• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: B. Vukčević - M. Dobromirović

27.01.2018

19:56

HRVATI OD IZRAELA KUPUJU ČAK 12 AVIONA F-16! 'Komšije' najavile svoje jako opasne namere! Spremaju se za novi rat sa Srbijom!

Balkan

HRVATI OD IZRAELA KUPUJU ČAK 12 AVIONA F-16! 'Komšije' najavile svoje jako opasne namere! Spremaju se za novi rat sa Srbijom!

Podeli vest

Zagreb će flotu borbenih letelica platiti 500 miliona dolara. Isporuka krajem 2020. godine. Stručnjaci: Ovo je direktna pretnja Srbiji

Hrvatska kupuje od Izraela čak 12 borbenih aviona F-16 za 500 miliona dolara, objavili su juče izraelski mediji!

Mi smo i dalje jači
Ako "migove 29" modernizujemo na "nivo 4 plus", Hrvati nemaju šanse
Miroslav Lazanski, vojni analitičar

Hrvatski i izraelski premijeri Andrej Plenković i Bendžamin Netanijahu dogovorili su isporuku ovih letelica do kraja 2020. godine. Kako navodi "Jerusalim post", Zagreb želi da unapredi flotu od 12 starih "migova 21", a iz kabineta izraelskog premijera saopšteno je da je "ovaj razvoj događaja još jedan premijer dubokih veza dve zemlje".

Informerovi sagovornici, vrsni vojni stručnjaci, međutim, smatraju da je ovo pretnja po Srbiju i odgovor na šest modernizovanih "migova 29" koje je Beogradu poklonio ruski lider Vladimir Vladimirovič Putin!

Čekaju dozvolu SAD

Prema navodima izraelskih i hrvatskih medija, konačni pobednik tendera za nabavku letelica trebalo bi da bude poznat do kraja januara, ali je više nego jasno ko je favorit. Izrael je poboljšao prvobitnu ponudu i, ako ovaj posao bude realizovan, izraelski borbeni avioni u Hrvatsku bi trebalo da stignu do kraja 2020. godine.

mojugao

PETAR VOJINOVIĆ

TANGO SIKS

Iako je Zagreb naginjao ka novim "gripenima", očigledno je politička odluka da se nabave polovni F-16.

"Izrael se složio da proda stare borbene avione Hrvatskoj, ali dogovor mora da odobri Vašington, s obzirom na to da su F-16 američke proizvodnje", piše "Tajm ov Izrael", koji podseća da Izrael već neko vreme traži kupce za vazduhoplove koji su povučeni iz upotrebe.

Komentarišući ove navode, vojni analitičar Miroslav Lazanski kaže da će Hrvati unaprediti vazuhoplovstvo.

- Avion F-16, koji imaju Izraelci, dorađen je i zovu ga "barak". To je kvalitetan i moderan avion. S druge strane, ovo je skupa igračka s obzirom na to da Hrvatska nema infrastrukturu, kao ni remontne kapacitete za održavanje. Inače, prava cena aviona biće ispostavljena tek kad krenu remonti i obuka pilota, pa bi sve ukupno moglo da košta još minimum 500 miliona dolara - ističe Lazanski.

Naš sagovornik dodaje i da bi ovo moglo da bude potencijalna pretnja za Srbiju, mada sve zavisi od nivoa modernizacije.

 Ustaše napale Srbiju
zbog izložbe o Jasenovcu u UN

Predsednik hrvatskog Sabora Gordan Jandroković i šefica diplomatije Marija Pejčinović Burić optužili su juče Srbiju da izložbom o Jasenovcu u UN "manipuliše žrtvama u političke i propagandne svrhe"!?! Kako su ustvrdili, neki delovi izložbe, koji su "grubi falsifikati", uklonjeni su. S druge strane, šef srpske diplomatije Ivica Dačić pozvao je juče hrvatskog premijera Andreja Plenkovića da ode u Jasenovac i pokloni se žrtvama.
- Kao što Srbija ima hrabrosti, smelosti i morala da sagleda greške u prošlosti, kazni, uhapsi i osudi one koji su vršili zločine nad drugim narodima, svi drugi narodi imaju obavezu da ne relativizuju i ne rehabilituju zločince - istakao je Dačić.

- Ako budu imali "nivo D" kakav koristi izraelska vojska, onda je reč o fenomenalnom avionu, mada ne verujem da će im dati te letelice. Pre će biti da je reč o "tipu C". I to je odličan avion, ali ako mi na našim "migovima 29" uradimo modernizaciju na "nivo 4 plus", onda Hrvati nemaju šanse. Kad se sve sagleda, Srbija je prošla mnogo bolje i jeftinije - podvlači Lazanski.

Brigadni general u peniziji Sreto Malinović ističe da ovo, ako je tačno, nije iznenađenje pošto Hrvatska odranije planira revitalizaciju vazduhoplovstva.

- Zato u ovome ne treba gledati odgovor na naše "migove". Ipak, to svakako za državni i vojni vrh mora biti predmet ozbiljne analize koja će rezultirati jasnim, strateški važnim odlukama o organizaciji i opremanja sistema odbrane - poručuje Malinović.

Očigledan strah

Orhan Dragaš, šef Međunarodnog instituta za bezbednost, uveren je da Hrvatska reaguje na postupke Srbije.

- Hrvatska je članica NATO i ne vidim kako joj je Srbija pretnja. Kao vojno neutralna zemlja, moramo se opremiti ozbiljnim naoružanjem i borbenim sistemima kako bismo zaštitili teritoriju i nebo - zaključuje Dragaš.




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Neksi

pre 5 godina

-a iz kabineta izraelskog premijera saopšteno je da je "ovaj razvoj događaja još jedan premijer dubokih veza dve zemlje".- da, i ja vidim cst nastavak saradnje nastale jos od kako su saradjivali u Jasenovcu. Ma ko ih J....jevreji su to,prodali bi se za pare kad god stignu,ej , 30 judinih srebrenjaka jos sijaju vidim

Pero

pre 5 godina

Pa zar nije u Hrvatskoj bio građanski rat? Kakav ponovni rat sa Srbijom?

Izbori 2024

Vesti

TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad! (VIDEO)
Live TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad! (VIDEO)

Šefovi Službe bezbednosti, Glavne obaveštajne uprave Ukrajine i predsednik Volodimir Zelenski biće eliminisani raketnim udarima, avionima ili specijalnim snagama Oružanih snaga Rusije. Prema navodima, doneta je odluka da se eliminiše jedan broj vojno-političkih lidera Ukrajine visokopreciznim, bespilotnim sredstvima ili dejstvima specijalnih snaga ruske vojske. Da li je ovakava scenario moguć i šta bi on doneo svetu, u "Info jutru" govorio je reditelj Ljubiša Ristić.

28.03.2024

13:31

Jutjub cenzuriše medije koji izveštavaju o masakru u Moskvi! Protiv Rusije se vodi hibridni rat na svim mogućim poljima! (VIDEO)
Live TV

Jutjub cenzuriše medije koji izveštavaju o masakru u Moskvi! Protiv Rusije se vodi hibridni rat na svim mogućim poljima! (VIDEO)

Teroristički napad u Moskvi je tema broj jedan svetskih medija. Međutim, Zapad na različite načine pokušava da cenzuriše informacije koje dolaze iz Rusije. Sa Jutjub platforme koja je dostupna u većem delu sveta, skidaju se emisije i snimci koji izveštavaju o dešavanjima u Moskvi. To se dešava i televiziji Informer. Sve naše informativne emisije u kojima razgovaramo o ovom užasnom masakru uklonjene su sa Jutjuba sa objašnjenjem da kršimo njihove uslove korišćenja. Cenzurišu se samo i isključivo oni mediji koji postavljaju logično pitanje: da li su Ukrajina i zapadne sile umešane u ovaj teroristički akt? Na ovu temu u "Info jutru" govorio je novinar i publicista Drago Delić i Boško Vasiljević, stručnjak za srpsko-ruske odnose.

28.03.2024

12:44

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!
Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!

Pripadnici kriminalne grupe Radoja Zvicera i Nikole Vušovića zvanog Džoni sa Vračara, koji su u bekstvu, među kojima je i Vladimir Kovačević zvani Kovač koji je optužen da je 20. marta 2020. namamio na sastanak pokojnog Aleksandra Halabrina, izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je pokojnog poznavao, ali da nisu tačni navodi optužnici da je bio član kriminalne grupe koja je optužena za njegovo ubistvo.

28.03.2024

12:54

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija