• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

11.10.2017

18:33

HAŠIM TAČI UHVAĆEN U LAŽI: Tvrdi da nije rekao, a Indexonline ga citira

Balkan

HAŠIM TAČI UHVAĆEN U LAŽI: Tvrdi da nije rekao, a Indexonline ga citira

Podeli vest

Kosovski predsednik Hašim Tači tvrdi da su njegove reči o formiranju Specijalnog suda za ratne zločine koje su počinili pripadnici tzv. OVK nad Srbima izvučene iz konteksta i da on nije rekao da je na to pristao pod pritiskom međunarodne zajednice i u zamenu za ustupke Prištini

Kosovski mediji, naime, preneli su u ponedeljak da je Tači, na konferencii povodom izveštaja nevladinih organizacija o odnosu građana Kosova prema Specijalnom sudu, rekao da je na formiranje tog suda pristao zato što mu je iz međunarodne zajednice rečeno da će Priština u zamenu dobiti viznu liberalizaciju, ubrzano članstvo u Evropskom savetu, podršku za članstvo u Unesko, uspostavljanje Oružanih snaga i ova priznanja kosovske nezavisnosti.

Tači je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsednikom Albanije u Prištini Iljirom Metom, rekao da je on dobio čvrsta uveravanja da je "uspostavljanje Specijalnog suda za ratne zločine na Kosovu najbolje rešenje učinjeno u kontekstu međunarodnih okolnosti".

Drugo rešenje je bilo, kazao je Tači, da o pitanju uspostavljanja Specijalnog suda odlučuje Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija.

- Dakle, moja zabrinutost nema nikakve veze sa Specijalnom sudu, bez obzira na njegove efekte. Ali ima veze sa teškom situacijom na Kosovu - rekao je Tači i, kako je rekao, uz dužno poštovanje pozvao novinare da uvek prenesu ono što kaže - tačno, a ne ono što može kasnije da se pročita.

- Stoga, nikakvog pokajanja, ni rezervi nije bilo u mojoj izjavi- rekao je Tači.

Portal Indexonline, međutim, ponavlja Tačijeve reči da je dobio obećanje međunarodne zajednice.

- Da bi se očuvalo strateško partnerstvo sa Sjedinjenim Američkim Državama, Evropske unije i NATO-a, odbio sam da vodim nepravedan istorijski proces prema Kosovu, uprkos ogromnoj političkom i građanskom mišljenju o Specijalnom sudu..

Međunarodna zajednica nam je obećala da bi to moglo biti u vezi sa zahtevima za ranije članstvo u Savetu Evrope, viznom liberalizacijom, uskoro ćemo imati veliku podršku za članstvo u Unesku, uspostavićemo oružane snage i dobićemo nova priznanja. Kosovo je održalo reč, osnovalo sud. Međunarodna zajednica nije ispunila nijedno od ovih obećanja. Naprotiv, Kosovo je usporeno na evroatlantskom putu - citirao je Indexonline Tačijeve reče.

TAČI PRVI MEĐU PEDERIMA U PRIŠTINI! Održana prva gej parada na Kosovu!
 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija