• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

04.02.2018

17:31

(VIDEO) MILION DEMONSTRANATA NA ULICAMA ATINE: Makedonija je Grčka, poručio čuveni kompozitor Mikis Teodorakis!

Balkan

(VIDEO) MILION DEMONSTRANATA NA ULICAMA ATINE: Makedonija je Grčka, poručio čuveni kompozitor Mikis Teodorakis!

Podeli vest

Tokom protesta u centru Atine zbog mogućeg kompromisa Grčke i Makedonije oko naziva bivše jugoslovenske republike došlo je do sukoba demonstranata i policije

Fotografije sukoba objavila je agencija AP, a na njima se vidi kako policajce u “punoj opremi“ pojedini demonstranti gađaju bakljama i kamenicama.

Podsećamo, na trgu Sintagma u centru Atine nalazi se više stotina hiljada ljudi, a organizatori navode da ih ima i do milion.

tanjug ap

Među govornicima na protestu bio je proslavljeni kompozitor Mikis Teodorakis (92). 

- Ako će potpisati sporazum o imenu koje sadrži pojam Makedonija, Vlada najpre mora da pita grčki narod. Samo Grčka ima pravo na to ime. Nećemo im dati ni po koju cenu- naveo je Teodorakis. 

tanjug ap


- Zar nas njihov premijer smatra tolikim budalama? Misli li da smo spremni da baš toliko spustimo pantalone. Ko god brani zakone svog naroda nije nacionalista već patriota. Grčka više nego ikada ima potrebu za patrotizmom. Grci danas ujedninjeni daju odgovor sa trga Sintagma. Živeo Grčki narod- dodao je on.

Protesti su organizovani nakon što je posrednik u pregovorima o sporu oko imena Makedonije, specijalni izaslanik generalnog sekretara UN, Metju Nimic, posetio Atinu i Skoplje, gde je sa zvaničnicima razgovarao o mogućnostima rešenja 25-godišnjeg spora. 

Prema saznanjima medija, u pitanju je pet predloga: Severna Makedonija, Gornja Makedonija, Nova Makedonija, Republika Makedonija (Skoplje), Vardarska Republika Makedonija. 

tanjug ap

"Katimerini" javlja i da na protestu učestvuje milion ljudi, ali da policija to nije potvrdila.

Zbog protesta grčka prestonica je od jutarnjih sati u blokadi i pod "opsadom" policije. 


Navodi se da je na obezbeđivanju mitinga angažovano 19.000 policajaca, odnosno praktično svi pripadnici policije na području regiona Atika. 

tanjug ap

Grčka smatra da ime Makedonija podrazumeva teritorijalne pretenzije na njen severni region, koji nosi isti naziv, a stotine hiljada Grka okupilo se u Solunu prošlog meseca u znak protesta protiv upotrebe naziva "Makedonija" u bilo kom rešenju. Grčka se protivi upotrebi imena "Makedonija" od kako se ta zemlja odvojila od Jugoslavije 1991. godine.

ATINA DANAS U BLOKADI ZBOG MAKEDONIJE! Milion ljudi na ulicama, centar zatvoren od jutra, 4.000 POLICAJACA ČUVA RED I MIR!




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

Gustnado je stigao u Srbiju! Traje kratko, ali za sobom ostavlja surovu pustoš!
Društvo

Gustnado je stigao u Srbiju! Traje kratko, ali za sobom ostavlja surovu pustoš!

U ataru između Crepaje i Padine u sredu popodne uočena je pojava za koju su mnogi pomislili da je tornado ili tromba, a u mnoštvu komentara povodom snimka objavljenog na društvenim mrežama, našle su se i pretpostavke da je Srbijom protutnjao “pustinjski đavo”, međutim, autorka snimka je navela da je u pitanju gustnado (gastnado).

18.04.2024

21:47 >> 21:50

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović
Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović

Inspektori Četvrtog odeljenja beogradske policije priveli su večeras glumca i političkog aktivistu Sergeja Trifunovića i to nakon što su kod njega našli nekoliko grama opojne droge, nezvanično saznaje Informer!

18.04.2024

21:36

Sport

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!
Fudbal

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!

19. APRILA 1972. godine rođen je legendarni brazilski fudbaler Rivaldo. Afirmisao se u Palmeirasu, pa igrao za Deportivo La Korunju, Barselonu, Milan, Kruzeiro, Olimpijakos, AEK... Sa Brazilom je bio prvak sveta 2002, sa Milanom prvak Evrope 2003, a Zlatnu loptu je dobio 1999. godine.

19.04.2024

06:00

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija