• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

21.12.2017

00:12

SLOVENCI UZIMAJU PIRANSKI ZALIV OD HRVATA:  Miro Cerar najavio da će dežela sprovesti svoje nadležnosti na moru!

Balkan

SLOVENCI UZIMAJU PIRANSKI ZALIV OD HRVATA: Miro Cerar najavio da će dežela sprovesti svoje nadležnosti na moru!

Podeli vest

Slovenija će od 29. decembra “sprovesti svoje nadležnosti" na moru prema granici koju je odredio arbitražni sud, izjavio je slovenački premijer Miro Cerar

Slovenija neće podsticati incidente, ali će u našem moru slovenački organi sprovoditi svoje nadležnosti", kazao je Cerar u izjavi za slovenački radio, a prenosi agencija HIna.

Prema njegovim rečima, te nadležnosti će sprovoditi inspekcijske i druge službe jer je granica na moru kakvu je odredila arbitraža "jasna", dok je s Hrvatskom potreban dogovor i saradnja samo o tome kako zajedno sprovoditi odredbe arbitražne presude na kopnu. 

PUKLA TIKVA! PLENKOVIĆEV GOVOR ZGROZIO SLOVENCE: Premijer Miro Cerar, otkazao posetu Zagrebu!

Cerar je rekao da Slovenija 29. decembar dočekuje spremna za provođenje arbitražne presude. 

Arbitražni sud za granični spor Hrvatske i Slovenije doneo je krajem juna presudu, a za Hrvatsku je posebno sporan deo koji se odnosi na razgraničenje na moru. 

Sud je odlučio da tri četvrtine Piranskog zaliva, odnosno Savudrijske vale, pripadne Sloveniji, kao i da ta država kroz hrvatske teritorijalne vode dobije pristup otvorenom moru kroz koridor širok dve i po nautičke milje. 

BIĆE TO OBRAČUN VEKA: Slovenci imaju dva aviona, A HRVATI 12 MIGOVA opasnijih za pilote nego za neprijatelja!

Sud je takođe presudio da granica u Istri sledi reku Dragonju i završava na sredini kanala sv. Odorika, odnosno da zaoseci Škodelin, Bužini i Mlini-Škrilje ostaju u Hrvatskoj. 

(VIDEO) HRVATSKA POSLALA VOJSKU U ISTRU, SLOVENCI OČEKUJU RAT: Na pomolu najsmešniji sukob u istoriji!

Hrvatskoj takođe ostaje Sveta Gera, gde se nalazi sporni vojni objekt kojeg je 1991. napustila bivša JNA, a potom zauzela slovenačka vojska. 
Hrvatska za razliku od Slovenije ne priznaje odluku, a posebno joj je sporan deo o razgraničenju na moru. 

Odlukom Sabora 2015. Hrvatska se povukla iz arbitraže pošto je otkriveno da su se slovenački predstavnik u arbitražnom sudu Jernej Sekolec i službenica slovenačkog Ministarstva spoljnih poslova Simona Drenik dogovarali o iznošenju slovenačkih argumenata i lobiranju kod drugih arbitražnih sudija. 
Hrvatska smatra da je time arbitražni proces nepovratno kompromitovan i zagovara bilateralno rešavanje spora, dok Slovenija traži od Hrvatske da poštuje odluku arbitražnog suda.

LJUBLJANA SPREMA ŽESTOK RAT, AKO ZAGREB NE PREDA PIRANSKI ZALIV "DEŽELI": Slovence ne zanimaju hrvatska prenemaganja!




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Preko Horgoša švercovao kofer prepun blaga! Zlatne i srebrne antikvitete prikrio ličnim stvarima u ručnom prtljagu (FOTO)
nije prošao

Preko Horgoša švercovao kofer prepun blaga! Zlatne i srebrne antikvitete prikrio ličnim stvarima u ručnom prtljagu (FOTO)

Carinski službenici su 23. aprila 2024. godine na graničnom prelazu Horgoš, u saradnji sa policijom, otkrili neobičan pokušaj jednog putnika, da u ličnom prtljagu prokrijumčari preko 300 komada starinskog pokućstva, bodeža u koricama, časovnika i nakita, za koje se pretpostavlja da bi pored materijalne, mogli imati i antikvitetnu vrednost.

24.04.2024

15:10

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija