• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/jutarnji list

21.02.2018

21:21

BAKIR NAJAVIO POGORŠANJE ODNOSA SA HRVATSKOM:  Izetbegović optužio Hrvate da šuruju sa Srbima, protiv interesa BiH?!

Balkan

BAKIR NAJAVIO POGORŠANJE ODNOSA SA HRVATSKOM: Izetbegović optužio Hrvate da šuruju sa Srbima, protiv interesa BiH?!

Podeli vest

Član Predsedništva BiH Bakir Izetbegović upozorio je da je moguće očekivati pogoršanje odnosa Sarajeva i Zagreba, te srpsku i hrvatsku stranu optužio za širenje netačnih informacija o radikalizaciji i opasnosti od islamskog ekstremizma u BiH

Za moguće pogoršanje odnosa sa Hrvatskom, Izetbegović je odgovornost prebacio na hrvatsku stranu zbog, kako je rekao, "ignorisanja interesa, stavova i prava BiH".
- Ako Hrvatska nastavi s ignorisanjem interesa, stavova i prava Bosne i Hercegovine, ti odnosi koji su još dobrosusedski, neizbežno će se pogoršavati- rekao je Izetbegović u intervjuu za portal Faktor.

Izetbegović tvrdi da je do sad mnogo toga "gurano pod tepih" i krajnje je vreme, smatra, da se iskreno pristupi rešavanju decenijama starih otvorenih pitanja.

- Na to nas obvezuje i nedavno usvojena nova strategija Evropske unije (za Zapadni Balkan). I nas i Hrvatsku- kazao je Izetbegović, nekoliko dana uoči trilateralnnog sastanka na vrhu, BiH, Srbije i Hrvatske, u Mostaru.

Tanjug

Trilateralni susret na vrhu, trojice članova Predsednistva BiH, predsednika Srbije Aleksandra Vučića i Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović, najavljen je za 6. i 7. marta.

Lider Bošnjaka tvrdi da "i hrvatska i srpska strana", svaka iz svojih interesa, kako bi ostvarile svoje ciljeve, svesno šire netačne informacije o radikalizaciji i opasnosti od islamskog ekstremizma u BiH.- Rade to i hrvatska i srpska strana. 

Hrvatskoj je cilj novi izborni zakon (u BiH), srpskoj nešto opasnije od tog - izgovor za vlastitu radikalizaciju, za stvaranje vlastitih paravojnih jedinica, za tvrdnje o ''nemogućem životu sa Bošnjacima'' i potrebi za ''izlazak iz propale zajednice koja se radikalizuje'' i tako dalje. Sve što oni rade, i planiraju da rade, imputiraće nama- tvrdi Izetbegović.

Reuters

U vezi Izbornog zakona BiH, Izetbegović očekuje snažnije angažovanje međunarodne zajednice ne bi li se postigao dogovor pre maja, odnosno pre zakonskog roka za raspisivanje izbora koji su najavljeni za oktobar.

Izetbegović se, kako se navodi, posebno obrušio na hrvatskog člana Predsedništva BiH Dragana Čovića kojeg je, ne birajući reči, optužio za širenje "drskih besmislica", a u prilog tome je kao primer naveo razgovore njih dvojice sa šefom EPP Džozefom Dolom u Briselu.

Tanjug

- Čović je govorio o stvaranju ''islamske države'' u BiH i govorio je to pred predsednikom EPP-a Dolom. Nakon te tvrdnje ja sam kazao da ću napustiti sastanak ako se nastavi s takvim drskim besmislicama. 

Cilj stavljanja takvih hipoteka na vrat Bošnjaka je pokušaj izjednačavanja strana, relativiziranja presude (Jadranku) Prliću i ostalima za udruženi zločinački poduhvat- kazao je Izetbegović.
Čoviću je prebacio i kako zbog želje za političkom trgovinom, ne precizirajući na šta točno misli, namerno koči usvajanje sporazuma države s Islamskom zajednicom u BiH koji bi trebalo da reguliše status te zajednice na način na koji je to ranije učinjeno s Katoličkom i Pravoslavnom crkvom.

Upitan o naoružavanju policije u Republici Srpskoj “hiljadama ovih pušaka”, Izetbegović je rekao da je to razlog za zabrinutost.

Tanjug

- Nabavili su deseterostruko više pušaka od realnih potreba policije RS-a. Uznemirujuća je to poruka za sve normalne i dobronamerne ljude u BiH- kazao je Izetbegović.

On je istovremeno pozvao sve u BiH da, kako je rekao, ne nasedaju na provokacije i ne dopuste uvlačenje u politiku destabilizacije i sukoba.

Odgovor na naoružavaje policije u RS treba da bude ubrzano približavanje članstvu u EU i NATO, tim pre što će se, kako očekuje Izetbegović, Milorad Dodik "u dogledno vreme" umoriti od pokušaja rušenja BiH baš kao i njegove pristalice.

BAKIR PRETI SVIMA REDOM: U Bosni ne može biti trećeg entiteta BEZ RATA I KONFLIKTA!




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!
NBA

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!

Košarkaši Oklahoma siti Tandera poveli su u prvoj rundi plej-ofa protiv Nju Orleans Pelikansa sa 2:0 na krilima fantastične partije Šej Gildžus Aleksandera, kojeg saigrači smatraju ovogodišnjim najboljim igračem lige (MVP).

25.04.2024

09:50

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija