• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer/intermagazin

30.10.2017

21:13

PLENKOVIĆ ZALEDIO HRVATE: Mi smo u ratu!

Balkan

PLENKOVIĆ ZALEDIO HRVATE: Mi smo u ratu!

Podeli vest

Hrvatski premijer Andrej Plenković obavestio je građane da se nalazimo u „hibridnom medijskom ratu u kojem učestvuje mnogo aktera“

Učinio je to kao da izgovara nešto sasvim nevažno i uobičajeno, a novinaru, naravno, nije palo na pamet da premijeru postavi neka logična potpitanja. Na primer: ko ratuje protiv Hrvatske, ko su saveznici našeg neprijatelja, ko je na našoj strani, odnosno na čijoj smo mi strani, kakve nam tragedije prete i zbog čega se, pobogu, uopšte ratuje?, piše hrvatski književnik i novinar Ivica Đikić, prenosi „Al Džazira Balkans“.

Opet Rusi za sve krivi…

„Ništa se od premijera, međutim, nije saznalo, osim da se nalazimo u ratu i da se taj rat vodi putem medija, što bi trebalo da podrazumeva učešće nekih ovdašnjih novinarskih kuća i novinara u antidržavnoj ujdurmi. Premijer je dan kasnije poručio da je to nešto s čim su suočene i vlade u drugim zemljama, pa tako i Hrvatska.

Tek iz toga se, uz dosta napora, može razabrati kako je Plenković mislio na rusko informaciono širenje uticaja u područjima koja su Vladimiru Putinu geostrateški zanimljiva. Uostalom, hrvatsko Ministarstvo inostranih poslova je, zajedno sa ministarstvima još sedam država EU, tajno pisalo visokoj predstavnici EU za spoljnu politiku i bezbednost Federiki Mogerini i zatražilo pomoć u suzbijanju ruske propagande.

Evo konteksta Plenkovićeve objave da smo u ratu. Novinari „Jutarnjeg lista“ otkrili su ugovor o tzv. roll-up kreditu između posrnulog koncerna Agrokor i američkog strvinarskog fonda Knighthead.

Iz ugovora proizlazi da taj fond – koji se jeftino domogao velike količine Agrokorovih obveznica – ima ključnu ulogu u donošenju svih važnih odluka i da ima pravo odmah i u celosti naplatiti svoj kredit aktiviranjem jemstava, ako Vlada odluči da smeni svog vanrednog poverenika u Agrokoru Antu Ramljaka.

Andrej Plenković i njegov HDZ smislili su, dakle, odbrambeni plan koji se sastoji u tome da se svako ko propituje i istražuje vladine poteze u upravljanju Agrokorom diskvalifikuje etiketom proruskog agenta u hibridnom ratu. Šta to Rusi preduzimaju i kako? Kakve dezinformacije plasiraju i preko koga? Ko je sve u toj ruskoj mreži i zašto? Ništa od toga, ali i to ništa trebalo bi da bude dovoljno da poverujemo da smo u ratu.

Hrvatski premijer pokušava floskulama da uveri Hrvatsku da je u ratu – samo što taj rat, eto, niko ne vidi, a onaj ko navodno vidi ne želi da kaže šta vidi – pa pod maskom vanrednog stanja i vanredne uprave u Agrokoru čini šta god hoće. Baš kao što je nedavno poručio opozicionim zastupnicima u Saboru“, piše Ivica Đikić.

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Bila jednom jedna liga. Kakva liga? Strašna liga!
Fudbal

Bila jednom jedna liga. Kakva liga? Strašna liga!

Sezona u evropskim klupskim takmičenjima ulazi u samu završnicu. Odigrani su svi revanš mečevi četvrtfinala u Ligi šampiona, Ligi Evrope i Ligi konferencija i poznati su svi polufinalni parovi. Ono što odmah privlači pažnju jeste da engleska Premijer liga u završnici kontinentalnih takmičenja ima samo jednog predstavnika! Iako važi za ligu u kojoj se igra najbolji fudbal, Englezi su ove sezone doživeli debakl! Postavlja se pitanje, da li je to samo izolovan incident ili nagoveštaj da u evropskom klupskom fudbalu duvaju neki novi vetrovi?

19.04.2024

13:44

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija