• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: sputnjik.rs

06.12.2017

20:09

HARADINAJ TRAŽI 17 ODSTO CRNE GORE: Milogorcima su Albanci bili bliži od Srba, sad im PRIZNANJE KOSOVA DOLAZI NA NAPLATU!

Balkan

HARADINAJ TRAŽI 17 ODSTO CRNE GORE: Milogorcima su Albanci bili bliži od Srba, sad im PRIZNANJE KOSOVA DOLAZI NA NAPLATU!

Podeli vest

Vlada u Prištini usvojila je izveštaj u kojem se navodi da je sporazumom o demarkaciji granice dio teritorije Kosova dodeljen Crnoj Gori. Izveštaj je kredibilan, kaže kosovski premijer Ramuš Haradinaj, koji tvrdi da čak 17 odsto Crne Gore pripada Kosovu 

Predsednik komisije za demarkaciju Špejtim Bulići kazao je da izveštaj prethodne komisije nije u saglasnosti sa graničnom linijom koje su imale Crna Gora i nekadašnja autonomna pokrajina Kosovo.

- Vladina komisija za demarkaciju granične linije sa Crnom Gorom ocenila je da sporazum koji je potpisan u avgustu 2015. godine između Kosova i Crne Gore nije pravičan jer nije uzeo u obzir materijale koji su bili u korist Kosova - rekao je za Koha ditore Bulići. 

Kosovski premijer Ramuš Haradinaj ocenio je da je novi izveštaj kredibilan i da su ga sastavili stručni ljudi koji su potvrdili dosadašnje tvrdnje da je Kosovo ranijom verzijom sporazuma oštećeno po pitanju teritorijalne celovitosti. Haradinaj je dodao da je izveštaj nove komisije pokazao da je Kosovo upravljalo teritorijom do Kule i Žlepa.

NATO GRADI DVE BAZE U CRNOJ GORI: Lider DF Milan Knežević u razgovoru za "Izvestja" OTKRIO TAJNI PLAN ALIJANSE!

- Sedamnaest odsto teritorije Crne Gore bilo je upisano u katastarske registre te republike - napisao je Haradinaj na Fejsbuku, verovatno misleći na nekadašnju administativnu teritoriju južne srpske pokrajine.

Naravno, sedamnaest odsto teritorije nije malo, a može se reći da su ovakve izjave dodatno neprijatne, naročito ako dolaze od najviših zvaničnika, pa makar služile samo za unutrašnju upotrebu.

RUSIJA ODBILA ZAHTEV CRNE GORE! Ništa od izručenja, Anani Nikić dobio status izbeglice!

Idući tom logikom mnogi su se u Crnoj Gori već dosetili da je 1913. godine Metohija sa Peći bila u sastavu Crne Gore, što samo pokazuje koliko je malo potrebno za otvaranje Pandorine kutije na Balkanu.

Tanjug

Istovremeno, ministar spoljnih poslova Crne Gore Srđan Darmanović još jednom je ponovio da je pitanje demarkacije sa Kosovom za Crnu Goru završena priča, i dodao da se uzda u "demokratsku snagu kosovskih institucija".

- Pitanje demarkacije je sada problem Kosova. Skupština Crne Gore nikada nije poništila međunarodni sporazum i to se neće desiti ni ovom prilikom - bio je jasan Darmanović. 

Svakako treba reći da je uzdanje crnogorske strane u "demokratski kapacitet Kosova" zapravo samo eufemizam za očekivanje Podgorice da će ovo pitanje biti pozitivno rešeno pod pritiskom SAD i NATO.

U tom smislu možda je trenutno od bilateralnih odnosa između Crne Gore i takozvane republike Kosovo zanimljivija unutrašnja dinamika u samom političkom životu Prištine.

ISTORIČAR SELIMOVIĆ RAZBESNEO HRVATE, CRNOGORCE I BOŠNJAKE: Srbima pripadaju BiH, Crna Gora, Vojna Krajina, Dubrovnik, Severozapadna Makedonija

Naime, sporazum o demarkaciji već je pokazao javno neslaganje koalicionih partnera sadašnje vlasti na Kosovu, koju čine Demokratska partija Kosova (DKP), Alijansa za budućnost Kosova i Inicijativa za Kosovo i druge stranke.

Lider DKP Kadri Veselji, koji je i predsednik skupštine Kosova, prošle nedelje je kazao da svi poslanici njegove stranke u parlamentu sem jednog podržavaju aktuelni sporazum.

Na drugoj strani, Pokret Samoopredeljenje kao najveća stranka u parlamentu Kosova je protiv sporazuma, i prema rečima poslanice Aljbuljene Hadšiju, premijer Ramuš Haradinaj prvo što treba jeste da poništi sporazum.

Zanimljiv je takođe i stav takozvanog predsednika Kosova Hašima Tačija koji je pozvao poslanike u skupštini da ratifikuju sporazum o demarkaciji sa Crnom Gorom, što samo pojačava utisak konfuzije koja po ovom pitanju vlada u Prištini. 

Beta

- Želim da verujem u političku volju izabranih predstavnika građana, ali istovremeno pozivam sve poslanike Skupštine Kosova da nezavisno od partijske pripadnosti budu ujedinjeni u ratifikaciji ovog međudržavnog sporazuma - napisao je Tači na Fejsbuku.

Na koncu, tu je i stav predstavnika Srpske liste na Kosovu, koji su još prethodnog kosovskog premijera Isa Mustafu obavestili da oni neće podržati ratifikaciju sporazuma, jer se tome protivi zvanični Beograd, a što bi ujedno značilo i indirektno priznanje nezavisnosti Kosova.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Miki

pre 6 godina

Cela crna gora je albanska treba to pod hitno priznati :) bratski jel

Stojan

pre 6 godina

Montenegrians su bili zaboravili da mac ima dve ostrice.

Ilija

pre 6 godina

Šta mila boli uvo za 17%,dao bi taj za kufer para sve .

Marcco

pre 6 godina

Crna Gora je, manje više, naseljena pravoslavnim šiptarima. Uz to su jos i neki autokefalni pravoslavci sa tom njihovom Crnogorskom crkvom.

Marko

pre 6 godina

Priznali ste ih , trazili ste sada gledajte kao da vam nije bilo jasno sa kim imate posla.

bubasvaba

pre 6 godina

E sad crnogorci u moje selo se kaze ISKALI STE EVEVIGA priznanje kosovo republik.

mladen

pre 6 godina

To je dobra vest za Srbiju. Ako Haradinaj dobije 17% Crne Gore Srbija će biti malo veća nego sada.

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

Vesti

Obeležen Međunarodni dan devojčica u IKT!
Politika

Obeležen Međunarodni dan devojčica u IKT!

Narodna Skupština Republike Srbije, Ministarstvo informisanja i telekomunikacija, Udruženje poslovnih žena Srbije i Program Ujedinjenih nacija za razvoj, svečano su obeležili Međunarodni dan devojčica u sektoru informaciono-komunikacionih tehnologija, u Domu Narodne skupštine Republike Srbije.

25.04.2024

16:35

Srpska lista: Od dolaska Kurtija na vlast zabeleženo 500 napada na Srbe!
Politika

Srpska lista: Od dolaska Kurtija na vlast zabeleženo 500 napada na Srbe!

Napad i pljačka Petra Kostića (20) pre dve noći u centru Kosovske Mitrovice nedaleko od glavnog gradskog šetališta, vrtića i osnovne škole od strane grupe Albanaca je 500. etnički motivisan napad od dolaska na vlast Aljbina Kurtija što je i najbolja slika i prilika njegovog odnosa prema Srbima i svemu što je srpsko, saopštila je danas Srpska lista.

25.04.2024

16:34

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!
Fudbal

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!

Fudbalski savez Srbije objavio je na svom zvaničnom sajtu da je defanzivac Sevilje Nemanja Gudelj (32) juče imao operaciju kolena, koja je prošla dobro i da postoji mogućnost da ipak bude deo tima na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj!

25.04.2024

13:08

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija