• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

01.01.2018

18:52

CIPRAS RASTURA MAKEDONIJU: Skoplje mora, ne samo da se odrekne Filipa i Aleksandra Makedonskog, već da TRGOVE I ULICE PREIMENUJE I UKLONI SPOMENIKE!

Balkan

CIPRAS RASTURA MAKEDONIJU: Skoplje mora, ne samo da se odrekne Filipa i Aleksandra Makedonskog, već da TRGOVE I ULICE PREIMENUJE I UKLONI SPOMENIKE!

Podeli vest

Grčki premijer Aleksis Cipras očekuje od Skoplja preduzimanje sasvim konkretnih koraka koji bi doveli do obostrano prihvatljivog rešenja o imenu Makedonije i njenog učlanjena u NATO

Ti koraci, koji bi doveli do okončanja višedecenijskog spora dveju država, prema pisanju grčkog portala "Real news" su: odricanje od Aleksandra Velikog i u tom smislu preimenovanje skopskog aerodroma, ulica i trgova, te uklanjanje svih spomenika koji se odnose na iredentizam, ali i javna izjava o prihvatanju imena te države za sveukupnu potrebu.

Rešenje spora oko imena Makedonije omogućilo bi toj zemlji da se integriše, prvo u NATO, a zatim u EU.

Atina, naime, od makedonskog premijera Zorana Zaeva očekuje da u praksi, a ne samo na rečima, napravi potez koji bi značio početak detaljne rasprave o imenu, piše "Real news".

Osim odricanja od Aleksandra Velikog i Filipa Makedonskog, prema ovom mediju, neophodno je da se za to obezbedi saglasnost sveukupnog makedonskog društva za prihvatanje razgovora o imenu.

"Erga omnes", postojanje apsolutnog prava, odnosno da ne postoji niko ko bi nešto kasnije mogao da ospori, tačka je koja je posebno važna za Atinu.

Na pregovaračkom stolu sa specijalnim izaslanikom UN Metjuom Nimicom, našla su se sva imena koja su pomenuta u prethodnim razgovorima.

MAKEDONIJA DOBIJA NOVO IME, ZVAĆE SE CENTRALNOBALKANSKA REPUBLIKA?! Zaev deli državu na dve federalne jedinice, Albansku i Makedonsku!

Za Atinu je neprihvatljivo da se u sastavu imena Makedonije nađe "Sever", "Gornja" ili "Nova"…, jer sugeriše postojanje dve ili više Makedonija", navodi portal.

Vlada u Atini pozitivno gleda na predlog kao što je, na primer, "Makedonska Republika Skoplje", koji je već ranije spominjan.

Portal otkriva da, ako nema konkretnih koraka sa makedonske strane za rešenje ovog spora, Grčka neće ući u ozbiljnije razgovore o imenu.

SRBIJA, MAKEDONIJA I GRČKA DA SAGRADE KANAL DUNAV-MORAVA-VARDAR: I Ivanov bi poput Nikolića da spoji Dunav i Egejsko more!

Ali, kako se navodi, ako Skoplje pokaže iskrenu volju za postizanjem kompromisa, premijer Aleksis Cipras je odlučan da uz pomoć ministra spoljnih poslova Nikolasa Kocijasa, načini korak ka rešenju ovog spora već u prvoj polovini naredne godine, a pre samita NATO-a.

Tanjug

Uprkos nedavnim događajima u Grčkoj i neslaganjima u zemlji u vezi sa stavovima o imenu Makedonije, posebno nakon negativnog odnosa koalicionog partnera Panosa Kamenosa prema tom problemu, poznavaoci prilika tvrde da u vladi Aleksisa Ciprasa ne postoji zabrinutost da li bi eventualni sporazum mogao da dobije "zeleno svetlo" grčkog parlamenta.

SRBIJA POVLAČI PRIZNANJE MAKEDONIJE, ako Skoplje podrži članstvo Kosova u UNESCO I INTERPOLU?!

Vladini zvaničnici, naime, smatraju da će sporazum biti izglasan uz pomoć opozicije, pa je grčki premijer najavio susret sa Panosom Kamenosom kako bi pronašli formulu za sporazum o ovom pitanju.

Na tom sastanku trebalo bi zapravo da, kako se navodi, budu određene crvene linije u pogledu postizanja sporazuma o imenu Makedonije budući da je to bila "vruća tema" u Grčkoj u proteklom periodu.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

Čovek bez obraza, srama i stida! Evo ko je Srbin koji je je glasao za prijem samozvanog Kosova u SE!
Politika

Čovek bez obraza, srama i stida! Evo ko je Srbin koji je je glasao za prijem samozvanog Kosova u SE!

Potpredsednik Parlamentarne skupštine Saveta Evrope Snježana Novaković Bursać, članica delegacije BiH iz Republike Srpske, oglasila se za RT Balkan iz Strazbura i ocenila da je, po njenom mišljenju, "stav Saše Magazinovića po pitanju glasanja o prijemu tzv. Kosova neprikladan, imajući na umu da vrlo verovatno zna koliko je to pitanje važno i uznemirujuće za srpski narod u celini".

16.04.2024

22:32

Oglasio se PS SE - Evo kako se "peru" nakon SRAMNE ODLUKE
Politika

Oglasio se PS SE - Evo kako se "peru" nakon SRAMNE ODLUKE

Parlamentarna Skupština Saveta Evrope (PSSE) saopštila je večeras da je usvojila preporuku da se tzv. Kosovu odobri da postane član Saveta Evrope (SE) i odlučila da prati ispunjavanje obimne liste obaveza za pristupanje, od kojih bi pitanje formiranja Zajednice srpskih opština (ZSO) trebalo da bude uključeno u buduće razmatranje Komiteta ministara SE o zahtevu tzv. Kosova za pristupanje SE kao post-pristupna obaveza.

16.04.2024

22:13

Debata bila neravnopravna, SE se pretvara u političku organizaciju - Grubješić o sramnom glasanju PS SE
Politika

Debata bila neravnopravna, SE se pretvara u političku organizaciju - Grubješić o sramnom glasanju PS SE

Stalna predstavnica Srbije pri Savetu Evrope Suzana Grubješić izjavila je večeras da je debata u Parlamentarnoj skupštini SE o prijemu tzv. Kosova bila neravnopravna i naglasila da su izveštaj i čitava sprovedena procedura bile protiv osnovnih principa, vrednosti i normi na kojima ta organizacija počiva, a koja se prema njenoj oceni, sve više pretvara u političku organizaciju.

16.04.2024

22:06

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija