• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

28.02.2018

22:59

TEŠKA BRUKA ANDREJA PLENKOVIĆA: Ustaški pokić "Za dom spremni", protivustavan, ali MOŽE DA SE KORISTI?!

Balkan

TEŠKA BRUKA ANDREJA PLENKOVIĆA: Ustaški pokić "Za dom spremni", protivustavan, ali MOŽE DA SE KORISTI?!

Podeli vest

Nakon što je Andrej Plenković izjavio je da poklič “Za dom spremni“ protivustavni, ali da se može koristiti ponekad, stigle su i reakcije tamošnjih političara.

Da podsetimo, hrvatski premijer sastao se sa predsednikom Komisije za suočavanje s posledicama vladavine nedemokratskih režima, a odučeno je da se taj poklič može koristiti u “izuzetnim situacijama“.

Lider SDP-a Davor Bernardić smatra da je Komisija donela sraman zaključak u vezi sa pozdravom “Za dom spremni“, prenosi "Jutarnji list". 

- Danas je Komisija donela sraman zaključak kojim je ustaški pozdrav postao dopustim u izuzetnim situacijama. To znači da će taj pozdrav biti vidljiv na samo nekoliko kilometara od Jasenovca. Još jednom se dopušta da ustaštvo te poražene i pogubne ideologije na najperfidniji način uništavaju hrvatsko društvo- ističe se u saopštenju SDP. 

Kako se dodaje, i “ovog puta do punog izražaja dolazi premijerova neodlučnost i nesposobnost“. 

- Kao i uvek kada u državi dođe do ozbiljnih problema koje ne znaju da reše, kada se ne sprovode reforme i kad nemaju planova za budućnost ove zemlje, vladajući nas vuku u prošlost. Nije znao ili nije mogao, ili još preciznij, nije smeo da reši situaciju sa spomen – pločom u Jasenovcu, Plenković se sakrio iza Zvonka Kusića- navodi se dalje. 

Public


Reagovao je i lider SDSS Milorad Pupovac. On je za N1 rekao da Komisija nije rešila problem, već zakomplikovala situaciju, te da bolje da nisu uradili ništa nego ovo. - Ove obavezujuće preporuke će uneti zabunu, i kod policije i kod sudija. Tako već večeras gledamo HOS-ov grb ispred jednog televizijskog voditelja, a sutra na stadionima kad neko dođe sa istim pozdravom može da se kaže da pozdravlja poginule pripadnike HOS-a. Ovo je štetno za ustavnopravni poredak RH, štetno i uvredljivo za sve narode koji su bili žrtve ustaškog režima- naveo je Pupovac. 

Bivša premijerka Jadranka Kosor na Tviteru je napisala kako se to “za dom spremni“ može koristiti u nekim situacijama. 

- Ako je protivustavno, onda je protivustavno- rekla je ona. 

Takođe, lider Mosta Božo Petrov za RTL je rekao da zapravo nikakva odluka nije donesena. 

Beta

Komisija, u javnosti nazvana komisijom za suočavanje s prošlošću, formirana je pre godinu dana kao odgovor Plenkovića iz Hrvatske demokratske zajednice na postavljanje spomen-ploče za 11 poginulih u ratu devedesetih sa uklesanim ustaškim pozdravom "Za dom spremni" u Jasenovcu, u blizini ustaškog logora iz Drugog svetskog rata. 

Ta je ploča izazvala oštre kritike u javnosti, ali i podele u vezi s korišćenjem tog pozdrava, odnosno treba li ga zabraniti i izbaciti iz grba udruženja dobrovoljaca HOS, koje je i postavilo spomen-ploču. Naime, u grbu tog udruženja nalazi se ustaški pozdrav. 

Pod pritiskom javnosti, sporno spomen-obeležje je premešteno iz Jasenovca u obližnju Novsku. 

S obzirom na razlog formiranja Komisije, u javnosti se cela priča svela na iščekivanje preporuka o grbu HOS-a, isticanju simbola "Nezavisne Države Hrvatske" i fašizma, ali i komunizma, pre svega crvene zvezde petokrake. 

Komisija ima 17 članova, među kojima su istoričari, politikolozi, pravnici, a njene preporuke nisu obavezujuće.

USTAŠKO LUDILO: PRAVAŠI OPTUŽILI PUPOVCA DA JE VLADAR HRVATSKE, pozvali Hrvate da protestuju protiv Vučića!

USTAŠE SE BAŠ NIČEG NE STIDE: Protestna nota SRBIJI zbog Dačićeve izjave da je Jasenovac jedan od najvećih logora smrti!




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija