• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

28.09.2017

20:28

BRUKA U HRVATSKOM SABORU: Nakaradni predlog zakona o porodici izazvao buru, vlada ga HITNO POVUKLA NA DORADU!

Balkan

BRUKA U HRVATSKOM SABORU: Nakaradni predlog zakona o porodici izazvao buru, vlada ga HITNO POVUKLA NA DORADU!

Podeli vest

Nakon žestokih kritika, hrvatska vlada ekspresno je povukla nacrt predloga zakona o porodici kojim je bilo definisano da "nema porodice bez dece". Nacrt predloženog zakonskog akta povučen je dan nakon što je stavljen u javnu raspravu

Bura se podigla zbog nekoliko spornih odredbi, ponajviše zbog izuzetno uske i diskriminišuće definicije porodice prema kojoj se porodicom smatraju isključivo oženjeni parovi s decom, pa i oni razvedeni ili oni kojima su supružnici umrli, ali samo ako imaju decu. 

Ovako definisana porodica u zakonskom aktu izazvala je niz primedbi i predloga, a iz nadležnog resora je saopšteno da "svesni važnosti područja koje uređuje Obiteljski zakon, kao i u najboljem interesu zainteresovane javnosti, Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku povlači zakon sa Javnog savetovanja na doradu". 

Protiv predstavljenog nacrta izjasnila se većina opozicionih političara, ali i HNS, manja članica vladajuće koalicije. 

USTAŠKO DIVLJANJE U HRVATSKOM SABORU: Srbija je agresor, a Vučić četnik!

Propust je priznao i sam premijer Andrej Plenković, koji je ranije danas rekao da "ovako više neće moći". 

- Ovakvi dokumenti mogu izazvati veliku pažnju, a u vrlo su ranoj fazi rasprave. Ubuduće neće moći da se stavljaju zakoni u javnost dok ne prođu sve nadležne koordinacije unutar vlade- rekao je premijer nakon sednice vlade. 

HRVATSKI MINISTAR MEDVED: Vučić nema osnova da komentarise hrvatske zakone

Jedan građanin se uživo uključio u jednu radio-emisiju i postavio pitanje da li to što je njegova žena izgubila dete znači da oni nisu porodica. 

Lider opozicionog Mosta nezavisnih lista Božo Petrov je rekao da nikako ne bi bilo dobro da ukoliko bračni supružnici ne mogu da imaju decu to za njih znači da su “automatski isključeni”.

VUČIĆ ZA VEČERNJI: Srbi i Hrvati će u budućnosti morati da budu saveznici - DA STAVIMO MORATORIJUM NA PROŠLOST!


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju
Društvo

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju

Više javno tužilaštvo u Vranju saopštilo je juče da je obdukcija pokazala da je uzrok smrti porodilje M. A iz okoline Preševa 17. aprila, ruptura materice sa posledičnim iskrvarenjem i da bi se u tom slučaju moglo raditi o krivičnom delu nesavesnog pružanja lekarske pomoći koje se zbog smrtne posledice može kvalifikovati kao teško delo protiv zdravlja ljudi.

26.04.2024

21:04

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17