• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: jutarnji.hr

05.01.2018

12:15

BIZARNA SMRT TUĐMANOVOG TELOHRANITELJA! Pijani rođak ga pregazio, PA BACIO NJEGOVO TELO ISPRED KUĆE!

Balkan

BIZARNA SMRT TUĐMANOVOG TELOHRANITELJA! Pijani rođak ga pregazio, PA BACIO NJEGOVO TELO ISPRED KUĆE!

Podeli vest

Vinko Bura (47), zvani Roko, prvi telohranitelj Franja Tuđmana, stradao je sinoć u saobraćajnoj nesreći kod Stankovca u Hrvatskoj kada je na njega kolima naleteo njegov pijani rođak

Vinka Buru je jedan sat posle ponoći na putu u Stankovcima pregazio njegov pijani rođak Ante Pelaić (49), takođe penzionisani vojni policajac, koji je pobegao s mesta nesreće.

Njih dvojica su nekoliko sati pre nesreće zajedno bili na prazničnoj večeri kod zajedničkog prijatelja Tihomira Morića, koji je takođe poznat javnosti jer je bio u ličnom obezbeđenju osiguranju prvog hrvatskog predsednika te je on u Benkovcu oduzeo pištolj atentatoru Bošku Čubriloviću, prenosi Jutarnji list.

Imao 2,33 promila alkohola u krvi

Nakon uviđaja koji je trajao do ranih jutarnjih sati, kod 49-godišnjeg vozača utvrđeno je da je vozio sa 2,33 promila alkohola u krvi. Prema informacijama iz policije, 49-godišnji vozač u trenutku nesreće upravljao je "mercedesom" zadarskih registracija iz smera Šibenika prema Benkovcu.

Kada su se stari ratni prijatelji u sredu oko 20 sati sastali kod Morića, niko nije slutio da će njihovo druženje završiti kobno za jednog od njih.

Naime, dok se vraćao kući s večere Pelaić je dvestotinjak metara od Morićeve kuće "mercedesom" naleteo na svog rođaka Vinka. Udarac je bio stravičan. Prema pričama očevidaca, Vinkovo je telo nakon udarca ostalo zaglavljeno u autu još stotinjak metara, sve dok se Ante nije zaustavio ispred Vinkove kuće, gde je ostavio telo i - pobegao.

- Oko jedan sat posle ponoći začuli smo strašan tupi udarac i neke čudne šumove, kao da neko po putu razvlači nekakve najlonske kese. Istrčali smo napolje, ali u prvom trenutku nismo videli ništa. Međutim, tada smo na tlu ugledali tablice s automobila, a onda nam se učinilo da se stotinjak metara dalje nalazi još nešto. Moja kći je otrčala do tog mesta te je potpuno šokirana uspela da nam vikne da na tlu leži čovek i traži da mu se pomogne. Vikao je: "Pomozite mi, ljudi", a tada još nismo bili svesni da je to zapravo naš rođak Vinko. Kada smo došli do mesta gde je ležao, sledili smo se. Bio je potpuno krvav, nije nam bilo jasno šta se dogodilo, ali odmah smo nazvali policiju - ispričala je juče ujutro prva rođaka nastradalog Bure koji je nedugo nakon njihovog poziva podlegao teškim povredama.

printscreen


Bivši Tuđmanov telohranitelj i čovek koji se "iskazao" u Oluji

Kako o stradalom Buri piše Jutarnji list, on se tokom pokušaja atentata na Franju Tuđmana u jeku predizborne kampanje u martu 1990. godine u Benkovcu svoj doprinos kao telohranitelj dao je upravo Vinko Bura, koji je veći deo rata proveo u 154. brigadi. Do kraja Oluje, Bura je otišao sve do Martin Broda na granici s Bosnom. Njegov ratni drug bio je Tihomir Morić, penzionisani policajac koji je, pak, veći deo ratnog vihora proveo u Poskocima, a potom i u policiji. Njih su se dvojica, zajedno s još petoricom, brinuli za sigurnost predsednika i ostalih sagovornika u Benkovcu.

Njena se kuća, kao i kuća stradalog Bure, nalazi u neposrednoj blizini mesta nesreće. Ispričala je i da su Vinko, Ante i Tihomir bili veliki prijatelji. Isto tako nam je rekla da je Ante pre nesreće prvo odvezao jednog prijatelja s te večere kući, a Vinka je, pretpostavlja, pregazio kada se vraćao svojoj kući.

- Vinko je išao kući pešice, koliko mi znamo. Je li ga ovaj zgazio dok je prelazio put, ne znam. Telo je, koliko smo mi uspeli da vidimo, odvučeno s mesta nesreće, s tim da su svuda bili krvavi tragovi. Posebno je bizarno to što je Vinko proleteo kroz šoferšajbnu, a Ante mu je noge izvlačio iz stakla kako bi mu telo ostavio ispred kuće. Zbog toga je svuge bilo krvi. Na mesto nesreće vratio se nakon pola sata, a mi smo već tada bili sve prijavili policiji. Na kraju je sve priznao - tvrdi šokirana rođaka iz Stankovaca.

- Bilo je strašno, to se ne može zapravo rečima opisati. Celo selo je u šoku. Put je bio zatvoren sve do jutra. Vinka smo jako voleli, bio je dobričina, samac, nije se nikad ženio - rekla je rođaka porodice.




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija