• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

14.08.2017

11:50

SRBI SU GRAĐANI DRUGOG REDA! Lider DF Andrija Mandić traži hitnu promenu Ustava Crne Gore!

Balkan

SRBI SU GRAĐANI DRUGOG REDA! Lider DF Andrija Mandić traži hitnu promenu Ustava Crne Gore!

Podeli vest

Član Predsedništva opozicionog Demokratskog fronta (DF) Andrija Mandić tvrdi da su Srbi u Crnoj Gori građani drugog reda i ističe da je uspostavljanje nacionalne ravnopravnosti u toj državi moguće samo kroz izmenu Ustava, tako što bi se Srbima dao status konstitutivnog naroda

- Srbi su građani drugog reda u Crnoj Gori. Na pitanje zašto je to tako, postoje dva odgovora. Crna Gora nije država istih šansi za sve građane, a sa druge strane Srbi u Crnoj Gori imaju problema samo zato što su Srbi - kazao je Mandić, prenosi RTCG.

Mandić, naime, smatra da Ustavom ćirilično pismo treba definisati kao službeno, dok Srbi treba da budu proporcionalno zastupljeni u svim institucijama sistema u skladu s rezultatima popisa stanovništva.

On je rekao da se Srbi tretiraju kao rušilački i remetilački faktor, ne samo u Crnoj Gori, nego u regionu.

Ocenjujući da Ustav ignoriše postojanje Srba, Mandić je kazao da crnogorska vlast vodi otvorenu antisrpsku politiku.

- Pošto je naš protivnik veoma opasan, ima snažnu međunarodnu podršku za antisrpsku politiku koju vodi, bolje se snalazi u zamagljenim i poludefinisanim odnosima nacionalnih zajednica, neophodno je da i ubuduće istupimo sa jasnom srpskom nacionalnom politikom u Crnoj Gori - naveo je Mandić.

Zato Srbi u toj državi, smatra Mandić, treba uporno da traže da se obezbedi nacionalna ravnopravnost koja se mora garantovati novim ustavnim i zakonskim mehanizmima, kakvi postoje u višenacionalnim državama sa sličnom nacionalnom strukturom.

Mandić je rekao i da crnogorska vlast preko afere "državni udar" vodi politički rat protiv predstavnika Fronta, u kome ima i crnogorskih stranaka, poput PzP-a.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
činjenice

pre 6 godina

On je rekao da se Srbi tretiraju kao rušilački i remetilački faktor, ne samo u Crnoj Gori, nego u regionu. hm, polovici naroda ne priznaju da postoje, polovici država hteli da uzmu deo teritorije

Dusan

pre 6 godina

Mi smo Srbi ugrozeniji u Crnoj Gori nego sto su u Hrvatskoj ili na Kosovu. Niko iz Srbije nesmije ni da pisne a kamoli da nas zastiti.Vise boli kad te braca protjeruju nego kad te protjeruje druga nacija i vjera.

Mara

pre 6 godina

Hrani pseto da te ujede,to stanje odgovara odredjenom mafijasu i banditu koji crnogorce drzi kao taoce za licno bogacenje i licni prestiz u evropsku elitu,umislio gmizavac da je lav.Neka se osvrne i vidi kako je prosao Marovic,moze i njega da zadesi ista sudbina.\n

Smiljana

pre 6 godina

Dosta kuca su C.G. izgradili radeci u Srb. deca im i dan danas rqde u Srb. a oni se nesto samo prave superiorni, bas ste gosp. Mara lepo rekli ; Hrani pseto da te ujede;

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju
Društvo

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju

Više javno tužilaštvo u Vranju saopštilo je juče da je obdukcija pokazala da je uzrok smrti porodilje M. A iz okoline Preševa 17. aprila, ruptura materice sa posledičnim iskrvarenjem i da bi se u tom slučaju moglo raditi o krivičnom delu nesavesnog pružanja lekarske pomoći koje se zbog smrtne posledice može kvalifikovati kao teško delo protiv zdravlja ljudi.

26.04.2024

21:04

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17