• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer/intermagazin

30.11.2017

22:21

ŠOKANTNA ISTINA O USTAŠI PRALJKU: Britanski Gardijan opisao teške zločine, novinar bio svedok  ZASTRAŠUJUĆEG MASAKRA!

Balkan

ŠOKANTNA ISTINA O USTAŠI PRALJKU: Britanski Gardijan opisao teške zločine, novinar bio svedok ZASTRAŠUJUĆEG MASAKRA!

Podeli vest

Novinar Gardijana Ed Viliami, koji je svedočio u čak desetak suđenja u Haškom sudu, opisao je susret sa generalom Slobodanom Praljkom, koji se ubio ispijanjem otrova u sudnici tog suda nakon što mu je potvrđena presuda na 20 godina zatvora za ratni zločin na području tzv. Herceg-Bosne, u BiH

U članku za Gardijan, Viliami je opisao taj susret sa Praljkom iz septembra 1993. u samoproglašenoj „republici“ Herceg-Bosni, kada mu je bilo dozvoljeno da sa još dvojicom stranih novinara poseti koncentracioni logor Dretelj kod Čapljine, u kojem su, kako kaže, bosanski muslimani bili zatočeni, maltretirani i ubijani.

– Uz svu pažnju javnosti koju je privukla presuda Ratku Mladiću, generalu bosanskih Srba, mnogi su zaboravili da se u Bosni vodio još jedan rat, u kojem su bošnjački Hrvati pokušali da stvore svoj “etnički čistu“ teritoriju – piše Viliami, koji je prvi novinar od čuvenog suđenja u Ninbergu koji je svedočio na nekom međunarodnom sudu za ratne zločine, prenose agencije.

Zagrebački portal Index je preneo da je Viliami, kao iskusni reporter iz ratne BiH svedočio, između ostalog, na suđenjima Radovanu Karadžiću i Ratku Mladiću, ali i Slobodanu Praljku.

On je, kako se navodi, tom prilikom na sudu ispričao da je 1993. godine bio u Bosni i Hercegovini istražujući informaciju prema kojoj su uslovi u logorima u kojima su hrvatske snage držale zatočene bošnjačke muslimane nisu bili u skladu sa Ženevskom konvencijom.

ON SE UBIO, A ZLOČIN OSTAVIO HRVATIMA! Index.hr: Praljak kukavički pobegao od odgovornosti!

Novinarima među kojima je bio i Viliami više puta je zabranjen ulaz u logor Dretelj, a onda je general Praljak, iz razloga koji su bili poznati samo njemu, potpisao odluku da se novinari ipak puste u Dretelj, navodi Gardijan, prenosi zagrebački portal.

– Onda je general Praljak iz samo njemu poznatih razloga, potpisao naređenje da se novinari ipak puste. Kad smo došli do bivše baze JNA i pokazali Praljkovu dozvolu upravnik logor je bio zgranut, ali je ispoštovao naređenje i pustio nas unutra. 

U jednom skladištu videli smo stotine uplašenih ljudi koji su sedeli i čučali. Neki su iza zatvorenih vrata bili 72 sata, a stražari su ih ostavili da se guše u vrućini i smradu. Pili su vlastiti urin. Potom smo otišli prema dva hangara koja su bila ukopana u brdo. Vrata su bila otvorena, ali unutra je bilo mračno.

ONO ŠTO MOŽDA NISTE ZNALI O SLOBODANU PRALJKU: Najboljem prijatelju Srbinu je preoteo ženu, a posinku PREPISAO BOGATSTVO!

Opisujući do detalja tu posetu logoru, Viliami piše da su zatvorenici bili „mršavi poput kostura, oči su im bile nefokusirane, a mnogi su imali problema s kožom“.

– Ispričali su nam kako su vrata bila često zaključana i da su jedne noći pijani stražari zapucali kroz njih, pri čemu je nekoliko zatvorenika bilo ubijeno i ranjeno. Videli smo rupe od metaka u vratima… 

Zatvorenici su bili muslimani, a mnogi od njih su se borili u sklopu HVO-a pod Praljkovom komandom protiv zajedničkog srpskog neprijatelja, a sada su bili u zatočeništvu svojih bivših saboraca – posvedočio je Viliami.

Novinar „Gardijana“ ističe da je bio svedok sveobuhvatnom i zastrašujućem masakru u muslimanskoj enklavi Istočni Mostar, koji je bio pod zaštitom Praljkove vojske. Osim toga, naveo je i da ga je Praljak ispitivao kao svedoka pred Haškim tribunalom 2006. godine.

Kako navodi, „poput vođe bosanskih Srba Radovana Karadžića, Praljak se sam branio, vrlo rečito, te je odbio advokata – delio je Karadžićevu avanturističku ludost, koja bi se mogla smatrati ekscentričnom da nije bilo toliko smrtonosna“.

ŠLJIVANČANIN JE ZAPAMTIO PRALJKA U HAGU: Evo šta mu je Hrvat rekao kada je OSUĐEN ZA VUKOVAR!

(FOTO) DRUŠTVENE MREŽE BEZ MILOSTI ZA PRALJKA: U ismevanju samoubistva haškog optuženika PREDNJAČE BOŠNJACI!




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
vuk

pre 6 godina

SAD CE KAUBOJI I USTASE DA OPTUZE PUTINA DA JE ON POSLA DROM SA FLASICOM PRLJKU

blagodarije

pre 6 godina

on je bio angloamericki vojni partner i suradnik , oni si morali nekoga iz hrvatske da osude radi reda zbog javnosti i loseg publiciteta ali mozda je smrt bio izrezirani performans , organizirana kao lazna samo da bi ga izvukli iz Haga i onda poslali u hrvatsku ili negde na kanarska ostrva da se skriva pod laznim imenom , a javnosti su servirali da je umro u bonici i da mu je zadnja zelja da ne bude groba ni pogreba nego da bude spaljen u pepeo , sto opet znaci da eliminisu bilo kakve dokaze da nije mrtav ni sahranjen . A on je takodjer reziser po profesiji , tako da sve okolnosti i desvanja se jako mnogo podudaraju sa performansom laznog samoubistva .

Kojadinka

pre 6 godina

Nenad Canak je priznao da taj ne zasluzuje samilost ...onda sta mi neobavesteni da mislimo.

ivan

pre 6 godina

neka hrvati proglase Pralka za blazenog, kod pape

moma

pre 6 godina

Otkud da je novinar znao da su samo muslimani bili u logoru?

ivan

pre 6 godina

Kad smo počeli da verujemo stranim ratnim izveštačima iz perioda devedesetih???

Mico

pre 6 godina

E onda su ti i zasluzili bosanski zarobljenicikad su ratovali sa hrvatima protiv Srba. Ko zna koliko su Srba zajedno ubili a niko ne odgovara za to

Marcco

pre 6 godina

Pa ako kaže engleski novinar... još će ovaj general da mi postane simpatičan

Izbori 2024

Vesti

TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad! (VIDEO)
Live TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad! (VIDEO)

Šefovi Službe bezbednosti, Glavne obaveštajne uprave Ukrajine i predsednik Volodimir Zelenski biće eliminisani raketnim udarima, avionima ili specijalnim snagama Oružanih snaga Rusije. Prema navodima, doneta je odluka da se eliminiše jedan broj vojno-političkih lidera Ukrajine visokopreciznim, bespilotnim sredstvima ili dejstvima specijalnih snaga ruske vojske. Da li je ovakava scenario moguć i šta bi on doneo svetu, u "Info jutru" govorio je reditelj Ljubiša Ristić.

28.03.2024

13:31

Jutjub cenzuriše medije koji izveštavaju o masakru u Moskvi! Protiv Rusije se vodi hibridni rat na svim mogućim poljima! (VIDEO)
Live TV

Jutjub cenzuriše medije koji izveštavaju o masakru u Moskvi! Protiv Rusije se vodi hibridni rat na svim mogućim poljima! (VIDEO)

Teroristički napad u Moskvi je tema broj jedan svetskih medija. Međutim, Zapad na različite načine pokušava da cenzuriše informacije koje dolaze iz Rusije. Sa Jutjub platforme koja je dostupna u većem delu sveta, skidaju se emisije i snimci koji izveštavaju o dešavanjima u Moskvi. To se dešava i televiziji Informer. Sve naše informativne emisije u kojima razgovaramo o ovom užasnom masakru uklonjene su sa Jutjuba sa objašnjenjem da kršimo njihove uslove korišćenja. Cenzurišu se samo i isključivo oni mediji koji postavljaju logično pitanje: da li su Ukrajina i zapadne sile umešane u ovaj teroristički akt? Na ovu temu u "Info jutru" govorio je novinar i publicista Drago Delić i Boško Vasiljević, stručnjak za srpsko-ruske odnose.

28.03.2024

12:44

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!
Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!

Pripadnici kriminalne grupe Radoja Zvicera i Nikole Vušovića zvanog Džoni sa Vračara, koji su u bekstvu, među kojima je i Vladimir Kovačević zvani Kovač koji je optužen da je 20. marta 2020. namamio na sastanak pokojnog Aleksandra Halabrina, izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je pokojnog poznavao, ali da nisu tačni navodi optužnici da je bio član kriminalne grupe koja je optužena za njegovo ubistvo.

28.03.2024

12:54

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija