• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: sputnjik.rs

30.01.2018

22:22

HRVATI BI DA NASAMARE RUSE: Spasavaju Agrokor na štetu Sberbanke, TO BI MOGLI SKUPO DA PLATE!

Balkan

HRVATI BI DA NASAMARE RUSE: Spasavaju Agrokor na štetu Sberbanke, TO BI MOGLI SKUPO DA PLATE!

Podeli vest

Trgovački sud u Zagrebu je utvrdio da potraživanja prema Agrokoru iznose skoro 4,2 milijarde evra. Na spisku, ipak, nema najvećeg poverioca, ruske Sberbanke, kojoj se duguje 1,1 milijarda evra uz objašnjenje da je dužnika tužila u Londonu, a ne u Zagrebu

U "slučaju Agrokor" nešto novo. Na predlog vanredne uprave Agrokora Trgovački sud u Zagrebu objavio je pre nekoliko dana rešenje o razvrstavanju poverilaca posrnulog hrvatskog koncerna u pet grupa, koje su definisane na osnovu prijavljenih potraživanja i različitog pravnog položaja poverilaca.

Ključna činjenica je da konačno stanje potraživanja zavisi od pokretanja parničnih postupaka za njihovo utvrđivanje i o ishodu tih postupaka. Precizirani su i rokovi. Sve do isteka onog od 30 dana, u kome se moraju otvoriti parnični postupci, neće biti poznato koja su potraživanja utvrđena, a koja osporena. Trgovački sud je prošle sedmice utvrdio da potraživanja iznose oko 31 milijardu kuna, odnosno nepune 4,2 milijarde evra. U toku su, međutim, brojna osporavanja, a ima i slučajeva da neki poverioci odustaju od njih.

U igri ipak nije najveći poverilac, ruska Zberbanka, kojoj Agrokor duguje 1,1 milijardu evra, jer je njeno potraživanja ranije osporila vanredna uprava. To je učinila uz obrazloženje da ne priznaje potraživanja onih koji istovremeno učestvuju u dva ili više sudskih postupka, pri čemu ima i onih u inostranstvu.

Da li to sve nagoveštava da je rasplet sa prezaduženim hrvatskim koncernom - koji zapošljava oko 60.000 ljudi u regionu, a skoro 11.000 u Srbiji - ušao u završnu fazu, kako se može suditi po izjavama vanrednog upravnika Agrokora, Anta Ramljaka? On je još ranije izrazio nadu da će ceo ovaj proces trajati što je kraće moguće i da će na proleće doći do uspešnog sklapanja nagodbe.

Za profesora Ekonomskog fakulteta u Beogradu Ljubodraga Savića to može da bude u redu samo iz ugla hrvatske države, jer je Ramljak napravio plan kako hrvatska država vidi rešenje Agrokora.

Suštinski problem koji nije otklonjen i koji postoji od početka jeste da su obaveze „Agrokora" nekoliko puta veće nego što je trenutno raspoloživa imovina tog koncerna. U takvoj situaciji vanredni upravnik prima zahteve svih poverilaca koji imaju potraživanja prema Agrokoru i razvrstava ih na način kako je procenio da lu su osnovana ili nisu, objašnjava Savić, ali i dodaje da ostaje samo jedna "sitnica", da poverioci koji očekuju da im „Agrokor" plati obaveze koje ima prema njima na to ne moraju da pristanu.

On ističe da se kompromis, koji je suština svakog stečaja, može napraviti samo kada nije tako velika razlika između imovine i obaveza koje ima dužnik.

- Neverovatno mi je da ruska 'Zberbanka' pristane da naplati svega šestinu svojih potraživanja, a ona su poprilično velika, kreću se oko 1,1 milijardu evra i neverovatno je da se neko odrekne četiri petine ili pet šestina svojih potraživanja i da to prepusti 'Agrokoru', što bi za taj koncern ili hrvatsku državu bilo spas - navodi ovaj ekonomista.

HRVATSKI MEDIJI: Blokirana imovina svih osumnjičenih u slučaju Agrokor!

Po njegovoj oceni, ta stvar neće ići lako, jer u paketu koji Ramljak sprema i optimističan je da se može završiti za nekoliko meseci, ništa nije sjajno za poverioce koji bi ne samo morali u startu da se odreknu većeg dela svojih potraživanja, nego bi verovatno trebalo da pristanu da na duži period budu reprogramirane obaveze koje Agrokor ima prema njima. Jer jedino tako se može stvoriti prilika da Agrokor preživi, ističe profesor Ekonomskog fakulteta.

Zato je mišljenja da će stvari tek početi da se komplikuju kada poverioci vide koliko zapravo gube, koliko reprogramiraju i šta mogu da očekuju. Pogotovo su u problemu mala preduzeća pa se, po njegovoj oceni, postavlja pitanje da li sa tim što naplate mogu da prežive.

Saša Cetković

A u slučaju da ne dođe do sporazuma između onih koji potražuju i onih koji duguju, ostaje, kaže, sud. Ali i tu smo, podseća on, videli različite situacije. Sudovi u Srbiji, BiH i Crnoj Gori su presudili u korist Zberbanke, a ne Hrvatske po pitanju važenja "leks Agrokora", za razliku od arbitraže u Londonu.

Odluka londonskog suda koji je odbacio zahtev Zberbanke ga je, kaže, iznenadila jer je reč i dalje o članici EU, prema čijem zakonodavstvu su poverioci maksimalno zaštićeni.

Šta Zberbanci ostaje u situaciji kada je arbitraža u Londonu priznala "leks Agrokor" na štetu ruske banke, a vanredni upravnik, pa potom i Trgovački sud u Zagrebu, nije priznao njena potraživanja? Da li joj je u interesu da nastavi sudski postupak ili da pokuša da se nagodi sa vanrednom upravom?

- Mislim da 'Zberbanka' nije slučajno izabrala London, verujući, kao što sam i ja, da je to nepristrasan sud koji će ceniti samo okolnosti. Ne mogu da tvrdim, ali imam utisak da se londonski sud ponašao kao što se Zapad danas ponaša prema Rusiji. Jer Rusija trpi sankcije Zapada i možda je orijentacija 'Zberbanke' da ide na tu arbitražu bila loša procena - kaže Savić.

TRAMP SVIM SILAMA KREĆE NA PUTINA I KINU: Nova odbrambena strategija SAD znači do sada neviđen OBRAČUN TRI SUPERSILE!

Sve se sada vratilo u dvorište Agrokora i Zberbanka mora da razmišlja da li postoji neki drugi način da dođe do tih potraživanja, kaže Savić koji ostaje pri tvrdnji da ne postoji veliki prostor da oni mogu da naplate veći deo svog novca.

- 'Zberbanci' ne ostaje ništa drugo nego da 'legne na rudu', pa da čeka kada može da naplati ta potraživanja a to će potrajati, ili da traži neke druge mogućnosti, ako iza nje stane velika ruska država. Ima tu i nekih vanekonomskih mogućnosti, ništa dramatično, ali neka druga vrsta pritiska koji može naterati Zagreb da se drugačije ponaša - smatra Savić.

Na pitanje koliko je realno da se „Zberbanka" okrene sudu u Zagrebu, on kaže da će, ako ne bude imala drugog izbora, to morati, jer je to jedini zakonski okvir da dođe do svoga novca.

(VIDEO) VLADIMIR PUTIN SMRT ZA NOVI SVETSKI POREDAK: Gospodari sveta besni, RUSIJA ustala iz mrtvih, OPET JE SUPERSILA!

- Vanredni upravnik je upravo rekao - mi vas sada kažnjavamo što ste išli zaobilaznim, za nas neprihvatljivim, putem. Svakoj kompaniji ostaje da se obrati nacionalnom zakonodavstvu kao što se 'Zberbanka' obratila sudu u Beogradu - napomenuo je Savić.

Shutterstock

Ramljak je takođe ukazao na to da će vanredna uprava dodatno priznati ona potraživanja ukoliko se stvore pravni uslovi za to.

Savić, međutim, ne očekuje da će hrvatski sud da presudi kao oni u Srbiji, BiH i Crnoj Gori, koji su doneli odluku u korist Zberbanke, ali i kaže da se pravna procedura mora poštovati, kako bi u slučaju da iscrpete redovne i vanredne pravne lekove došli u priliku da pravdu tražite pred nekim međunarodnim sudom.




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta će biti sa parkovima po Beogradu? Opozicija pokušava da manipuliše građanima! (VIDEO)
Live TV

Šta će biti sa parkovima po Beogradu? Opozicija pokušava da manipuliše građanima! (VIDEO)

Pred beogradske izbore članovi opozicije pokušavaju da izmanipulišu građane Beograda. Malo, malo dižu paniku netačnim informacijama: tvrde da će pešački prelazi nestati sa mesta na kojima su neophodni, spinuju da je država dozvolila građenje stambenog objekta na mestu dečijeg parka, dižu paniku gde je nema. Sa druge strane, kada zađete među građane i kada popričate sa njima uglavnom komentarišu da Beograd nikada lepše nije izgledao. Gost "Info jutra" bio je glavni gradski urbanista Marko Stojčić sa kojim smo razgovarali o EXPU koji će se održati u Beogradu 2027. godine, ali i drugim važnim temama vezanim za naš glavni grad.

28.03.2024

10:35

Dinko Gruhonjić decu od 8 godina nazivao genocidnim! Nikada neće odgovarati za svoje reči jer je duboka država! (VIDEO)
Live TV

Dinko Gruhonjić decu od 8 godina nazivao genocidnim! Nikada neće odgovarati za svoje reči jer je duboka država! (VIDEO)

Predsenik Srbije Aleksandar Vučić kaže da su vitalni nacionalni interesi naše zemlje ugroženi. "U ovom trenutku, nije lako da kažem kakve smo vesti dobili u poslednjih 48 sati. Direktno nam ugrožavaju vitalne nacionalne interese i Srbije i Srpske. Narednih dana upoznaću narod Srbije sa svim izazovima koji su pred nama. Biće teško, najteže do sad. Borićemo se. Pobediće Srbija", napisao je Vučić na svom Instagram profilu. Na ovu temu u "Info jutru" govorio je novinar Tomislav Lovreković.

28.03.2024

10:11

Potpukovnik protivvazduhoplovne odbrane o obaranju "nevidljivog": Prva dva pokušaja bila su neuspešna, ali nismo gubili nadu! (VIDEO)
Live TV

Potpukovnik protivvazduhoplovne odbrane o obaranju "nevidljivog": Prva dva pokušaja bila su neuspešna, ali nismo gubili nadu! (VIDEO)

Na današnji dan pre 25 godine, četvrte noći NATO agresije na našu zemlju, Vojska Jugoslavije oborila je američki bombarder F-117A. Do tada se smatralo da ovaj tip aviona, koji je zbog smanjenog radarskog odraza zvan „nevidljivi”, nije moguće locirati na nebu. Ipak, to je uspelo Trećem raketnom divizionu 250. raketne brigade Vojske Jugoslavije, 27. marta 1999. u 20.42 časa. Dva projektila tipa „neva” ispaljena su iz atara Šimanovaca, a jedan je pogodio F-117A, koji se posle bombardovanja podzemnog komandnog centra u brdu Straževica u Beogradu zaputio ka vazdušnom prostoru Mađarske. Letelica u plamenu sunovratila se na njive u ataru sremskog sela Buđanovci. Pilot se katapultirao i prizemljio pomoću padobrana. Ostaci oborenog F-117A „noćni soko”, što je pun naziv aviona, danas se čuvaju u Muzeju vazduhoplovstva, kao trofej kojim nijedna vojska na svetu ne može da se podiči. O ovom poduhvatu Vojske Jugoslavije za Informer TV govorio je Đorđe Aničić, potpukovnik protivvazdušne odbrane, u emisiji "Info jutro".

27.03.2024

10:15

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija