• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: sputnjik.rs

06.11.2017

22:30

ZAEV IZMIŠLJA RUSE, KAKO BI SAKRIO AMERE: Makedonija slepo sledi NATO naloge, ALI I PROVOCIRA MOSKVU!

Balkan

ZAEV IZMIŠLJA RUSE, KAKO BI SAKRIO AMERE: Makedonija slepo sledi NATO naloge, ALI I PROVOCIRA MOSKVU!

Podeli vest

Vašington se zaista plaši ruskog prodora na Balkan i zbog toga su žestoki američki pritisci na Makedoniju, a sada prvi put i Grčku, da se problem oko imena Makedonije reši. Ipak, nešto kao rusko mešanje u makedonsku politiku ne postoji, radi se o medijskim spinovima, kaže nekadašnji makedonski ambasador u Rusiji Risto Nikovski

Risto Nikovski je nekadašnji diplomata SFRJ i, po sticanju makedonske nezavisnosti, makedonski ambasador u Londonu, Tirani i Moskvi u Makedoniji je poznat po kolumnama koje objavljuje u dnevnim listovima i u kojima nema dlake na jeziku. Svojevremeno je kritikovao i američko mešanje u makedonske unutrašnje stvari.

Problem su Makedonci 

Narod u Makedoniji je, kao i narod u Srbiji pre toga, postao proruski orijentisan upravo zbog pritiska koji se vrši sa druge strane. I kada se govori o ruskom uticaju, izbegava se reći da je narod osnovni agent ruskog uticaja, kako u Srbiji, tako i u Makedoniji. Makedonci se plaše i za status imena, ali pre svega za opstanak same države, ističe Aleksandar Raković iz Instituta za noviju istoriju Srbije.

Nešto kao rusko mešanje u makedonsku politiku ne postoji, kaže on. Radi se o medijskim spinovima. 

Nikovski, koji je gostovao u emisiji "Na nišanu  Lazanskog", podseća da je, kako kaže, američka čizma stupila na tlo bivše Jugoslavije posle raspada SSSR, a da se Rusija povukla sa Balkana i nije se na njega vraćala.

(VIDEO) NA NIŠANU MIROSLAVA LAZANSKOG: U Makedoniji je najvažnije državno pitanje kako će RUSIMA prodavati lubenice kada uđu u NATO!

Rusija je gradila novu međunarodnu poziciju i nije želela da se sukobljava sa SAD, koje su postale, kako kaže, guverner ovih prostora.

- Mislim da je Rusija napravila ozbiljnu grešku, što se posle udara CIA u Ukrajini, kada je potpuno promenjena politička situacija u Evropi, nije osvestila da treba da bude aktivnija u našem regionu. Ono što je malo aktivna u Republici Srpskoj ili Srbiji, i tu završava cela priča. U Makedoniji je nema. U Skoplju kao da nemamo ruskog ambasadora - kaže Nikovski 

Dok je bio ambasador u Moskvi, seća se Nikovski, ruski zvaničnici otvoreno su govorili da nemaju ništa protiv makedonskog pristupanja NATO. 

- Ali to je bilo pre Ukrajine. Posle Ukrajine, kada je NATO postao agresor, normalno se promenio i ruski stav prema proširenju NATO-a na Balkanu. Oni izjavljuju da ne vole da se NATO širi, ali nema nikakvog direktnog pritiska na Makedoniju da ne ulazi u NATO - kaže Nikovski.

On potvrđuje da je raspoloženje političkih činilaca u Makedoniji da se ide u NATO integracije.

NAORUŽANI DO ZUBA, ALBANACI SA KOSOVA KREĆU NA KUMANOVO: Makedonija ne može da preživi novi rat!

- Taj interes u Makedoniji ostaje, Rusi se ne protive, oni izjavljuju i to je njihov legitiman stav da proširenje NATO-a ne ode u korist Evrope i to je tačno posle Ukrajine, ali nikakvog pritiska niti ucene nema jer je Rusija vrlo malo prisutna u Makedoniji, vrlo mali izvoz imamo na rusko tržište i ona je marginalna u makedonskoj spoljnoj politici - kaže Nikovski.

telegraf.mk

Postavlja se pitanje šta je trebalo makedonskom premijeru da proziva Moskvu na taj način ako je Rusija marginalna u makedonskoj spoljnoj politici i ako Rusija ne vrši nikakav pritisak na Skoplje?

Takva je trenutna moda, odgovara Nikovski. On podseća da je američki potpredsednik Majk Pens iz Podgorice poručio da Balkan ne treba da gleda prema Istoku već prema Zapadu, kao na izjavu Brajana Hojta Jija da Srbija ne sme da sedi na dve stolice.

Osnovno pravilo u diplomatiji je da dve zemlje ne smeju da se dogovaraju protiv treće, kaže Nikovski, a to se sada očigledno događa. Imamo otvorenu konfrontaciju Moskve i Vašingtona i u tom kontekstu je sada moderno da se takve stvari izjavljuju.

OVO MOŽE DA SMISLI SAMO KOLINDA: Pozvala Moskvu da se priključi antiruskom projektu!

Vašington se zaista plaši ruskog prodora na Balkan i zbog toga su žestoki američki pritisci na Makedoniju, a sada prvi put i Grčku, da se problem oko imena Makedonije reši, kaže Nikovski.

Aleksandar Raković iz Instituta za noviju istoriju Srbije ističe da i ako je pritisaka bilo u bivšim jugoslovenskim republikama, oni su dolazili sa Zapada.

- U Makedoniji je poznato delovanje (američkog) ambasadora Bejlija i uopšte način na koji je Zaev postao premijer. Kako je Džaferi bukvalno uguran u skupštinu i kako se dogodila ta tranzicija vlasti. Naravno, i prethodna vlast je imala svoj medeni mesec sa Zapadom, ali najmanje dve godine pred kraj njihove vladavine očito je da su bili pod žestokim udarom. Zaev preuveličava uticaj Rusije i to je upravo da bi se opravdao ovaj drugi uticaj. Da se skrene pažnja - objašnjava Raković. 

Moskva je napravila grešku

Mislim da je Rusija napravila ozbiljnu grešku, što se posle udara CIA u Ukrajini, kada je potpuno promenjena politička situacija u Evropi, nije osvestila da treba da bude aktivnija u našem regionu. Ono što je malo aktivna u Republici Srpskoj ili Srbiji, i tu završava cela priča. U Makedoniji je nema. U Skoplju kao da nemamo ruskog ambasadora - kaže bivši makedonski ambasador u Rusiji Risto Nikovski

Rakoviću je, kako kaže, posebno interesantan onaj deo izjave Zorana Zaeva u kome se ovaj osvrće na Crnu Goru, gde Zaev kaže da zna da je tokom insceniranog državnog udara u Crnoj Gori bilo pokušaja likvidacije i da je dobro što se reagovalo na vreme. 

NIKOLIĆ NE ODUSTAJE! KANAL OD BEOGRADA DO SOLUNA MORA DA SE GRADI: Kina ga podržava, Grci i Makedonci se nećkaju!

Zaev je izjavio da je on sledeći, čime od sebe pravi žrtvu.

NATO pokušava da što pre usisa sve balkanske države, pa i Makedoniju. Sa druge strane, svi politički činioci u Makedoniji slažu se o ulasku njihove zemlje u NATO. Ostalo je još samo nerešeno pitanje imena Makedonije, oko čega se ova zemlja spori sa Grčkom.

Postavlja se pitanje zašto bi se Rusija trudila da vrši pritisak na Makedoniju ako su političke prilike u pogledu pristupanja te zemlje NATO takve.

Gajić kaže da je problem u građanima.

AP photo/fFtoilustracija

- Narod u Makedoniji je, kao i narod u Srbiji pre toga, postao proruski orijentisan upravo zbog pritiska koji se vrši sa druge strane. I kada se govori o ruskom uticaju, izbegava se reći da je narod osnovni agent ruskog uticaja, kako u Srbiji, tako i u Makedoniji. Makedonci se plaše i za status imena, ali pre svega za opstanak same države - kaže Raković.

UCENA! SRBIJA MORA U NATO! Kurir Rama preneo poruku SAD, SAVEZ SA RUSIJOM MORA DA SE RASKINE!

Pored "Tiranske platforme", za koju se ne zna pouzdano jesu li je potpisale albanske stranke, ali koja se temeljno sprovodi posle dolaska Zorana Zaeva na vlast, postoji i "Sofijska platforma", o čemu svedoče aktivnosti pojedinih uticajnih političara i vojnih funkcionera iz Bugarske. 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Dusan

pre 6 godina

Zaev je Milov brat po banioj liniji.Bas su dobri Amerikanci za pronalazenje glupaka kakvi su ovi dvoica i svi premijeri u okruzenju.

Izbori 2024

Vesti

TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad! (VIDEO)
Live TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad! (VIDEO)

Šefovi Službe bezbednosti, Glavne obaveštajne uprave Ukrajine i predsednik Volodimir Zelenski biće eliminisani raketnim udarima, avionima ili specijalnim snagama Oružanih snaga Rusije. Prema navodima, doneta je odluka da se eliminiše jedan broj vojno-političkih lidera Ukrajine visokopreciznim, bespilotnim sredstvima ili dejstvima specijalnih snaga ruske vojske. Da li je ovakava scenario moguć i šta bi on doneo svetu, u "Info jutru" govorio je reditelj Ljubiša Ristić.

28.03.2024

13:31

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!
Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!

Pripadnici kriminalne grupe Radoja Zvicera i Nikole Vušovića zvanog Džoni sa Vračara, koji su u bekstvu, među kojima je i Vladimir Kovačević zvani Kovač koji je optužen da je 20. marta 2020. namamio na sastanak pokojnog Aleksandra Halabrina, izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je pokojnog poznavao, ali da nisu tačni navodi optužnici da je bio član kriminalne grupe koja je optužena za njegovo ubistvo.

28.03.2024

12:54

Sport

Šta čeka "orlove" do juna? Tadić juri trofeje, Gudelj traži formu, a Mitar dominira!
Fudbal

Šta čeka "orlove" do juna? Tadić juri trofeje, Gudelj traži formu, a Mitar dominira!

Fudbalska reprezentacija Srbije odigrala je dve prijateljske utakmice u martu, sa polovičnim uspehom. Poraz od Rusije (4:0) još jednom je pokazao brojne nedostatke u igri "orlova", dok trijumf nad Kiprom (1:0) nikoga nije ubedio da su puleni Dragana Stojkovića kadri za velika dela i uspeh na predstojećem Evropskom prvenstvu. Pre toga, ostalo je da se završi klupska sezona u šampionatima širom Evrope i sveta gde nastupaju naši igrači.

28.03.2024

16:03

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija