jer to je veliki rizik. Ako se samo jedna variable promeni ne moze se otplacivati dug i sve se izgubi cak i ono sto nema veze sa tim dugom. To je kapitalizam, to je danasnjica, ne moze samo beneficije a da nema rizika i gubitaka.

CICKA

pre 6 godina

Нису то Путинови банкари а добро је што Закони из Хрватске не важе у остатку света .Следећи пут Руси када виде да се неко повлачи као што су Американци и Немци да не наседају или "наседају" добро обезбеђени , све се учи и све се плаћа док се учи .

Vrca

pre 6 godina

Kao Todoric ostaje bez ijedne kune?!To pise neko ko ne poznaje dovoljno ovu materiju Svaki tajkun skloni kes kao i nekretnine koje se vode na tudja imena da se ne bi uslo u trag Bankari su trebali svaka tri meseca da vrse procenu imovine Agrokora kako bi videli da li mogu da se naplate ali tu su najvise kajmaka pokupili politicari Hrvatske ,Todoric,procenitelji kapitala itd

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija