• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: tanjug.rs/ informer.rs

29.11.2017

21:06

ŽESTOKA REAKCIJA HRVATSKIH MEDIJA: Lekarska intervencija nije bila dovoljno brza, PRALJKU SU MOGLI DA SPASU ŽIVOT!

Balkan

ŽESTOKA REAKCIJA HRVATSKIH MEDIJA: Lekarska intervencija nije bila dovoljno brza, PRALJKU SU MOGLI DA SPASU ŽIVOT!

Podeli vest

Hrvatski toksikolog Franjo Plavšić izjavio je danas da lekarska intervencija nakon trovanja Slobodana Praljka, po svemu sudeći, nije bila dovoljno brza, bez obzira na to o kojem je otrovu reč, prenose hrvatski mediji

Ističući da je brzina ključna u spasavanju života otrovanog pacijenta, posebno ako se ne zna o kojem se otrovu radi, Plavšić je dodao da je, čini se, prošlo previše vremena otkad je Praljak popio otrov do njegovog odlaska u bolnicu, pa je za intervenciju bilo prekasno. 


Plavšić napominje da je i za najjači otrov koji se popije (ne injektira se u venu) potrebno neko vreme da uđe u krv, odnosno postane smrtonosan, a za to vreme lekari mogu pomoći.

Plavšićeve reči o zakasneloj intervenciji potvrđuju podaci prema kojima je Praljak popio otrov u 11:30, a kola hitne pomoći navodno su stigla na Haški sud tek oko 12:30, dakle sat kasnije. Potom je stigao i tim za reanimaciju, a tek sat kasnije hitna je pomoć navodno odvezla Praljka u bolnicu.

PRALJAK SE OTROVAO CIJANIDOM?! Toksikolog Dragan Joksović otkriva šta je bilo u bočici kojom se Hrvat ubio!

- Kod trovanja je vrlo važno da pacijent što pre stigne u bolnicu kako bi mu se isprao želudac i primenila terapija koja će očistiti organizam od otrova. Među ostalim, u nekim se slučajevima primenjuje i dijaliza - objašnjava Plavšić.

KO JE SLOBODAN PRALJAK KOJI SE UBIO U HAGU: Bio je general zloglasnog HVO, završio je tri fakulteta i zaradio milione!

Dodaje da je verovatno sve moglo krenuti drugim pravcem da je Hitna odvezla Praljka do bolnice u roku od 15 do 30 minuta otkako je popio otrov. Iako se i dalje ne zna o kojem je otrovu reč, osim što je izvesno da je bio vrlo snažan, neke pretpostavke govore da je možda reč o cijanidu ili arseniku, prenosi "Slobodna Dalmacija".

Direktorka Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu, dr. Maja Grba-Bujević, kaže da je u Hrvatskoj u gradskim sredinama u takvim hitnim slučajevima za dolazak hitne pomoći dovoljno desetak minuta.

HAŠKA BRUKA O KOJOJ BRUJI CEO SVET! Kako je OTROV koji je HRVATSKI ZLOČINAC popio DOSPEO U SUDNICU?

- Na licu mesta radi se nužna reanimacija, a potom se pacijent što pre odvozi u bolnicu, s obzirom na to da su mogućnosti pomoći ekipe Hitne u takvim slučajevima ograničene - kaže ona.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Netanijahu ima jezive planove! Etnički čista Gaza i rat SAD-a protiv Irana za njega je idelno rešenje! (VIDEO)
Live TV

Netanijahu ima jezive planove! Etnički čista Gaza i rat SAD-a protiv Irana za njega je idelno rešenje! (VIDEO)

Sukob u Gazi eksalira i čini se da se širi na druge frontove. Izrael odlučan da odgovori na napad Irana. Da li zaista Netanijahu gura SAD u rat protiv Irana? Na ovu temu u emisiji "Rat uživo" govorili su bivši potpukovnik KOS-a Ljuban Karan i politikolog, prof. dr Vladimir Pavićević. Uživo u program iz Frankfurta uključio se i politikolog Andreja Lović koji je govorio o tome na koji način Nemačka posmatra ovaj rat. U drugom delu emisije gosti su govorili o ratu u Ukrajini. O ovoj temi govorio je i kapetan garde Branislav Živković koji se putem vajber linka uživo uključio u program.

15.04.2024

19:57

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija