• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

27.01.2018

22:11

CIPRAS: Rešenje oko imena Makedonije u interesu je Grčke i stabilnosti Balkana!

Balkan

CIPRAS: Rešenje oko imena Makedonije u interesu je Grčke i stabilnosti Balkana!

Podeli vest

Grčki premijer Aleksis Cipras poručio je večeras da će nastaviti da ulaže napore radi pronalaženja "obostrano prihvatljivog" rešenja za spor oko imena Makedonije, ističući da neuspeh ne bi doneo ništa dobro Grčkoj i da bi se loše odrazio po stabilnost na Balkanu

Cipras je to rekao u televizijskom obraćanju posle posle sastanaka sa liderima svih opozicionih partija radi postizanja konsenzusa uoči intenziviranih pregovora Atine i Skoplja o rešavanju višedecenijskog spora oko imena Makedonije.

Novo političko rukovodstvo u Skoplju je, kako je kazao Cipras, odstupilo od jednog dela iredentističke retorike bivših vlada, preneo je Rojters.
Rešenje nesuglasica sa Makedonijom ne predstavlja obavezu prema trećoj strani, već služi nacionalnom interesu Grčke i stabilnosti Balkana, naglasio je Cipras.

Cipras je optužio konzervativnu opoziciju za licemeran stav koristeći osetljivost Grka prema tom pitanju, ističući da sada nije vreme za rasplamsavanje nacionalizma ili fanatizma.

TRI SATA RAZGOVARALI U DAVOSU! ZAEV: Makedonija menja ime aerodroma "Aleksandar Veliki"!

Grčki premijer, međutim, nije ranije danas dobio podršku glavnog opozicionog lidera konzervativne partije Nova demokratija, Kirijakosa Micotakisa.

- Nećemo deliti Grke kako bismo ujedinili narod Bivše Jugoslovenske Republike Makedonije - rekao je Micotakis posle sastanka sa grčkim premijerom.

Tanjug


Micotakis je naveo da rešavanje spora u vezi sa imenom Makedonije nije samo pitanje spoljne politike, već ozbiljno pitanje vezano za istoriju Grčke i "sam identitet Grka".Lider Nove demokratije je rekao da je Cipras "odlučio da ovim putem krene sam", dok stranka Nova demokratija "brani nacionalna pitanja odgovorno i odlučno", prenosi grčka agencija ANA.

- Grci ne veruju da će Cipras išta ispregovarati - istakao je on.

Cipras je razgovarao i sa liderima PASOK-a i Komunističke partije, koji su ukazali na potrebu da Grčka ostane obazriva i da se iznađe rešenje s kombinovanim nazivom uz garancije o isključenju iredentizma i prekrajanja istorije.

PODELIĆEMO MAKEDONIJU, JEDINO REŠENJE JE GRANICA SA SRBIJOM: Provokativna naslovnica grčkog lista ŠOKIRALA REGION BALKANA!

Posle razgovora u kratkoj izjavi novinarima, grčki premijer je rekao da je legitimno imati različite stavove o tome kako rešiti spor sa Makedonijom, ali je odbacio "sitničarsku partijsku politiku".

- Ovo pitanje ćemo rešavati u atmosferi smislenog dijaloga i razboritosti. Pored toga, spoljna politike zemlje ima kontinutet. A taj kontinuitet poštujemo i produžavamo danas i sutra - naveo je Cipras.

Prema njegovim rečima, učinjeni su napori u cilju približavanja sa susednom zemljom, uz određene korake kako bi se ukazalo da pitanje iredentizma mora biti rešeno.

- Mislim da je pozitivno i da je znak dobre volje to što će nazivi aerodroma i autoputa koji povezuje dve zemlje biti izmenjeni, jer to je ključno pitanje. Svi smo jako osetljivi. Niko ne može da prisvoji istoriju drugog naroda. U narednom periodu insistiraćemo na pojačanju naših napora - istakao je premijer Grčke.

GRCI NATERALI MAKEDONCE NA PREDAJU?! Autoput Aleksandra Makedonskog biće "Prijateljstvo" i AERODROM MENJA IME!

Atina i Skoplje su se saglasili da pojačaju pregovore kako bi postigli sporazum, u sporu koji je zakočio ambicije bivše jugoslovenske republike da se pridruži NATO i EU.

Grčka smatra da ime Makedonija podrazumeva teritorijalne pretenzije na njen severni region, koji nosi isti naziv, a stotine hiljada Grka okupilo se u Solunu ranije ovog meseca u znak protesta protiv upotrebe naziva "Makedonija" u bilo kom rešenju.

Reuters

Postoje neki predlozi o kombinovanom nazivu od dve reči poput "Severna Makedonija" ili "Makedonija-Skoplje", navodi Rojters.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

ZSO da se formira što pre! Makron očitao lekciju Aljbinu Kurtiju
Politika

ZSO da se formira što pre! Makron očitao lekciju Aljbinu Kurtiju

Predsednik Francuske Emanuel Makron poručio je danas u telefonskom razgovoru sa premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem da pridaje veliki značaj napretku u formiranju Zajednice srpskih opština (ZSO) i istakao posvećenost dijalogu Beograda i Prištine, saopštila je Jelisejska palata.

23.04.2024

22:02

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Katastrofalne prognoze Španaca! Gudelj ne ide na Evropsko prvenstvo?
Fudbal

Katastrofalne prognoze Španaca! Gudelj ne ide na Evropsko prvenstvo?

Selektor Srbije Dragan Stojković nije dugo mogao da uživa u lepim vestima, jer se Aleksandar Mitrović sjajno oporavlja od povrede butnog mišića. As Sevilje Nemanja Gudelj (32) će kako prenose španski mediji 99 odsto zbog povrede propustiti Evropsko prvenstvo (do 14. juna do 14. jula).

24.04.2024

06:46

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija