• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

19.09.2017

15:53

HRVATSKOM UPRAVLJAJU USTAŠE I FAŠISTI: Šokantna analiza Borisa Budena, ovo mu u "lijepoj njihovoj" neće oprostiti!

Balkan

HRVATSKOM UPRAVLJAJU USTAŠE I FAŠISTI: Šokantna analiza Borisa Budena, ovo mu u "lijepoj njihovoj" neće oprostiti!

Podeli vest

Na svim ključnim pozicijama u hrvatskom društvu, verovatno duboko u vojsci, policiji i tajnoj službi su proustaški, filoustaški i fašistički kadrovi, kaže za Radio Slobodna Evropa Boris Buden, kulturni teoretičar, filozof, prevodilac i publicista koji živi u Berlinu

Prema rečima Budena, hrvatska javnost danas je velikim delom privatizovana.

Srbi dežurni krivci

Hrvatski nacionalni projekt je u dubokoj krizi i to se raspada pred očima ljudi.
- Više im ne možete obećati niti milijarde dolara od dijaspore, niti da će sutra vratiti kredite i zbog toga se zaoštrava ta ideološka borba koja je potpuno zastarila, pa se tvrdi da su i dalje Hrvati ugroženi od Srba, komunista, srbočetnika, četničkih jugo partizanskih komunista, itd. Međutim, fašizacija društva je ono što iza svega i kroz taj ideološki mehur prodire na najmoćnije pozicije u društvu - ističe Buden.

Zagrebu se ovo neće dopasti

Reč je, kaže, o interesima vladajuće klase, koja i nije formirana kao kapitalistička, već se radi o višim feudalnim staležima koji se sastoje od političke klase, od kriminalnih bogataša, od crkve, jedne ideološke elite i od ratnih veterana. 

- Zapravo, u toj javnosti se odvija klasna borba. Viša klasa se već 25 godina bori protiv nižih klasa kako bi obezbedila svoje privilegije - naveo je Buden i dodao da o komunista, naravno, više nema.

Ali, napominje da u hrvatskoj javnosti izgleda da od Oktobarske revolucije do danas komunizam nikada nije bio jači i pretnja je demokratiji.

To je, primećuje Buden, smešno.

BIĆE TO OBRAČUN VEKA: Slovenci imaju dva aviona, A HRVATI 12 MIGOVA opasnijih za pilote nego za neprijatelja!

Radi se, ističe, o nečem sasvim drugom.

- Naime, priča o tome da su Hrvati hiljadu godina želeli državu, pa su je sad dobili i za sobom su ostavili oba totalitarizma i sada će uživati u fantastičnoj budućnosti, sada se potpuno raspala. U to više niko ne veruje - naveo je.

Fejsbuk

Ocenio je da je hrvatski nacionalni projekt je u dubokoj krizi i to se raspada pred očima ljudi.

- Više im ne možete obećati niti milijarde dolara od dijaspore, niti da će sutra vratiti kredite i zbog toga se zaoštrava ta ideološka borba koja je potpuno zastarila, pa se tvrdi da su i dalje Hrvati ugroženi od Srba, komunista, srbočetnika, četničkih jugo partizanskih komunista, itd. Međutim, fašizacija društva je ono što iza svega i kroz taj ideološki mehur prodire na najmoćnije pozicije u društvu - ističe Buden.

Uzmite na primer, hrvatski jezik. On se navodno strašno razlikuje od srpskog jezika, i tako dalje. Tu ima blebetanja u beskočanost

Upitan do kada bi moglo ići to menjanje istorijskih činjenica, Buden kaže da danas u hrvatskoj javnosti izgleda da je biti ustaša nešto dobro, a biti partizan nešto loše. 

TERORIZAM I SRPSKI EKSTREMIZAM NAJVEĆA PRETNJA HRVATIMA: Tajna služba Hrvatske objavila godišnji izveštaj!

- U Hrvatskoj se događa da ono što je nekada bilo desno, radikalno, za što su verovali da je Tuđman (Franjo) u stanju držati na nekoj ekstremnoj desnici, kao nešto ridikulozno, to sada prelazi u sam centar društva, što samo potvrđuje staru tezu da je ta naša građanska klasa slaba, uplašena, zbunjena, bez ikakve perspektive, eksproprisana, materijalno uništena. Ona se u strahu jednostavno šlepuje za tim šovinizmom i ustaštvom, ili ćuti - objasnio je.

Tanjug

Neki od njih, kaže, dobijaju određene pozicije i to je ono klasično razaranje te sredine.

ALARMANTNO! ŠEST ZEMALJA ŠALJE VOJSKU NA GRANICE SRBIJE: Žele da zaštite Hrvatsku i spoljne granice EU!

- Nje više nema, nju grabi ta radikalna desnica i to je fašizacija društva radi hegemonije i osiguranja vlasti. Ustaštvo nije samo u tome da se viče ''za dom spemni'', već u tome da su proustaški , filoustaški, fašistički kadrovi verovatno duboko u vojsci, policiji, tajnoj službi i na svim ključnim pozicijama u društvu. To je priprema za obračun u slučaju ako se neko pobuni - naveo je Buden.

Služe svetskim moćnicima

Ističe da ono što je nacionalistički režim u Hrvatskoj ostvario to je potpuna integracija Hrvatske u globalno liberalni kapitalizam, a da li je to donelo hrvatskom narodu sreću ili ne, neka sam hrvatski narod prosudi.

Tanjug

- Te elite su kao i Ante Pavelić u službi onih koji u globalnim razmerima drže moć. Tu su banke i korporacije i mislim da je Hrvatska izgubila svaku suverenost i da joj svaki evropski političar ili centar evropske-atlantske moć i može naređivati - kazao je ovaj filozof.

Priča o tome da su Hrvati hiljadu godina želeli državu, pa su je sad dobili i za sobom su ostavili oba totalitarizma i sada će uživati u fantastičnoj budućnosti, sada se potpuno raspala. U to više niko ne veruje

Na knstataciju da se čini kao da se Hrvatska vraća u srednji vek, Boden odgovara potvrdno.

KOLINDA NOSI PUTINU PORUKU NATO I SAD: Nećemo mirno posmatrati KAKO NAORUŽAVATE SRBE!

- Pa naravno da se vraća u srednji vek. Uzmite na primer, hrvatski jezik. On se navodno strašno razlikuje od srpskog jezika, i tako dalje. Tu ima blebetanja u beskočanost, ali zašto se toliko blebeće o toj različitosti, pa zato da se prikrije ona druga činjenica, a to je pitanje: čemu hrvatski jezik u hrvatskom obrazovanju. Vi više nemate nikakve industrije, šta će vam na hrvatskom jeziku terminologija u hemiji, biologiji, mašinstvu, brodogradnji, proizvodnji, u teoriji, filozofiji, u istoriji umetnosti. Hrvatski jezik vam više uopšte ne treba - zaključio je Buden.

 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!
NBA

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!

Košarkaši Oklahoma siti Tandera poveli su u prvoj rundi plej-ofa protiv Nju Orleans Pelikansa sa 2:0 na krilima fantastične partije Šej Gildžus Aleksandera, kojeg saigrači smatraju ovogodišnjim najboljim igračem lige (MVP).

25.04.2024

09:50

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija