• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

02.12.2017

17:46

KOLINDA LAŽE SAMU SEBE:  Za rat između Hrvata i Bošnjka, KRIVI JOJ SRBI!

Balkan

KOLINDA LAŽE SAMU SEBE: Za rat između Hrvata i Bošnjka, KRIVI JOJ SRBI!

Podeli vest

Hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović ponovo je danas negirala da je Hrvatska učestvovala u udruženom zločinačkom poduhvatu tvrdeći da je ta zemlja četiri godine učcestvovala u odbrani BiH, kao i da je hrvatski narod u toj zemlji bio "prva žrtva velikosrpske agresije". 

- Kao hrvatska predsednica želim još jednom potpuno jasno da kažem: istorijska je istina da je hrvatski narod u BiH bio prva žrtva velikosrpske agresije u susednoj državi i prvi joj se odupro- rekla je Kitarović tokom prijema na Pantovčaku za Hrvate iz BiH.

Kako je dodala, "istorijska je istina da je Hrvatska tokom rata u BiH zbrinula stotine hiljada bošnjačkih i hrvatskih prognanika i izbeglica, te omogućila humanitarnu pomoć i naoružavanje svih odbrambenih snaga, pruživši, u sladu s međunarodnim pravom, i svu drugu pomoć radi odbrane teritorijalnog integriteta i opstanka te države", prenela je Hina. 

Grabar-Kitarović tvrdi da Hrvatska nije učestvovala u udruženom zločinačkom poduhvatu već da je kroz pune četiri godine branila BiH.
Prema njenim rečima, hrvatski narod je pristao na stvaranje Federacije BiH kao zajedničkog entiteta s Bošnjacima, "kako bi pridoneo miru i pomirenju". 

- S punim pokrićem u istorijskoj istini možemo reći da je hrvatski narod, organizovan u jedinice Hrvatskog vijeća odbrane, dao presudan doprinos odbrani i opstanku BiH u prvim mesecima velikosrpske agresije, a potom i u daljim operacijama njene odbrane i oslobađanja- rekla je Grabar-Kitarović. 

Tanjug


Osim vojnog, nastavila je s tvrdnjama Grabar-Kitarović, "Hrvatska je u saglasnosti s legalnim državnim telima BiH pružila i najveći mogući politicki i vojni doprinos njenoj odbrani, a konstruktivnim i odgovornim učešćem u postizanju Vašingtonskog i Dejtonsko-pariškog sporazuma pružila je ključnu pomoć za završetak rata i uspostavljanje političkog dogovora za mirnodopski razvoj te države".
- Sve ovo što se dogodilo na Haškom sudu nas još više motiviše da, s jedne strane, insistiramo na utvrđivanju i promovisanju istorijske istine, a, s druge strane, da se okrenemo budućnosti hrvatskoga naroda u BiH - poručila je predsednica. 

Hrvatska predsednica rekla je da Hrvati u BiH nisu gosti, nego njen konstitutivni narod koji "u konzumiranju svojih suverenih prava ne želi ništa drugo nego mir i ravnopravnost s Bošnjacima i Srbima", te je navela da oni "nisu bili i neće biti nacionalna manjina", niti su, smatra, ičim zaslužili da ih iko takvima smatra.

- Hrvati su u Bosni i Hercegovini vekovima živeli, žive i živeće i dalje!- rekla je Grabar-Kitarović.

Hrvatska predsednica je Hrvate iz BiH primila u sklopu Dana otvorenih vrata na kojima tradicionalno ugošćava predstavnike raznih delova hrvatskog društva, a susret je dogovoren pre haške presude šestorici bivših političkih i vojnih lidera takozvane Herceg-Bosne, navodi hrvatska agencija.
- Nažalost, na ovaj naš susret pala je senka tragičnih događanja u haškoj sudnici pre tri dana, u kojima smo u punoj meri videli koliko su krhka očekivanja od ljudske pravde, proživevši moralnu dramu šestorice naših sunarodnika i životnu dramu generala Slobodana Praljka- rekla je Grabar-Kitarovic. 
Tanjug


Praljak se u sredu ubio u sudnici Haškog tribunala nakon što mu je potvrđena prvostepena presuda na 20 godina zatvora za ratni zločin nad muslimanima u delu BiH, a holandski tužioci saopštili su juče da preliminarna autopsija ukazuje na to da je umro od trovanja cijanidom. 

Šestorici čelnika takovzne "hrvatske republike Herceg-Bosne" Haški sud je u sredu pravosnažno izrekao ukupno 111 godina zatvora za zločine nad muslimanima u BiH: Prliću 25, Stojiću, Praljku i Petkoviću po 20 godina, Choriću 16 i Pušiću 10 godina zatvora. 

Grabar Kitarović nedavno je negirala da je u Haškom tribunalu u sredu izrečena Hrvatskoj i hrvatskom narodu u BiH, jer, kako tvrdi, Hrvatska nije bila agresor i najviše je učinila za celovitost BiH, a hrvatski narod se uspešno "odupreo veliskosrpskoj agresiji".
Hrvatska predsednica, premijer te zemlje Andrej Plenković i predsednik Sabora Gordan Jandroković, ranije su ocenili da je je haška presuda šestorici Hrvata iz BiH nepravedna i neprihvatljiva, te najavili njeno osporavanje i u Savetu bezbednosti UN, 6. decembra.

(VIDEO) KAKAV UŽASAN TIP, DRAŽE MU JE DA POPIJE OTROV, NEGO DA IDE U ZATVOR! Američki komičar brutalno ismejao SLOBODANA PRALJKA!

ZAVERA! Sve je više dokaza o organizovanoj akciji u Hagu - ADVOKAT, STRAŽARI I DOKTORI POMOGLI PRALJKU DA SE UBIJE!

ZAVRŠENA OBDUKCIJA TELA SLOBODANA PRALJKA: Otkriveno èime se ubio hrvatski general!




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Anarhista

pre 6 godina

Да сте били прва жртва данас вас неби било. Захвали српској глупости по ко зна који пут. Ми Срби покушавамо 5000 година да искоренимо глупост, не иде нам никако. Моли се свом папи да се то не деси, јер тада ни у књигама нећете постојати.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović
Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović

Inspektori Četvrtog odeljenja beogradske policije priveli su večeras glumca i političkog aktivistu Sergeja Trifunovića i to nakon što su kod njega našli nekoliko grama opojne droge, nezvanično saznaje Informer!

18.04.2024

21:36

Sport

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!
Fudbal

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!

19. APRILA 1972. godine rođen je legendarni brazilski fudbaler Rivaldo. Afirmisao se u Palmeirasu, pa igrao za Deportivo La Korunju, Barselonu, Milan, Kruzeiro, Olimpijakos, AEK... Sa Brazilom je bio prvak sveta 2002, sa Milanom prvak Evrope 2003, a Zlatnu loptu je dobio 1999. godine.

19.04.2024

06:00

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija