• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

29.12.2017

22:46

NEMAČKI VELT UPOZORAVA: Svađa Slovenije i  Hrvatske može dovesti DO UNIŠTENJA EU!

Balkan

NEMAČKI VELT UPOZORAVA: Svađa Slovenije i Hrvatske može dovesti DO UNIŠTENJA EU!

Podeli vest

Nemački dnevni list Velt u članku o graničnom sporu između Hrvatske i Slovenije, koji smatra potpuno bizarnim, upozorava da bi od njega najviše koristi mogli imati zagovornici neliberalne demokratije unutar EU, poput mađarskog premijera Viktora Orbana i poljskog ultrakonzervativnog lidera Jaroslava Kačinjskog

List piše da se Hrvatska i Slovenija ''''već godinama žestoko natežu oko nekoliko kvadratnih metara mora'''', i to čak ne oko lepih jadranskih plaža nego o ''''području na kojem lovi nekoliko ribara'''', prenosi portal Index.hr.
Zbog razgraničenja u malom Piranskom zalivu ''''dva suseda idu opasnim smerom konfrontacije'''', a večna svađa bi sada mogla eskalirati zbog odluke Slovenije da implementira međunarodnu arbitražnu odluku o razgraničenju dve države, navodi Velt.

''Hrvatska je do današnjeg dana imala skoro dve godine da prizna arbitražnu odluku, prema kojoj Sloveniji pripadaju dve trećine zaliva, ali hrvatska vlada se odlučila da će arbitražu sveukupno ignorisati. 

Hrvatska je štaviše već pre dve godine u znak protesta istupila iz arbitražnog procesa'''', podseća nemački list i navodi da je hrvatski argument za takav potez bila nepravilnost u arbitražnom procesu.

HRVATI TERALI SLOVENAČKE BRODOVE IZ PIRANSKOG ZALIVA: Dan uoči sprovođenja arbitražne odluke NA GRANICI BEZ TEŽIH INCIDENATA!

''Napetosti su izraz starih borbi za podelu teritorija među proizvodima raspada Jugoslavije, te će ionako krhki mir na zapadnom Balkanu još više dovesti u pitanje. I turisti bi mogli osetiti posledice toga. 

Naime, niko ne može sprečiti Sloveniju da uvede stroge granične kontrole prema Hrvatskoj'''', piše Velt i ističe da Hrvatska nije deo šengenske zone slobodnog kretanja. 

Slovenija je to već letos bila napravila, a rezultat su bile kolone duge kilometrima, napominje list i upozorava da bi takav stalni granični režim bio fatalan za hrvatski turizam.

''No još veći je problem to što je arbitraža kao instrument rešavanja graničnih sporova oslabljena. Ako ta vrsta neutralnog posredovanja treće strane više ne uživa poverenje i neće biti prihvaćena s obe strane, onda je Evropska unija izgubila jednu od najvažnijih poluga za svoju politiku na Balkanu'', piše list.

NEMAČKI MEDIJI VIDE NOVI RAT BIVŠIH YU REPUBLIKA: Moguć oružani sukob Slovenije i Hrvatske oko Piranskog zaliva?!

Brisel se nadao da će pomoću arbitraža srediti i neke druge granične sporove u regionu ''''koji je pun takvih konflikata'''', a hrvatsko-slovenačka arbitraža se pretvorila u ''''mračan presedan'''', iz kojeg je izašlo još ''''internog stresa za EU''''. 

Nemački list podseća i da je ''''Hrvatska kao najmlađa članica EU-a posvađana sa svim svojim susedima'''', ali ključno je što njeno odbijanje priznavanja arbitražne presude i drugima nudi takvo ponašanje kao mogućnost.

S obzirom na to da zemlje nastale raspadom Jugoslavije nisu same u stanju bilateralnim dogovorom rešiti svoje probleme oko granica, ako to nije moguće ni međunarodnom arbitražom, celi proces približavanja Evropskoj uniji bi se mogao pretvoriti u seriju blokada. 
''Upućeni u briselske stavove su zabrinuti da bi insistiranje Evropske komisije na priznavanju arbitraže u Hrvatskoj moglo biti interpretirano kao jednostrana podrška Sloveniji, te Hrvatsku još više gurnuti u savez s nacionalistima iz Mađarske i Poljske'', zaključuje Velt i završava konstatacijom da bi takav razvoj događaja ''''dugoročno predstavljao postavljanje eksploziva pod celi evropski projekt''''.

SLOVENCI UZIMAJU PIRANSKI ZALIV OD HRVATA: Miro Cerar najavio da će dežela sprovesti svoje nadležnosti na moru!




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
darko

pre 6 godina

Samo, koliko mi je poznato da hrvati i mađari već duže vreme nisu na istim talasnim dužinama, Još vremena treba da prođe da svi shvate da hrvati nisu u stanju da imaju državu jer je nikada nisu ni imali.Oni će večno da se kolju sa svima oko sebe jer su pušteni s lanca a navikli su hiljadama godina da udaranje po ušima.Kao sluge su dobri(hitlreru bili i previše dobri) ali da sami vladaju to ti je kao da daš 14-godišnjaku da vozi kola(pre ili kasnije se razbije).

SS

pre 6 godina

Ha ha ha ,ako EU treba da propadne zbog Slovenije i NDH,onda i trba da propadne.Ako im je zao jer ce onda da gube prevlast,moc i kapital u Evropi,neka gospoda nemci koji su ih i stvorili kao"drzave" posalju svoje trupe da ih maznu i obrisu du*e.

brane

pre 6 godina

Žao mi je ljudi u Istri- ni krivi ni dužni u državi koju ne vole, zbog ustašoida propašće im turistička sezona.

Izbori 2024

Vesti

Primenjene umetnosti važan deo projekta izgradnje beogradskog metroa
Društvo

Primenjene umetnosti važan deo projekta izgradnje beogradskog metroa

Sporazum o saradnji za aktivno uključenje studenata i nastavnog osoblja u projekat izgradnje beogradskog metroa potpisali su juče dekan Fakulteta primenjenih umetnosti prof. Goran Čpajak i direktor JKP „Beogradski metro i voz” Andreja Mladenović. Ovim preduzeće dodatno razvija saradnju sa fakultetima u cilju unapređenja struke, inovacija i tehnološkog razvoja i, od ustanova iz prvenstveno tehničke struke, proširuje je i na fakultete iz oblasti društveno-humanističkih nauka.

17.04.2024

22:23

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija