• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: index.hr

10.12.2017

16:10

ZLOČIN BEZ KAZNE! Pre 26 godina "merčepovci" su ubili Aleksandru Zec - imala je samo 12 godina!

Balkan

ZLOČIN BEZ KAZNE! Pre 26 godina "merčepovci" su ubili Aleksandru Zec - imala je samo 12 godina!

Podeli vest

Pre 26 godina, u noći 8. decembra 1991. godine, pripadnici jedinica Tomislava Merčepa ubili su porodicu Zec. Zagrebačka porodica Zec - otac Mihajlo, supruga Marija i njihova dvanaestogodišnja čerka Aleksandra - likvidirana je vatrenim oružjem, piše hrvatski portal Index.hr

Imućni zagrebački mesar Mihajlo Zec ubijen je kada je pokušao pobeći iz svoje kuće na Trešnjevci u koju su oko 23 sata upale naoružane osobe, a njegovu suprugu i maloletnu ćerku ubice su odvele do planinarskog skloništa doma Adolfovac na Sljemenu i tamo ih pogubili. Nakon smaknuća, mrtva tela su prekrili smećem, piše Index.hr

Priznali ubistva pa oslobođeni

Nedugo pošto je policija pronašla tela, uhapeni su pripadnici Merčepove jedinice - Munib Suljić, Igor Mikola, Siniša Rimac, Nebojša Hodak i Snežana Živanović, od kojih su neki pred istražnim sudijom priznali ubistva, ali na suđenju je utvrđeno kako pred istražnim sudijom nisu imali advokata, a što su po zakonu za tako teško delo morali imati, pa su njihovi raniji iskazi "izbačeni" i oni su oslobođeni.

Pravosuđe nije procesuiralo počinioce zločina, a isplata jednokratne novčane pomoći Dušanu i Gordani Zec 30. aprila 2004. ostala je jedini čin podrške preživelima s hrvatske strane.

Aleksandra, Marija i Mihajlo sahranjeni su u Gornjoj Dragotinji, pored Prijedora, rodnog mesta Mihajla Zeca.

Ratni zločinac Merčep je bio uvaženi gost na Kolindinog inauguraciji

Tomislav Merčep bio je 2015. uvaženi gost na inauguraciji hrvatske predsednice Kolinde Grabar Kitarović.

Početkom 2017. godine Vrhovni sud je Merčepu pravosnažno povećao kaznu za ratne zločine na sedam godina zatvora.

U maju prošle godine zagrebački Županijski sud ga je nepravosnažno osudio na pet i po godina zatvora jer kao zapovednik jedinice poznate kao "merčepovci" nije sprečio zločine nad srpskim civilima.

HRT: Tragedija porodice Zec medijski prenapumpana

Podsetimo, HRT je prošle godine u emisiji TV kalendar ustvrdio da je slučaj Aleksandre Zec "medijski prenapumpan".

"Zbog površnosti hrvatskog pravosuđa tragedija porodice Zec nanela je veliku štetu Hrvatskoj. Taj tragični slučaj medijski je predimenzioniran do te mere da je u senci ostao podatak da je, osim Aleksandre Zec, još preko 400 dece poginulo tokom velikosrpske agresije, a za šta takođe nikad niko nije odgovarao", rečeno je u TV kalendaru prošle godine.

HRT se izvinio zbog te sramne izjave, ali baš kao ni za ubistvo porodice Zec, ni za tu izjavu niko nije snosio posledice osim izrečenih opomena "svima koji su učestvovali u proizvodno-uredničkom lancu".


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija