• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

07.02.2018

22:07

ZAEV OKRENUO PLOČU: Makedonija želi rešenje spora sa Grčkom, ALI NE PO SVAKU CENU!

Balkan

ZAEV OKRENUO PLOČU: Makedonija želi rešenje spora sa Grčkom, ALI NE PO SVAKU CENU!

Podeli vest

Makedonija će uraditi sve što može kako bi se pronašlo rešenje za spor oko imena s Grčkom, ali ne po svaku cenu, poručio je danas makedonski premijer Zoran Zaev

- Verujte mi, apsolutno znamo šta je moguće, šta je prihvatljivo i koliko daleko možemo da idemo. Uradićemo sve što možemo da pronađemo rešenje za 25-ogodišnji gorki spor, ali ne po svaku cenu- rekao je Zaev. 

On je naglasio da bilo kakvo rešenje tog spora mora da garantuje identitet i dostojanstvo za obe strane, prenela je MiA. 

Zaev je ponovio da je za vladu prihvatljiva geografska odrednica. 

- Držimo se stava da su dostojanstvo i identitet vitalna pitanja. Uveren sam da Makedonija može da pronađe rešenje kroz konsenzus u interesu njene perspektive za članstvo u NATO i EU- rekao je Zaev. 

Izrazio je uverenje da rešenje mogu da postignu državne institucije, politički akteri, uz udružene snage vlade i opozicije. 
Na pitanje da prokomentariše najavu grčkog ministra spoljnih poslova o pripremi nacrta međunarodnog sporazuma, Zaev je rekao da je Makedonija spremna da iskoristi svaku priliku koja vodi do rešenja jer bi spor trebalo da bude okončan postizanjem međunarodnog sporazuma. 

- Pozdravljam takvu ideju, može biti od pomoći- rekao je Zaev na konferenciji za novinare. 

On je dodao da bi pregovarački proces mogao da se nastavi naredne nedelje na sastanku posrednika UN Metjua Nimica sa ministrima spoljnih poslova Makedonije i Grčke. 

Upitan da li proces rešavanja spora oko imena podrazumeva mogućnost promene Ustava, Zaev je rekao da ne vidi potrebu za promenom Ustava. 
 - U pregovorima o imenu, zahtev za promenu ustava je stav Grčke, ali mi imamo naš - rekao je Zaev. 

On je podsetio da je Makedonija promenila svoj Ustav 1993. godine i dodao da "sve što sada činimo je da dokažemo da Makedonija nema nikakve ambicije, ni teritorijalne ni neke druge, da Makedonija nema iredentističke pretenzije".

"Makedonija želi da gradi prijateljstvo", poručio je Zaev. 

ZAEV O REŠENJU SPORA SA GRČKOM: Makedonija spremna da doda imenu GEOGRAFSKU ODREDNICU!

(VIDEO) MILION DEMONSTRANATA NA ULICAMA ATINE: Makedonija je Grčka, poručio čuveni kompozitor Mikis Teodorakis!




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija