• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

05.02.2018

17:18

AFERA MIG TRESE HRVATSKU: Uhvaćeno u korupciji do guše, ministarstvo odbrane VRAĆA NEISPRAVNE LETELICE UKRAJINI?!

Balkan

AFERA MIG TRESE HRVATSKU: Uhvaćeno u korupciji do guše, ministarstvo odbrane VRAĆA NEISPRAVNE LETELICE UKRAJINI?!

Podeli vest

Hrvatska namerava Ukrajini da vrati četiri neispravna borbena aviona MiG 21 i traži od ukrajinskog ministarstva obrane da joj isporuči četiri ispravna uz garanciju ukrajinske države, piše danas Jutarnji lis

Pozivajući se na saznanja u Ministarstvu odbrane ovaj zagrebački dnevnik navodi da je reč o avionima koje je Hrvatska kupila od Ukrajine u sklopu remonta i dokupa borbene eskadrile, a tri i po godine nakon isporuke, Hrvatsko ratno vaduhoplovstvo ih je proglasilo neispravnim i neupotrebljivim.
Ovo je, kako se navodi, konačna potvrda najveće vojne afere u istoriji Hrvatske s nabavkom vojnog naoružanja koju je upravo razotkrio Jutarnji.

Prema dostupnim informacijama, Hrvatska je platila avione oko osam miliona evra ukrajinskom zavodu Ukrspecexport. 

List piše da je prošle sedmice ukrajinskom ministarstvu obrane upućena službena nota kojom hrvatsko Ministarstvo obrane predlaže ovo rešenje. 

To znači da Hrvatska više nema 12, nego samo osam borbenih aviona od kojih je većina, tvrdi list, u veoma lošem stanju i HRZ jedva ima avione za obavljanje poslova dežurstva za potrebe nadzora vazdušnog prostora pod zapovedništvom NATO-a. Naime, iz remontiranih aviona i dalje curi ulje, navigacioni sistemi ne rade, a rok za obavljeni remont je istekao. 

ŠOK ZA HRVATE, CRNA GORA IH OTKAČILA! Podgorica neće da im PET SKLEPANIH MIGOVA ČUVA NEBO!

Pitanje remonta migova pokrenuto je tokom nedavne posete ukrajinskog ministra obrane Stepana Poltoraka Zagrebu, koji je nakon razgovora s ministrom Damirom Krstičevićem i premijerom Andrejem Plenkovićem kazao da sporazum iz 2014. “nije sasvim izvršen”, i to na “štetu hrvatske strane”.

Ovaj hrvatski zahtev Ukrajini i službena je potvrda katastrofalnog remonta hrvatskih borbenih aviona u Ukrajini koji je plaćen 132,9 miliona kuna, ali i dokaz o teškim kriminalnim radnjama koje je ukrajinski zavod počinio te ugrozio živote hrvatskih vojnih pilota, ali i narušio borbenu spremnost članice NATO-a, piše Jutarnji.

List navodi da, iako su Vojna policija i USKOK u istrazi utvrdili sve kriminalne radnje, a to je potvrđeno i hrvatskim zahtevom za zamenu aviona, ni protiv koga još ije pokrenuta istraga.

U ovom trenutku u toku je sudski postupak protiv bivšeg člana Tehničke komisije MORH, penzionisanog komandanta Ivana Čovića, i Ivice Josipovića, vlasnika firme Aeropartner i zastupnika ukrajinske firme Ukrspeceksport za Hrvatsku i BiH koji je posredovao u ugovaranju posla remonta MiG-ova. 

ZRAKOPLOVI PADAJU KOLINDA ZABRINUTA: Predsednica Hrvatske u nenajavljenoj inspekciji aviona MiG-21


Čović je optužen da je od Josipovića zatražio i dobio mito od 10.000 evra kako bi ukrajinskoj firmi osigurao posao u Hrvatskoj.

Osim aviona sporna je nabavka rezervnih delova za remontovanje MIG-ove koja je ugovorena paralelno s avionima. 
MORH je potrošio 12 miliona kuna za veliku količinu delova, a popis potrebnih delova tačno se podudarao sa stanjem skladišta ukrajinskog zavoda u Odesi. 

Prema tvrdnjama pojedinih vojnih stručnjaka, tada je kupljena i veća količina nepotrebnih delova.
Ali, konstatuje list, ni to nije dovoljno jer je Vazduhoplovni tehnički centar ovih dana pokrenuo novu nabavku velike količine rezervnih delova za migove, prema neslužbenim informacijama u vrednosti od oko 20 miliona kuna, a upit je upućen i u Ukrajinu. 

Sagovornici Jutarnjeg tvrde da se naručuju delovi koji ne bi bili potrebni sledećih 10 godina da je remont migova napravljen kako treba.



Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

Kako lako ispraviti grešku u podacima katastra
Društvo

Kako lako ispraviti grešku u podacima katastra

Zbog dezinformacija, plasiranih preko društvenih mreža i pojedinih medija, da se svi zahtevi katastru podnose preko advokata, Republički geodetski zavod obaveštava javnost da postoje zahtevi za koje nije obavezno da se angažuje advokat već ih građani mogu i sami podneti, među kojima su zahtev za promenu prezimena ili matičnog broja.

19.04.2024

11:21

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija