• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: tanjug.rs/ informer.rs

02.02.2018

13:29

USKORO KRAJ SPORA ?! ZAEV: Rešenje novog imena u junu!

Balkan

USKORO KRAJ SPORA ?! ZAEV: Rešenje novog imena u junu!

Podeli vest

 Premijer Zoran Zaev očekuje da će u junu biti rešen četvrt veka dug spor sa Grčkom oko imena Makedonije, kako bi već na samitu NATO, 11. i 12. jula bio aktiviran poziv za članstvo te države u Alijansi

U izjavi za bugarsku TV Nova, Zaev je rekao da će o mogućem rešenju novog imena Makedonije biti odlučivano na referendumu.

- Referendum bi trebalo da bude dodatna garancija za naše prijatelje iz Republike Grčke jer će to definitivno ukloniti sve sumnje, a građani će odlučiti. Uveren sam da su Makedonci spremni za to. Mi smo još u pregovorima i nadam se da će rešenje očuvati dostojanstvo građana Grčke i Republike Makedonije - rekao je Zaev.

ŠEFU GRČKE DIPLOMATIJE PRETE SMRĆU: "Imamo tri metka za vas"! Razlog - pregovori sa Makedonijom?

On dodaje da "zajedno sa južnim susedima, Grčkom, pokušavaju da otvore unutrašnju debatu i pronađu rešenje prihvatljivo za obe strane".

- Nadam se da ćemo doći do rešenja koje će biti prihvatljivo za obe strane, jer na kraju to rešenje mora da sačuva dostojanstvo i identitet obe zemlje. Samo na taj način je moguće izgraditi prijateljstvo koje mora biti na trajnim i održivim osnovama. Moramo biti pametni i mudri i što pre pronađemo rešenje, bićemo u stanju da se osvetimo takvoj perspektivi - zaključio je Zaev.

Zaev je to rekao nakon četvorodnevnog boravka u Atini i Skoplju posredika u pregovorima o imenu Metjua Nimica, koja je okončana juče.CIPRAS: Rešenje oko imena Makedonije u interesu je Grčke i stabilnosti Balkana!

Tokom ta četiri dana Nimic je razgovarao sa najvišim državnim zvaničnicima i predstavnicima političkih partija iz opozicije dveju zemalja, a na stolu je bio paket predloga za novo ime Makedonije, utvrđen tokom oslednje runde pregovora koje je posrednik UN imao 17. januara u Njujorku sa šefovima diplomatija Grčke i Makedonije.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Nina osvojila Evroligu, pa presekla! Srpska košarkašica za Informer: Pauza!
Košarka

Nina osvojila Evroligu, pa presekla! Srpska košarkašica za Informer: Pauza!

Bilo je fenomenalno. Trebaće još par dana da mi se slegnu utisci. I dalje sam preplavljena emocijama, sjajno je ovako krunisati sezonu. Presrećna sam i preponosna, ostvarila sam san koji sam imala kao devojčica, priča za Informer srpska košarkašica Nikolina Milić, koja je sa Fenerbahčeom odbranila titulu prvakinja Evrope.

16.04.2024

06:40

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija