• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Jutarnji list

08.07.2017

19:03

ZAHUKTAVA SE NAJVEĆA ISTRAGA U ISTORIJI HRVATSKE: Bankrot Agrokora krivično delo, Todorić LAŽIRAO IZVEŠTAJE?!

Balkan

ZAHUKTAVA SE NAJVEĆA ISTRAGA U ISTORIJI HRVATSKE: Bankrot Agrokora krivično delo, Todorić LAŽIRAO IZVEŠTAJE?!

Podeli vest

Istražiteljski tim zagrebačkog Županijskog državnog tužilaštva i policije, koji već nekoliko meseci češlja poslovanje Agrokora i s njim povezanih društava, ima punu podršku prinudne Uprave Agrokora na čelu s Vladinim poverenikom Antom Ramljakom

Od početka predistražnog postupka, odnosno postavljanja prinudne Uprave, Ramljak i njegovi saradnici omogućuju istražiteljima da bez ikakvih otezanja dođu do poslovne dokumentacije i svih relevantnih podataka kako bi se utvrdile moguće nezakonitosti i druge nepravilnosti koje su Agrokor dovele do ruba bankrota.

Tajna prvog sprata

Iznimno dobru saradnju ne dovodi u pitanje nijedna strana. A sada je, kako neslužbeno saznajemo iz Agrokora, prinudna Uprava omogućila tužilaštvu i celom istražiteljskom timu dodatnu “prostorno-tehničku” podršku.

Naime, celi prvi sprat u Agrokorovom neboderu na Trgu Dražena Petrovića stavljen je na raspolaganje istražiteljima. Budući da je reč o iznimno opsežnoj istrazi koja obuhvata poslovanje oko 50 firmi i tone poslovne dokumentacije, prinudna Uprava Agrokora na ovaj način je izišla u susret istražiteljima, osiguravši na jednom mestu bazu u kojoj istražitelji imaju pristup svim relevantnim podacima i gde ujedno mogu danonoćno da rade.

Reuters/printscreen/Zeljko Šop

Kako saznajemo, prostor na prvom spratu, koji se sastoji od niza manjih prostorija, opremljen je i odgovarajućim tehničkim, prvenstveno kompjuterizovanim uređajima, koji istražiteljima olakšavaju pristup podacima te njihovu obradu i analizu.

Frizirani izvještaji

Ali, prema neslužbenim informacijama, tužiteljski i policijski timovi dobar deo operativnog posla ipak odrađuju u vlastitim prostorima, kako to čine i u svim ostalim predmetima.

Kako je Jutarnji list već izveštavao, jedno od glavnih, a možda i glavno težište istrage usmereno je na provere finansijskog bilansa Agrokora i s njim povezanih društava jer su već pre javno iznošene optužbe da su finansijski izveštaji frizirani, odnosno lažirani.

To je bio i glavni razlog što je tadašnji predsednik Sabora, Božo Petrov, podneo krivičnu prijavu protiv vlasnika Agrokora Ivice Todorića.

U međuvremenu, prinudna Uprava Agrokora zadužila je međunarodnu revizorsku kuću PricewaterhouseCoopers (PwC) za reviziju Agrokorovih financijskih izveštaja. Prinudna uprava Agrokora sve podatke i izveštaje koja dobije od PwC-a stavlja na raspolaganje istražiteljima jednako kao i svu drugu relevantnu dokumentaciju.

Tanjug

Forenzika poslovanja

U isto vreme forenziku poslovanja Agrokora sprovode i nezavisni stručnjaci koje je angažovalo tužilaštvo. Kada bi finansijski eksperti tužilađtva mogli da izrade celokupnu sliku poslovanja Agrokora i završe svoj deo posla, nije bilo moguće saznati. Ali iz Agrokora se moglo čuti kako očekuju da bi revizori PwC-a svoj deo posla mogli da zaključe do kraja avgusta, odnosno početkom spetembra.

Ako forenzičari PwC-a u svom izveštaju dođu do zaključaka da su bilanso lažirani ili da je bilo drugih nezakonitosti, to bi olakšalo posao i istražiteljima, kao i njihovim veštacima. Ali o svemu tome je za sada prerano govoriti.

stock

S obzirom na to da se često može čuti pitanje zašto ovaj predistražni postupak ne vodi USKOK, trebalo bi napomenuti da u prvom redu za to postoje formalni razlozi. Naime, istražuje se poslovanje privatnih firmi koje su vodile odgovorne, a ne službene osobe.

Osim toga, zasad nema indicija da su počinjena klasična koruptivna kaznena dela poput primanja i davanja mita. Ali, ako bi istražitelji došli do dokaza da je bilo podmićivanja ili, na primer, da je postojalo zločinačko udruživanje s ciljem činjenja određenih kaznenih dela, predmet bi prešao u nadležnost USKOK-a. Dok nije tako, prema zakonu je nadležno Županijsko državno tužilaštvo.

HRVAT POKUŠAO DA IZVOZA RUSE, UZELI MU DEO MERKATORA: Putinovi bankari plene imovinu po "lijepoj njihovoj"!

Drugi razlog zašto slučaj Agrokor ne vodi USKOK, koji se spominje samo neformalo, jeste procena da bi takav predmet mogao da blokira rad ovog posebnog odeljenja DORH-a.

Naime, USKOK ionako već radi na najvećim finansijskim i korupcijskim aferama te ostaje pitanje da li bi uz to još imali kapaciteta ozbiljno da rade na istrazi u slučaju Agrokor, koja je u svakom pogledu višestruko zahtevnija od svih dosadašnjih istraga u istoriji hrvatskog pravosuđa.

TAJKUNSKA TUGA, TODORIĆ IDE NA DOBOŠ! Gazdi Agrokora na licitaciji prodaju jahtu i helikopter, A USKORO OSTAJE I BEZ KUĆA!

HRVATSKA TEORIJA ZAVERE! PUTIN KRIV ZA KRAH "AGROKORA": U Zagrebu pronašli opravdanje za propast svoje najveće kompanije!


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
surovi

pre 6 godina

Dokazi će jasno pokazati da iza ove afere stoji hrvatska koja je pokušala da opljačka i zatvori uspešne i velike firme u bivšim Yu republikama !!!

Lala iz Banata

pre 6 godina

Ништа ново...модел "стари" још из доба... - Фикрета Абдића...!! (В.Кладуша...!) Агрокор или: " Агрокомерц"... зашто ми то некако ... - једнако (познато!?)... звучи...?

RS

pre 6 godina

Iza Agrokomerca i pljacke je stajao Hakija Cakija tvorac DS i djed kandidata za predsjednika Srbije Hakija Cakija Junior Jeremic.

Lala iz Banata

pre 6 godina

А шта мислиш да иза овог "Тодора" није стајао: Фрањо или Стипе... ? Не будимо наивни...?! Полако... откриће се све...Тек потома следи она главна вест...Ко је узимо "рекет" (или "провизију" !) Колинда или ХДЗ....?

Vrca

pre 6 godina

Nista Todoric nije mogao da radi u Hrvatskoj kao i Srbiji bez podrske politicara To se zove organizovani kriminal_po dzepu naroda!!!

kostadin

pre 6 godina

Ustaljena formula: Otvoti što više možeš prodajnih objekata, povuci što više robe od dobavljača, uzmi što više novca za ulistavanje, liflete i ostale usluge koje naplaćuje prometnik, prebaci što više novca na ćerke firme, založi što više firmi za kredite, prebaci novac na daleke - ostrvske račune i na kraju uvali firme državi da spasava svoj PDV i sirotinju koja radi u tim firmama.

Izbori 2024

Vesti

TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve
Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve

Bila sam u dvorištu Novakovića, u tu kuću je udata moja ćerka i bavila sam se decom. Čula sam da je došao Milan Nikolić i udario mog sina Vuka sa obe šake. Nisam videla, ali sam čula tada šta se desilo. Milan mu je zapretio prstom i rekao, "j....u ti majku", a Vuk mu je odgovorio, "ti da j...š moju Draganu. Milan je mali čovek, ali je poskočio i sa obe šake udario Vuka. To su snimile kamere.

28.03.2024

18:01

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija