• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: telegraf.rs

30.11.2017

15:31

USTAŠICA KOLINDA NEGIRALA HRVATSKU KRIVICU ZA ZLOČINE, a sada se oglasila i Evropa!

Balkan

USTAŠICA KOLINDA NEGIRALA HRVATSKU KRIVICU ZA ZLOČINE, a sada se oglasila i Evropa!

Podeli vest

Skandaloznom izjavom hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović je negirala krivicu tadašnjeg državnog vrha u Zagrebu na čelu sa Franjom Tuđmanom za ratne zločine u Bosni i Hercegovini, koja je nesumnjivo dokazana presudom u Haškom tribunalu u slučaju "Prilić i ostali" 

Tim povodom, portal Telegraf.rs pitao je Evropsku komisiju za komentar, da li priliči najvišem rukovodstvu države članice EU da osporava presudu Međunarodnog suda.

Navodna odbrana Hrvatske od velikosrpske agresije čiji je inspirator bio, prema njenim rečima, Slobodan Milošević, praktično je bila lajt motiv ovog obraćanja hrvatske predsednice javnosti.

- Hrvatsku i BiH napala je Miloševićeva Srbija i JNA, koja se stavila u otvorenu borbu za ostvarenje projekta ''velike Srbije". Hrvatska nije napala nikoga - rekla je Kitarović u obraćanju javnosti, nakon jučerašnje presude haškog tribunala kojom je utvrđeno da je Hrvatska bila agresor na BiH i učestvovala u udruženom zločinačkom poduhvatu.

KITAROVIĆKA U HAGU PONOVILA USTAŠKU MANTRU: Hrvatska nije agresor, branila se od velikosrpske agresije

Povodom ove skandalozne izjave, pitali smo portparola Evropske komisije Maju Kocijančič, kakav je stav EK povodom negativnih kritika hrvatskog državnog vrha u vezi presude Haškog tribunala u slučaju "Prlić i ostali", odnosno da li je prikladno da najviše rukovodstvo države članice EU osporava presudu Međunarodnog suda.

Public

Kako je Kocijančič odgovorila, presuda u predmetu "Prlić i ostali" pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) od strane Žalbenog veća dovodi do zatvaranja predmeta koji je započeo 2004. godine, a koji se odnosi na tragične događaje.

- Donošenje pravde i borba protiv nekažnjavanja su osnovni principi. Naše simpatije su sa onima koji su preživeli i onima koji su izgubili svoje najmilije. Dok ne komentarišemo pojedinačne presude, mi u potpunosti poštujemo odluke MKSJ-a i podržavamo njen rad. Mi snažno ponavljamo potrebu za punom saradnjom s Haškim tribunalom, kao i njegovim naslednikom Međunarodnim mehanizmom - piše u odgovoru portparolke EK.

Dalje navodi da Evropska unija veruje da su sve zemlje u regionu odlučne i posvećene radu na pomirenju, regionalnoj saradnji i dobrosusedskim odnosima.

- Očekujemo od svih političkih lidera u regionu da poštuju žrtve tako što promovišu i poštuju ove obaveze - zaključila je Kocijančič.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Jole

pre 6 godina

Nikada mira na balkanu. Svatko veliča svoje, svatko je po svome u pravu. Najbolje je izolirat se svi ponaosob i adio. Nekakva gospodarska suradnja, ali ništa više od toga. Dosta je bilo rata, a ovo kako se sve odvija samo huška na nive ratove.

badza

pre 6 godina

Aaa ja očekivao da će okriviti sudije da su pogrešili jer su mislili da je Praljak Srbin pošno mu je ime Slobodan.

Pera

pre 6 godina

Da je Hrvatska htela da oduzme deo Bosne i Hercegovine, to svi mi dobro znamo ali znju i oni, samo je razlika u tome da mogu da lažu jer su u Evropskoj Uniji. Hrvati su klali Bošnjake, rušili im kuće i terali ih u beg, tamo gde su samo oni i Bošnjaci bili. Nisu Srbi srušili most kod Mostara. Kolinda i Plenković su nesposobnjaci koji krivicu uvek prebacuju na nekog drugog. Medjutim, ako je Milošević i savetovao Tudjmanu da skoči u bunar i ako je to Tucjman uradio, to je 100% Tudjman kriv, jer skakanje u bunar je Tudjmanova odluka i on je to odgovoran 100%.

Cro

pre 6 godina

Bravo predsjednice, Vaš nesumljivo nabolji govor u mandatu

BREŽANAC

pre 6 godina

Hrvati i Kolinda opet opalili po Srbima, nemaju ni malo stida.

zora

pre 6 godina

NJoj kao da se Tudman poveravao na jastuku,ili kao da je bila prisutna kada su se stvari odvijale.

srbin

pre 6 godina

Cela ova prica oko Praljka,i Prlica i ostalih hrvatskih generala su veoma bitni za srbe i Srbiju jer na prostoru gde su oni delovali zive srpski narodi koji su samo formalno na papiru hrvati i zato Milosevic nije optuzen a Tudjman je za zlocinacki pothvat!!!

srbin

pre 6 godina

Dakle mislim na ostale generale koji su bili u sudnici kada je Praljak pocinio samoubistvo.

srbin

pre 6 godina

I ostali razlozi koje sam vam vec naveo zbog kojih je Milosevic oslobodjen a Tudjman optuzen zlocinacki pothvat i dalje stoje jer se oni nadovezuju na ove razloge koje sam vam naveo malopre.

pauna

pre 6 godina

vise me izludjuju uopstene izjave hoce li eu da opomene zagreb za velicanje ustastva ili je kolinda zasticena od strane nato.

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!
Fudbal

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!

Fudbalski savez Srbije objavio je na svom zvaničnom sajtu da je defanzivac Sevilje Nemanja Gudelj (32) juče imao operaciju kolena, koja je prošla dobro i da postoji mogućnost da ipak bude deo tima na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj!

25.04.2024

13:08

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija