• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: index.hr

03.12.2017

10:27

GARDIJAN: PLENKOVIĆ JE PRVI EVROPSKI PREMIJER KOJI JE PODRŽAO RATNOG ZLOČINCA! Svetski mediji šokirani reakcijom zvanične Hrvatske NA SMRT PRALJKA!

Balkan

GARDIJAN: PLENKOVIĆ JE PRVI EVROPSKI PREMIJER KOJI JE PODRŽAO RATNOG ZLOČINCA! Svetski mediji šokirani reakcijom zvanične Hrvatske NA SMRT PRALJKA!

Podeli vest

Slobodan Praljak, reditelj koji je postao ključni vođa bosanskohercegovačkih Hrvata u ranim devedesetima, osuđen je za zločine koji uključuju bombardovanje Mostara i zlostavljanje zarobljenika, piše Gardijan.

Međutim, hrvatski premijer Andrej Plenković proglasio je ovu presudu "dubokom moralnom nepravdom". 

Kako piše Gardijan, ovo je prva objava nekog čelnika vlade države iz Europske unije koja podržava osuđenog ratnog zločinca.

Ne ispituje samo Gardijan reakcije hrvatskih zvaničnika povodom Praljkovog samoubistva. Austrijski dnevnik Der Standard objavio je veliku analizu pod naslovom "Hrvatska desnica profitirala je od samoubistva ratnog zločinca Praljka", u kojoj naglašava da hrvatska vlada nema nikakve pravne opcije kako bi uspešno pokrenula reviziju haške presude hercegovačkoj šestorki. 

KOLINDA LAŽE SAMU SEBE: Za rat između Hrvata i Bošnjka, KRIVI JOJ SRBI!

Na početku teksta opisuje se kako su se u Mostaru i Zagrebu palili lampioni u čast ratnog zločinca Slobodana Praljka, koji se otrovao u haškoj sudnici nakon što mu je potvrđena kazna zatvora od 20 godina. Der Standard konstatuje da se po reakcijama hrvatskih nacionalista na Praljkovu smrt može pogrešno zaključiti da dotični nije ratni zločinac nego - svetac. "Svoje pretvaranje u ikonu Praljak je očigledno planirao" te je računao da će njegovo samoubistvo imati političke posledice.

Jedna od njih je da hrvatska vlada odbija da prihvati presudu hercegovačkoj šestorki, iako je dosad presude iz Haaga poštovala. Praljkovo "stilizovanje u žrtvu" u zapećak je gurnulo prave žrtve, muslimane koje je u srednjoj Bosni i Hercegovini ubijao i proganjao HVO, piše Der Standard.

Ističe se i da je premijer Andrej Plenković, inače "više umeren nego konzervativno-nacionalistički političar", počeo da govori o nepravednoj presudi te najavio "pravne i političke korake", iako i sam zna da ne može ništa da učini. To je za Der Standard potvrdio i portparol Haškog suda, koji naglašava da su sve pravne mogućnosti iscrpljene. 

(VIDEO) KAKAV UŽASAN TIP, DRAŽE MU JE DA POPIJE OTROV, NEGO DA IDE U ZATVOR! Američki komičar brutalno ismejao SLOBODANA PRALJKA!

"U Hrvatskoj se može čuti malo racionalnih glasova" oko presude hercegovačkoj šestorki, a među njima su bivši predsednik Ivo Josipović i bivša ministarka inostranih poslova Vesna Pusić, navodi austrijski list. Glasniji su ipak političari koje su od presude napravili veliko nacionalno pitanje, poput predsednice Kolinde Grabar-Kitarović, koja "već sada skuplja glasove nacionalista za reizbor 2019. godine". Ona je Praljka hvalila i pre presude i protivno činjenicama tvrdila da Hrvatska nije bila agresor u BiH. Tome se pridružio i Plenković, koji je suprotno istini izjavio da Srbija nije osuđena za udruženi zločinački poduhvat u Hagu.

Takođe, poznati nemački nedečjnik Špigl na svom portalu, inače jednom od najposećenijih u Nemačkoj, objavio je veliki članak u kojem se zgražava nad činjenicom da "Hrvatska tuguje zbog jednog ratnog zločinca".

Gardijan se u svom članku pozabavio i potencijalnim bezbednosnim propustima u haškoj sudnici. 

Istraživači u Haškom sudu trude se da zakrpae sve sigurnosne propuste u strahu da će se i ostali zatvorenici odlučiti na "Praljkov potez", pišu o dramatičnom samoubistvu.

ZAVERA! Sve je više dokaza o organizovanoj akciji u Hagu - ADVOKAT, STRAŽARI I DOKTORI POMOGLI PRALJKU DA SE UBIJE!

Praljkovo samoubistvo, koje su preneli mediji širom sveta, izruguje se sudskim sigurnosnim procedurama. Osim što je holandska policija otvorila svoju internu istragu. Sud je angažovao gambijskog sudiju Hasana Jalova kako bi saznali kako je Praljak uopštee došao do bočice cijankalijuma koja ga je ubila. Istraga će započeti s najočiglednijim sigurnosnim propustom - pitanjem kako je moguće da nijedan čuvar nije bio dovoljno blizu Praljka da mu otme otrov iz ruku.

Na većini haških suđenja, uz bok optuženima stajali su čuvari u plavim uniformama. Tako su dvojica stajala s obe strane Ratka Mladića prošlog meseca. Međutim, nijedan čuvar nije stajao uz Praljka, osuđenog na 20 godina zatvora zbog zločina protiv muslimana i nijedan nije primetio bočicu u Praljkovim rukama.

- Inače su dva čuvara iza optuženog, ali ovaj put nije bilo tako - rekao je jedan hrvatski zvaničnik čije ime Gardijan ne navodi jer nije ovlašćen za razgovor s medijima. 

- Hrvatski mediji pišu kako je moguće da je činjenica da je to bio poslednji dan rada haškog suda dovela do opuštanja s pravilima - dodaje. 

Istražnoi organi žele da saznaju kako je Praljak uneo otrov, uprkos pretresima i rendgenu koji su obavezni za sve optužene koji ulaze i izlaze iz suda. Ako uzmemo u obzir smrtonosnost cijankalijuma, mogu da budu srećni što ga je upotrebio samo na sebi. 

OTKRIVAMO! Naši obaveštajci došli do šokantnih saznanja - HRVATSKA SLUŽBA UBILA PRALJKA!

Samoubistvo je bilo već prisutno u Haškom sudu, kao nusproizvod teških kazni koje su se izricale zbog užasnih zločina počinjenih u Bosni, Hrvatskoj i Kosovu, piše Gardjian. Dva haška zatvorenika, obojica Srbi, obesila su se u zatvorskim ćelijama. Slobodan Milošević, najpoznatiji haški optuženik, navodno je krijumčario antibiotike u svoju ćeliju kako bi pogoršao srčano stanje koje ga je ubilo pred kraj trogodišnje parnice u 2006. godini.

Posetioci u Haškom sudu podvrgnuti su rendgenskim pretragama, a zabranjeno je unošenje svih tečnosti. Međutim, sudije nisu uvele intenzivnije telesne pretrage, bojeći se nezadovoljstva javnosti. 

- Pretrage su slične onima na aerodromima, samo nisu toliko intenzivne. Da su intenzivnije, ljudi bi se pobunili - kaže dr. Erik Gordi. 

Postoji strah da će samoubijstvo okaljati uspehe Suda koji je zatvorio desetine ratnih zločinaca i uveo niz presedana u međunarodnom pravu.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad! (VIDEO)
Live TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad! (VIDEO)

Šefovi Službe bezbednosti, Glavne obaveštajne uprave Ukrajine i predsednik Volodimir Zelenski biće eliminisani raketnim udarima, avionima ili specijalnim snagama Oružanih snaga Rusije. Prema navodima, doneta je odluka da se eliminiše jedan broj vojno-političkih lidera Ukrajine visokopreciznim, bespilotnim sredstvima ili dejstvima specijalnih snaga ruske vojske. Da li je ovakava scenario moguć i šta bi on doneo svetu, u "Info jutru" govorio je reditelj Ljubiša Ristić.

28.03.2024

13:31

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!
Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!

Pripadnici kriminalne grupe Radoja Zvicera i Nikole Vušovića zvanog Džoni sa Vračara, koji su u bekstvu, među kojima je i Vladimir Kovačević zvani Kovač koji je optužen da je 20. marta 2020. namamio na sastanak pokojnog Aleksandra Halabrina, izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je pokojnog poznavao, ali da nisu tačni navodi optužnici da je bio član kriminalne grupe koja je optužena za njegovo ubistvo.

28.03.2024

12:54

Sport

Šta čeka "orlove" do juna? Tadić juri trofeje, Gudelj traži formu, a Mitar dominira!
Fudbal

Šta čeka "orlove" do juna? Tadić juri trofeje, Gudelj traži formu, a Mitar dominira!

Fudbalska reprezentacija Srbije odigrala je dve prijateljske utakmice u martu, sa polovičnim uspehom. Poraz od Rusije (4:0) još jednom je pokazao brojne nedostatke u igri "orlova", dok trijumf nad Kiprom (1:0) nikoga nije ubedio da su puleni Dragana Stojkovića kadri za velika dela i uspeh na predstojećem Evropskom prvenstvu. Pre toga, ostalo je da se završi klupska sezona u šampionatima širom Evrope i sveta gde nastupaju naši igrači.

28.03.2024

16:03

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija