• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

04.01.2018

23:37

HRVATSKA GRCA U USTAŠKOM BLATU: Umesto Knjige o džungli, deca uče kako "Jure viče Poglavniče"

Balkan

HRVATSKA GRCA U USTAŠKOM BLATU: Umesto Knjige o džungli, deca uče kako "Jure viče Poglavniče"

Podeli vest

Kako je moguće da deca umesto "Knjige o džungli" u školi imaju lektire sa poglavljima naslovljenim "Ples uz Čavoglave", piše zagrebački "Jutarnji".

Tek što je zabeleženo, prijavljeno i procesuirano da je veroučitelj decu u školi učio da je Srbima trebalo nabijati glave na kolce, a pojedine Hrvate streljati ili obesiti i baciti u najbližu septičku jamu, neka je učiteljica desetgodišnjacima odlučila da odabere školsku lektiru čije pesmice imaju stihove o paranju dečje utrobe, kopanju očiju i čupanju jezika užarenim klještima”, navodi se u komentaru novinarke "Jutarnjeg" Mirele Lilek. 

Kako navodi, reč je o lektiri za četvrti razred osnovne škole - zbirci pesama Zvonimira Baloga “Pusi od krampusa”. 

- Bila bi potrebna zaista temeljna provera ne bi li se utvrdilo ko je više skrenuo: a) onaj ko pesmu s nasilnim odstranjivanjem ljudskih organa odlučio da predloži u popis lektire za mališane; b) onaj ko je to odobrio ili c) onaj ko baš tu zbirku na kraju bira za čitanje deci sa spiska od ravno 25 ponuđenih autora među kojima su i Kastner, Kipling, Lindgren, tj ''Emil i detektivi'', ''Knjiga o džungli'' i ''Pipi Duga Čarapa''- ističe Lilekova. 

LUDILO NE PRESTAJE, JEZIVI STIHOVI ZA OSNOVCE U HRVATSKOJ: Uče ih kako su Hrvate klali, bacali u jame, čupali im jezike...

Osim toga, ona navodi da je ta lektira “tek u konkurenciji za najgori mogući izbor lektira”. 
- Klinci u šestim razredima čitaju po izboru pojedinih učitelja Stjepana Tomaša ''Moj tata spava s anđelima - Mali ratni dnevnik''. Ni tu za kontekst nije potrebno izvlačenje, tek citiranje, od poglavlja ''Jure i Bobo viču za dom spremni Poglavniče'', do poglavlja ''Ples uz Čavoglave'' koje završava rečenicom ''A uz Čavoglave te Juru i Bobu ne može se plesati, samo ratovati''- navodi ona. 

U tekstu se dalje ističe da “danas postoji to, a ranije ''Jama'' Ivana Gorana Kovačića”, ali da tu nema mnogo prostora za poređenje “niti u smislu književne vrednosti, niti poruke - “Kovačićeva ''Jama'' protest je protiv ratnog nasilja, Tomašev roman poziva na nasilje, a i ''Jama'' se u nekadašnjoj školi čitala ipak višim uzrastima, ne desetogodišnjacima.” 

HRVATSKI NASTAVNIK uči decu da Srbe treba NABIJATI NA KOLAC! Učitelj ekstremista širi mržnju među đacima!

Kako kaže, poslednjih godina je vidljiv veliki upliv politike u obrazovni proces, koji ide dotle da se pod političkom lupom gleda i najmanja promena u školstvu. 

- Uvek može gore, naravno, ali nije li lepo znati da zbog nama malih propusta u iole normalnoj državi kreće smena odgovornih, bez obzira na to što su na poziciju stigli pre šest meseci. Uz ''nismo to mi'' opravdanje, odgovornih nikad nema, kao ni promene- zaključuje novinarka Jutarnjeg.

Hrvatski mediji pisali su ovih dana da su neki učitelji četvrtih razreda osnovih škola u Hrvatskoj za lektiru su odabrali štivo neprimerenog sadržaja, a nadležno ministarstvo najavljuje reformu školskog programa.
Učenici četvrtih razreda osnovnih škola u Hrvatskoj u svom programu imaju obradu duhovne ili religiozne poezije pa se tako na spisku lektire našla knjiga "Pusa od krampusa" Zvonimira Baloga.

Ta zbirka pesama naglašava odnos čoveka i Boga, a roditelje učenika je posebno zaintrigirala pesma "Gospa Međugorska", te tvrde kako njeni stihovi nisu primereni za tu starosnu dob, navodi portal 24.sata.hr.

Čitava zbirka, osim izrazito religijskog karaktera, odiše nacionalističkim nabojem.

(VIDEO) USTAŠKO DIVLJANJE USRED HRVATSKOG SABORA! Matić: Nisu valjda ustaše džabe klale Srbe!


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Komita

pre 6 godina

Jednom hrvat uvek hrvat... ustasa je ustasa i to niko nece promeniti...

Zlatica

pre 6 godina

Uzas! Takva drzava je usla u EU ??? Znaci,EU ih podrzava !!!Zašto ???

Lala iz Banata

pre 6 godina

Све је то примерено... - хрватском фашизму...!!! Који просто буја уз Колинду Грабар-Китаревић...Која је његов продукт, а који се још "успешно крије" ( ... мимикријом) кроз провидан плашт некакве , "грађанске демократије", подржане од САД-е и Велике Немачке.

Izbori 2024

Vesti

TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve
Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve

Bila sam u dvorištu Novakovića, u tu kuću je udata moja ćerka i bavila sam se decom. Čula sam da je došao Milan Nikolić i udario mog sina Vuka sa obe šake. Nisam videla, ali sam čula tada šta se desilo. Milan mu je zapretio prstom i rekao, "j....u ti majku", a Vuk mu je odgovorio, "ti da j...š moju Draganu. Milan je mali čovek, ali je poskočio i sa obe šake udario Vuka. To su snimile kamere.

28.03.2024

18:01

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija