• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

16.07.2017

19:25

CRNOGORSKI MINISTAR POJASNIO IZJAVU: Nećemo slati vojnike u rat, ni protiv Srba, a ni protiv Albanaca!

Balkan

CRNOGORSKI MINISTAR POJASNIO IZJAVU: Nećemo slati vojnike u rat, ni protiv Srba, a ni protiv Albanaca!

Podeli vest

Crna Gora svoje vojnike neće upućivati u rat ni protiv Srba, ni protiv Albanaca na Kosovu, već će ih angažovati samo u kontekstu promocije, očuvanja i jačanja regionalnog i globalnog mira i bezbednosti, poručio je ministar odbrane, Predrag Bošković, prenela je RTCG

On je u intervjuu agenciji Mina rekao da je njegova nedavna izjava istrgnuta iz konteksta, na "veoma maliciozan" način, svojstven, kako je naveo, "pojedinim medijima koji zagovaraju nazadnu i odavno prevaziđenu politiku i ne mire se sa činjenicom da je Crna Gora samostalna država, a kamoli država koja je po svim parametrima lider u regionu".

(VIDEO) ŠOK! CRNA GORA BI RATOVALA PROTV SRBIJE NA KOSOVU AKO TO ZATRAŽI NATO: Režim Mila Đukanovića skinuo sve maske!

- Članstvom u NATO, Crna Gora je postala deo sistema koji baštini vrednosti na kojima počiva savremeno demokratsko društvo. Jedna od tih vrednosti je unapređenje i očuvanje mira i stabilnosti u kriznim područjima širom sveta- kazao je Bošković.

(VIDEO) CRNA GORA JE PRVA ZVEZDA NATO: Ima smešnu vojsku, građani su protiv alijanse, a i premijera im je tukao Tramp!

Prema njegovim rečima, Crna Gora će, kao pouzdan saveznik, u skladu sa svojim kapacitetima, doprinositi uspostavljanju i jačanju mira, kao što je to radila i do sada, učešćem u međunarodnim misijama.

- U tom kontekstu, naša država, sada i u svojstvu članice NATO, u svakom svom angažmanu, promovisaće isključivo mir i stabilnost, bilo da se radi o regionalnom, ili o međunarodnom kontekstu", istakao je Bošković.

To je, kako je kazao, bila jedina poruka njegove izjave.

- Crna Gora svoje vojnike neće upućivati u rat ni protiv Srba, ni protiv Albanaca na Kosovu, već će ih angažovati samo u kontekstu promocije, očuvanja i jačanja regionalnog i globalnog mira i bezbednosti bilo da je u pitanju Kosovo ili neka druga teritorija koja je zajednički dogovor 29 članica Severnoatlantskog saveza- poručio je Bošković.

Informer

Kako je naveo, to je poruka svima koji svim snagama pokušavaju da kreiraju iskrivljenu sliku i da na neistinama grade svoju politiku i pozicije.

Na pitanje šta će biti prioriteti u radu Ministarstva u narednom periodu, Bošković je rekao da je sektor odbrane prošao kroz 11-godišnji period veoma iscrpnih i zahtevnih reformi, koji je Crnu Goru preporučio da u junu postane 29. članica NATO saveza.

- Ovim činom valorizovali smo dosadašnje napore u reformama sistema odbrane i realizovali jedan od glavnih spoljnopolitičkih ciljeva definisan odmah po obnovi državne nezavisnosti- kazao je Bošković.

NATO SPREMA UDAR NA SRBIJU: Procureli tajni planovi, INVAZIJA KREĆE IZ CRNE GORE I MAKEDONIJE!

On je istakao da, biti deo najmodernijeg vojno-političkog saveza, za malu državu poput Crne Gore, predstavlja izuzetnu privilegiju, ali i dodatnu obavezu da, kontinuiranim sprovođenjem reformi, opravda ukazano poverenje i pozicionira se kao pouzdan saveznik i kredibilan faktor stabilnosti na području Zapadnog Balkana.

Informer

U skladu s tim, kako je naveo, njihovi prioriteti biće usmereni ka daljoj modernizaciji i opremanju oružanih snaga.

- Radićemo kontinuirano na usavršavanju našeg kadra u saradnji sa saveznicima, u cilju kontinuiranog usvajanja neophodnih vještina i znanja definisanih NATO standardima za postizanje najvišeg nivoa interoperabilnosti, odnosno sposobnosti da odgovorimo aktuelnim bezbednosnim izazovima, rizicima i pretnjama na nacionalnom nivou i u okviru kolektivnog sistema bezbednosti- kazao je Bošković.

Prema njegovim rečima, posebno, visoko mesto na listi prioriteta zauzima učešće Vojske Crne Gore (VCG) u očuvanju međunarodnog mira i bezbednosti.

- Naši vojnici će i dalje učestvovati u mirovnim misijama i operacijama pod vođstvom NATO, EU i UN. Takođe, nastavićemo sa usklađivanjem nacionalne legislative sa međunarodnim propisima, kako bi i formalno-pravno bili u mogućnosti da pratimo savremene tokove u okviru Alijanse- precizirao je Bošković.

Informer

On je podsetio da je planirano da Crna Gora do 2024. godine dostigne nivo od dva odsto BDP izdvajanja za odbranu.

- Čime će se stvoriti preduslovi za dalje opremanje, nabavku i reformu onih segmenata koji su nam potrebni da bi bili prepoznati kao interoperabilan i pouzdan saveznik- dodao je Bošković.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
dr

pre 6 godina

kad se izije ono sto se ispod sebe ostavi dzabe ti je brisanje usta.

Pik

pre 6 godina

Kad je nato bio za mi??? Amerika nema prijatelje nego sve se gleda kroz interes. Srbija mora vojno nogo da jaca to je jedini nacin za mir. Dosta je balkan vodio rat neka ameri kod sebe ratuju

maja

pre 6 godina

Nećete vi birati gdje će te i skim ratovati. Idete tamo gdje vam narede, kao i svim malim državama.

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju
Društvo

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju

Više javno tužilaštvo u Vranju saopštilo je juče da je obdukcija pokazala da je uzrok smrti porodilje M. A iz okoline Preševa 17. aprila, ruptura materice sa posledičnim iskrvarenjem i da bi se u tom slučaju moglo raditi o krivičnom delu nesavesnog pružanja lekarske pomoći koje se zbog smrtne posledice može kvalifikovati kao teško delo protiv zdravlja ljudi.

26.04.2024

21:04

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17