Tanjug/AP

15:44 >> 15:44 Balkan 40

Tanjug | 29. 06. 2017.

SLOVENIJA OTELA HRVATSKOJ TRI ČETVRTINE PIRANSKOG ZALIVA: Odluka suda u Hagu će razbesneti Zagreb!

Arbitražni sud presudom o graničnom sporu između Slovenije i Hrvatske odlučio da velika većina Piranskog zaliva, odnosno Savudrijske vale, kako to područje nazivaju Hrvati, pripada Sloveniji, koja je posebnim aktom udruživanja dobila i koridor prema međunarodnim vodama

Posebnim aktom udruživanja "juction", Sud je odredio podurčje kroz hrvatske teeritorijalne vode kojim se Sloveniji omogućuje pristup međunarodnim vodama.

Što se tiče kopnene granice dve zemlje ona je gotovo neupitna, osim na tromeđi Slovenije, Hrvatske i Mađarske i na ušću reke Dragonje.

Dugo najavljivanjo čitanje presude Arbitražnog suda o graničnom sporu Slovenije i Hrvatske počelo je danas u 14 sati. Presudu je pročitao predsednik Arbitražnog suda, Francuz Žilber Gijom.

Prethodilo joj je upozorenje Nemačke zvaničnom Zagrebu da se odluke arbitraže moraju poštvovati i primenjivati, koje nije baš najbolje primljena u Hrvatskoj.

Čitanju presude u Palati mira u Hagu Hrvatska ne prisustvuje. Hrvatski državni vrh poručivao je proteklih dana da je zvanični Zagreb izašao iz arbitražnog postupka 2015. zbog njegove nepovratne kompromitacije, te da za njih ta odluka neće biti obavezujuća.

Čitanju presude u Hagu sa slovenačke strane prisustvuje šef slovenačke diplomatije Karl Erjavec.

Inače, prema razgraničenju obuhvaćenom presudom Arbitražnog suda Slovenci su dobili otprilike 3/4 Piranskog zaliva.

Sud je odlučio da da je Sveta Gera na hrvatskoj teritoriji, ali i saopstio da nema jurisdikciju nad zahtevom Hrvatske da Sloveniji naloži uklanjanje vojnih kompleksa sa tog područja.

Granica u Istri sledi reku Dragonju i završava na sredini kanala sv. Odorika što bi trebalo da znači da istarski zaoseci Škodelin, Bužini i Mlini-Škrilje, kao i kuća Joška Jorasa ostaju u Hrvatskoj.

Ranije je nekadašnji stručnjak za trgovačko pomorsko pravo Marko Pavliha najavio je i mogućnost tužbe protiv Hrvatske u slučaju nepostupanja po presudi.

On je, naime, za Slovenački radio izjavio da u implementaciji presude arbitara ne očekuje incidente te kaže da Slovenija u prvim danima nakon njene objave mora delovati suzdržano, istrajno koristeći diplomatska, a ne druga sredstva. 

- Ali, ako bi Hrvatska i dalje odbijala svaku pomisao da prihvati arbitražnu presudu, onda bi Slovenija kao o krajnjem sredstvu trebalo da razmišlja o tužbi protiv Hrvatske pred sudom Evropske unije u Luksemburgu - smatra Pavliha.

 frsgo markovic

29.06.2017. 15:57

dabogda se pobili sa  topovima i svim oruzjma koje svaka drzava ima.Kolji te se do iznemoglosti iovako vas nije izginulo dosti.n


Janez

29.06.2017. 17:32

To je premalo jer cela Istra je Slovenka.Ustašma je Tito poklonio dosta toga.Otkud njima toliko mora.Ima tamo i Srbsko more koje su Ustaše oteli i proterali auhtohone Srbe.


Vladimir

29.06.2017. 17:37

Nisu njima Slovenci nista oteli. Piranski Zaliv ( i ne samo to vec velika vecina obale) nikada nije ni bio hrvatski.


joca2

29.06.2017. 17:48

kako su ovi mogli u EU sa nerazjašnjenim teritorijalnim pitanjima???


Dado

29.06.2017. 16:46

Rvackoj odgovara samo ono sto ide na njihov mlin tipa pregovori i ustupanje crnogoraca Prevlake. Vidjecemo sta ce biti sa Adom na Dunavu...


Srbin Pravoslavac

29.06.2017. 17:45

Pod hitno podrzati slovenacku stranu ! ! ! Kada je Srbiji oduzeto Kosovo od strane tog istoga zapada , srbi katolici skocise svi za zapad ! Kolo srece se okrece ! Ovo je tek pocetak .Sledeca je na redu Italija ! ! !


problem

29.06.2017. 18:34

@Srbin Pravoslavac - ali, i Slovenija i Italija su priznale Kosovo


Emil

29.06.2017. 16:35

Hahaha..mali slovenci su mislili da su velikosrbi...nedamo svoje i prici kraj...


Vasko

29.06.2017. 17:27

To nije oteto nego je odluka doneta sudskim putem. Sud ne otima nego sprovodi pravna akta. Ovo je klasicna zamena teza.


Ante

29.06.2017. 19:49

@Vasko - Tocno. Ali ovo nije sud, nego arbitrazni sud. Ne postoji pravni mehanizam da u arbitrazi neko na silu provede odluku, ako se jedna strana ne slaze. A Hrvatska je izasla iz arbitraze, jer je Slovenska strana varala, sto su i priznali, i slovenski predstavnici odmah dali ostavke. Tako da tu obje strane imaju jos aduta za igru, i dobijanje ustupaka. Nek se politicari bakcu s tim, nece nitko da ratuje za 200m mora. Mora, ne obale. Hrvatskoj ne znaci mnogo tih par km2 mora, ali Slovencima znaci mnogo. Ipak, budite sigurni da Slovenci to nece dobiti besplatno hehehe.. trgovina je trgovina.


milan milkobožič

28.07.2017. 13:12

@Ante - Arbitražni sud se pitao,ko nam prisluškuje? Sudci nisu baš bili oduševljeni prisluškivanjima,ma sa bilo koje strane, pa da ta prisluškivanja skrivaju par meseci, nego da ih odmah podnesu sudu.To je "razljutilo" sudce.


Ante

29.06.2017. 17:20

Nisam pobornik davanja teritorija, ali mislim da ovdje nista Slovenija nije otela Hrvatskoj. Pitanje je, kako kazu u narodu- zajebano. Naime, Slovenija je u Jugoslaviji upravljala cijelim zaljevom, tek 91, kad su republike postale drzave, Hrvatska je vidjela da po medjunarodnom pravu, mogu imati pola zaljeva. I nisu se mogli nikako dogovoriti. Slovenija je ucjenom Hrvatsku prisilila na arbitrazu, jer tu osim cistog prava postoji i "pravo pravicnosti" i pravo "sto je u posjedu", Hrvatska je izasla iz arbitraze, pokusavajuci predmet prebaciti na Sud za morski zakon u Hagu, gdje bi prednost imala ona. Ipak, radi se samo o par kilometara mora. Nijedan Hrvat nije osvanuo u Sloveniji, a na kopnu je sve presudjeno u korist Hrvatske, (Josko Joras ce da se ubije), cak i vojarna i brdo Sveta Gera je u Hrvatskoj. Hrvatska bi trebala ovo prihvatiti, bez obzira na nepostene radnje Slovenaca. Ne treba nam nova eskalacija svadje.


Dragojlo

29.06.2017. 18:31

@Ante - Ante pa to je italijansko i zasto se lozite oko taga!!!


Ante

29.06.2017. 19:43

@Dragojlo - Hehehe.. tu si u pravu, to jeste bilo Talijansko.. ali sad je Hrvatsko i Slovensko, a Italija je to odavna prihvatila. Slovenija i Hrvatska se svadjaju, ali to je igrokaz za dobijanje dobre pozicije, po meni, ovo je posteno. Slovenija je i prije imala slobodan prolaz do otvorenog mora, ima ga i sad, to sud i kaze, to je hrvatski teritorij, ali slobodan prolaz. Mada, radi se o 2 nauticke milje. Zaljev, budimo posteni, bio je cijeli Slovenski prije raspada Yu. 10 naselja, Sveta gera, vojne kasarne, sve na kopnu presudjeno Hrvatskoj. Sad treba vidjeti da li se isplati Hrvatskoj ne priznati presudu, i ici na novi sud, jer onda niti kopnene teritorije nece vrijediti. Po meni, ja bih dao to malo mora Sloveniji, radi se o 0,01% mora koliko imamo. Vaznija nam je kopnena granica. Samo, pitanje je.koliko ovo je posteno prema Slovencima koji bi sad postali Hrvatski gradjani. Uglavnom, sa Slovenijom bi bilo rijeseno, s BiH jos malo, Crna Gora isto, ostaje samo Srbija, da rijesimo oko Dunava. Cini mi se da vam obrazlozenja u ovoj presudi ne idu u korist :) Sredina Dunava, po ovom..


Mirko

29.06.2017. 21:13

Prokletne vestacke avnojske granice! Zahvaljujuci TitU dobili su Kroate zemlju koja im nikada nije pripadala a danas pljuju ga poput Trg Marsala Tita jer je pobio nekoliko ustasha i hrvatskih demona.


Loop

29.06.2017. 22:03

@Mirko - Jel su onda proklete i srpske granice? Srbi nikako da shvate da je 1 svjetski rat bio na pocetku proslog stoljeca. Ne mogu se vise mijenjati granice kako netko hoce, i kako neke sile se dogovore.. danas su druga pravila u igri. Za bilo kakve promjene granica, prvo moras imati veliku vecinu stanovnistva na toj teritoriji, koja zeli pod svaku cijenu promjenu granica. Zatim, moras biti dovoljno jak politicki, da te velika vecina svijeta podrzi u tome, sto je jos teze, jer mnogo drzava ima takve probleme, i ne zele presedane. Trece, moras imati ogromnu vojnu prednost da prisilis drugu drzavu na to. I sve to, ne garantira uspjeh. Vi biste mijenjali neke granice u Hrvatskoj, a nemate nista od toga. Hrvatska u UN, u EU, u NATO, s jakim saveznistvom s USA. Italija, Madjarska, Austrija, nitko ni ne pomislja da su Hrvatske granice sporne. Talijanski predsjednik je dan nakon proglasenja Hrvatske neovisnosti, posjetio Zagreb, i priznao Hrvatsku pod njezinim avnojevskim granicama. Alo, 24 sata! Da su zeljeli nesto, iskoristili bi trenutak kad je Hrvatska bila najslabija, i podijelila s Srbijom sto zeli. Ali Italija nije Srbija 90-tih. Italija je svjesna da Hrvati zive na Jadranu, Dalmaciji, pa i Istri, iako je tamo ogromna Talijanska manjina. Koja ima lijepa prava, i kojima ne pada na pamet da se prikljucuju Italiji. Jer znaju da bi to dovelo do krvi, a mala sansa za uspjeh. Zato su izabrali prijateljski, partnerski i saveznicki odnos. Hrv i Slo su isto prijatelji. Imamo pitanja, ali se rijesavaju politicki, i rijec je o sitnicama. Vazno, ali ne toliko da se pretvaramo u neprijatelje. Pozdrav.


Pero

29.06.2017. 23:15

@Mirko - A kao vi ste zaslužili Srbiju. Kada je komplet srbija pripadala drugim državama.frane1959

29.06.2017. 17:01

Otela? Sramota za Srbiju! Nemate pojma o Istri i Piranskom zaljevu. Zaslužili ste da izgubite Kosovo!marin

29.06.2017. 21:03

@Pik - Ajde demografu, reci kad je Istra bila italijanska sa većinskim talijanskim narodom.


Pik

29.06.2017. 21:54

@marin - Ako se gleda po etnicke grupe onda treba da se vucu nove granice po celom svetu i tako pocinje rat


Vasko

29.06.2017. 20:55

@Pik - Ti si ocigledno nesvestan da su sve te drzave u EU a kad udjes u EU nema vise otimanja granica. Ocigledno apsolutno ne poznajes kako funkcionise EU. Ovo je stari spor koji se resio kako se resio. I to je to.


Pik

29.06.2017. 21:59

@Vasko - Vidim ja dobro kako eu radi, pogledaj cipern pa eto ti i grcka kako siptari provociraju a eu cuti. Eu nema buducnost sve dok amerika vodi kolo


Vasko

29.06.2017. 20:58

@frane1959 - Nema sta da zasluzujemo. Kosovo je izgubljeno jos pre 20 godina zvanicno. I sad je potpuno samostalna drzava koja se nikada nece vratiti pod suverenitet Srbije. Hvalim divnog Boga sto nas je otkacio od te teritorije.


Lala iz Banata

30.06.2017. 08:34

@frane1959 - За Истру и Далмацију...изгинуло је највише СРБА...!! Хрвати - Усташе и Павелић, "уступили" су цео Сплит и залеђе Италијанима и Мусолинију као "малу пажњу" - својим САВЕЗНИЦИМА... Да није било Србије и СРБА... никада Далмација не би припала - Хрватској.... НИКАДА...!! ( Читајте мемоаре Грофа Ћана, министра спољних послова Италије!) Јер у темељу данашње хрватске државе, леже искључиво српске кости...и СРПСКА КРВ... - коју су фашисти са свих страна а понајвише хрватски, немилосрдно проливали, спроводећи плански... - ГЕНОЦИД.. Који је на крају резултирао у финишу "Бљеском и Олујом"...!!


daki

30.06.2017. 12:09

@frane1959 - Od Triglava do Gevgelile, digla se raja i stara i mlada, i svi Srbi i ostali i počela je dreka: 'Život daamo, Trst ne daamo', 'zona A, zona B, biće naše obadve', 'Pela džu....'. Kako smo se samo žestoko borili za naše zajedničko 'lepo more'. Ali malo morgen 'naaše'. Reko Vrdoljak 'e nije više vaše lepo more, nego naše lijepo more'. I čovek bi u pravu. Ne možemo na miru na to 'naše more' tj 'njihovo lijepo more' i kaad dobro platimo. Jeste nas matori šok Tito izmanipulirao. Posebno je Srbe ubedio da je to sve naše i zajedničko, ali opet kažem 'malo morgen'.


susjeda

29.06.2017. 19:05

Da se mene pita, ja bih Janezima dala, i to bez arbitraže, tu Piranu. Mislim, to je veeeeliki korak, hoću reći, komad za SL., a tek komadić prelijepog RH mora, ne? Treba biti dobar susjed, kako sa istočnim tako i sa zapadnim susjedima. Nego, Janezi, da ne bude zabune, još ćemo se mi čerat, hehehe...


JA BRATE

29.06.2017. 19:43

@susjeda - Можете да се черате и ви и јанези......
Milutin Vranjski

29.06.2017. 22:41

Пошто је почео шаховничарски џемпер да се цепа, и да личи на просјачке рите, ред је Душанов Град (познат и као Дубровник) заједно са Конавлима буду враћени Србији - која полаже историјско право на ту територији. За почетак...Sasa

29.06.2017. 19:34

@Bez brige - Probajte onda I da nadoknadite I celu vasu obalu...posto je italjaska I Nemacka postal a kao siptarska I ruska u crnoj gori....slobodno cekamo vas ...pa cete izgubiti I to malo sto imate...ustasi lose van se pise. A to I Samo znateDzole

29.06.2017. 18:18

Slovenci su vam več uzeli beograd! Ali vi to još niste primetili!


Dado

29.06.2017. 23:19

Rvati sa svima u okruzenju imaju spor. Sad su udarili na ove sto imaju vise para od njih pa cvrc, ali na zalost tu je Bosna koju ce kupiti za male pare!


BorisDe

30.06.2017. 00:32

Slovenci nisu oteli nego je i Istra SLOVENSKA, još su malo i dobili. Slab naslov.


jonino

30.06.2017. 01:48

@BorisDe - Ma slovencima damo sve sto treba, ali vama ne !!Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na [email protected]