• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

15.02.2018

18:04

GRCI BI DA UKINU I MAKEDONSKI JEZIK, A NE SAMO IME DRŽAVE: Skoplje pristaje da imenu doda samo "geografsku odrednicu"!

Balkan

GRCI BI DA UKINU I MAKEDONSKI JEZIK, A NE SAMO IME DRŽAVE: Skoplje pristaje da imenu doda samo "geografsku odrednicu"!

Podeli vest

Makedonski premijer Zoran Zaev priznao je da između Skoplja i Atine postoje i druga otvorena pitanja a ne samo ime države. Jedno od njih je i pitanje zvaničnog makedonskog jezika, prenosi AP

Istina, Zaev je rekao  da su Skoplje i Atina postigli značajan napredak u pravcu rešavanja dugogodišnjeg spora oko imena Makedonije, istakavši da je makedonska vlada voljna da doda imenu zemlje "geografsku odrednicu", što Grčka želi.

On je u sredu, međutim, napomenuo da je sporno pitanje zvaničnog makedonskog jezika, prenosi AP.

Ministri spoljnih poslova Grčke i Makedonije sastali su se ove nedelje u Beču, gde im se pridružio posrednik UN, navodi američka agencija.

Kako je ranije najavljeno, ministri spoljnih poslova dveju država, Nikola Dimitrov i Nikos Kocijas, sastaće se na ministarskom sastanku država članica EU u Sofiji.

Makedonski premijer Zoran Zaev najavio je ranije da će tokom februara biti održano više susreta dvojice ministara jer, kako je rekao, vremena je malo, pa su neophodne brze reakcije.

Inače, Zaev je prošle nedelje poručio da će Skoplje učiniti sve da se spor okonča.

Grčka i Makedonija su 25 godina u sporu u vezi sa imenom bivše jugoslovenske republike, a obe zemlje su odlučne da se do leta to pitanje reši.




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
srbo

pre 6 godina

Mada je ovo sve izrežirano od amerikanaca Srbiji bi ovo trebala biti nit vodilja kako bi se trebala postavljati svojom politikom da zaštiti svoj jezik a ne da pusta da od dijalekata srbskog nastaju neki jezici bošnjački,hrvatski,crnogorski...... Razmislite

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija