• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

30.11.2017

10:04

​ON SE UBIO, A ZLOČIN OSTAVIO HRVATIMA! Index.hr: Praljak kukavički pobegao od odgovornosti!

Balkan

​ON SE UBIO, A ZLOČIN OSTAVIO HRVATIMA! Index.hr: Praljak kukavički pobegao od odgovornosti!

Podeli vest

Postupak Slobodana Praljka u sudnici Haškog tribunala bio je očigledno unapred smišljen i proračunat cilj, piše zagrebački portal Indeks.hr u svojoj analizi, ukazujući da je on odlučio da ne može da preuzme odgovornost za svoje zločine i presudu koja je iz njih proizašla

Kako navodi hrvatski portal, osuđeni ratni zločinac izabrao je slobodnu smrt kako bi u svom plemenu ostao zapamćen kao mučenik za "našu stvar".

"Ali zašto Praljku oduzeti slobodnu volju? Kao što je odlučio da počini ratne zločine za koje je osuđen, tako se odlučio i na dramatično i javno okončanje vlastitog života. Odlučio je i da ne može da preuzme odgovornost za svoje zločine i presudu koja je iz njih proizašla. To je bilo njegovo pravo", piše "Indeks".

S obzirom na to koliko je već proveo u pritvoru, Praljak bi i s potvrđenom kaznom bio na slobodi za dve-tri godine.

"Izabrao je da pokuša da postane simbol ili kuriozitetna fusnota kako ne bi morao da živi kao čovek osuđen za ratne zločine. Prilično je jeftina manipulacija, u kakvu se upustio i premijer Andrej Plenkovic, Praljkov potez proglašavati moralnim činom, jer to je suštinski bio jedan kukavički čin. Praljkove žrtve nisu imale taj luksuz da slobodno biraju hoće li živeti ili oduzeti sebi život, to su za njih učinile vojne snage pod Praljkovim zapovedništom”, piše zagrebački portal.

Naročito perfidno u tom planu je, kako se dodaje, što se time hipoteka Praljkovih brojnih ratnih zločina prenosi na leđa svih onih koji će ga ubuduće slaviti.

Njegovu individualnu krivicu ispijanje otrova trebalo je da pretvori u kolektivnu krivicu svih Hrvata. Baš to je direktan rezultat ako se kao nova neupitna istina uzme predzadnja Praljkova rečenica ("Slobodan Praljak nije ratni zločinac!"), ako se pristane na implicitnu emocionalnu ucenu.

"Njegovi ratni zločini i beskrupuloznost treba da postanu naši. Na to ne da ne treba pristati, nego se treba odlučno suprotstaviti takvom narativu i uzdizanju jednog ratnog zločinca u status nacionalnog heroja i mučenika”, zaključuje Indeks.




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
zoran

pre 6 godina

Za godinu dana bi bio izašao iz zatvora. Sam sebi je dodelio najtežu kaznu. Ali je veliki broj zlotvora ostao nekažnjen. I slobodno žive kao da ništa nisu uradili. Zašto (još uvek) nema muzeja na mestu konc-logora Staro sajmište, koji se nalazio između Brankovog i tramvajskog mosta? Ko zaboravlja prošlost ona mu se lako može ponoviti.

AS

pre 6 godina

I TO JE VAŠ GENERAL? ZBRISAO JE KAO KUKAVICA UMESTO DA JE DO KRAJA PRIHVATIO ŠTO GA SLEDUJE. VAS JE ZASRAO A ON SE IZVUKAO.

Nina

pre 6 godina

Izrezirao samoubistvo i sada uživa na nekom rajskom ostrvu...

Lala iz Banata

pre 6 godina

Слободан Праљак је умобилник фашистичког усташког система - који га је произвео...!! Фашистички усташки систем, који је од угледног инжењера "направио" шовинисту, који је зарад сулуде идеје УСТАШТВА продао душу Ђаволу и починио ГЕНОЦИД над Србима, баш као и његови "славни преци" у Јасеновцу 1941-1945. и сви су били убеђени у "опрост почињених грехова" - јер су чињени у име сулуде идеје Ватикана и Католичке цркве, о уништењу Шизматика...Врло " хришћански, врло милосрдно и племенито"...Злочин у име Христа...?! То могу само... - Хрвати, који су одавно изгубили компас хришћанских вредности и прешли на страну Сотоне...Доказ је управо генерал Праљак...Служио Сотони... Њему и отишао...!? " Сретан пут " у пакао Генерале...

Branimirus

pre 6 godina

Šteta što mnogi u hrvatskoj ne misle na način kako Indeks piše. Sa čokolindom na čelu, hrvatska nikad neću maknuti dalje od 1941.

Izbori 2024

Vesti

Nedelja sećanja na žrtve u Ribnikaru i Malom Orašju: Od 7. do 10. maja biće organizovane brojne aktivnosti
Društvo

Nedelja sećanja na žrtve u Ribnikaru i Malom Orašju: Od 7. do 10. maja biće organizovane brojne aktivnosti

Radna grupa za uspostavljanje Memorijalnog centra u znak sećanja na žrtve masovnog ubistva u Oglednoj osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" u Beogradu, koja je formirana Odlukom Vlade Republike Srbije, predložila je na četvrtoj sednici da sve škole u Srbiji organizuju Nedelju sećanja i zajedništva u periodu od 7. do 10. maja 2024. godine, saopštilo je Ministarstvo prosvete.

19.04.2024

16:43

TV

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)
Live TV

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubistva Danke Ilić. Osumnjičeni za ubistvo od samog početka pokazuju vrlo neobično ponašanje. O tome šta je sve neobično u ovom slučaju, u emisiji "Info dan" govorile su Maja Jovanović iz Biroa za borbu protiv trgovine decom i psihološkinja Katarina Matić. Uživo u program javila se i novinarka Informera Vesna Jović sa najnovijim informacijama iz okoline Bora.

19.04.2024

16:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija