• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

05.12.2017

20:07

EDI RAMA O BALKANSKOM PROKLETSTVU:  Zapadnom Balkanu krenulo na bolje,  A EVROPA U PROBLEMU!

Balkan

EDI RAMA O BALKANSKOM PROKLETSTVU: Zapadnom Balkanu krenulo na bolje, A EVROPA U PROBLEMU!

Podeli vest

Zemlje Zapadnog Balkana su u mnogo boljem stanju nego što su bile devedesetih godina, a sada je EU ta koja ima probleme, izjavio je albanski premijer Edi Rama

- To je kao neka vrsta 'balkanskog' prokletstva. Kad je EU bila u najboljem stanju, mi smo bili u najgorem - rekao je Rama na konferenciji u organizaciji grupe Prijatelji Evrope u Briselu, aludirajući na, kako prenosi portal Euroactiv.com, na raspad Jugoslavije devedesetih godina.

Sad, kako je dodao, "kad smo mi u najboljem stanju, EU ima probleme". 

On je ocenio da se region konačno okrenuo pomirenju i saradnji, na osnovu standarda i zahteva EU kao "vodeće snage". 
Predstojeće predsedavanje Savetu EU Bugarske, Austrije, Rumunije, Hrvatske i Nemačke, zemalja koje su jasno posvećene Balkanu, smatra on, još jedan je dobar znak i prilika koja se ne sme propustiti. 

- Balkan uopšte, a Albanija naročito, želi da napreduje, ali ako perspektiva (EU članstva) bledi ili postaje iluzija, onda stvari mogu da krenu pogrešnim pravcem- rekao je Rama. 

On je dodao da Rusija i Kina imaju mnogo toga da ponude i da se trude da pridobiju balkanske zemlje. 

- Rusija može da vas snabde energentima do kraja života ako odustanete od vladavine prava. Nije nezanimljivo. Kina ima veliki plan za narednih 100 godina. Ne bih rekao da nemaju šta da ponude - naveo je on. 

A tu je, kako je dodao, i radikalni islam u regionu koji je multinacionalni i multireligijski. 

- Ako EU ne želi da juri za nama, mnogi višestruki problemi mogu da se ponovo pokrenu, a onda će biti mnogo skuplje da nas EU veže kasnije - rekao je Rama.

EVROPSKA KOMISIJA PREDLAŽE – Srbija članica EU do 2025. godine!


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija