• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: avaz.ba

03.03.2018

13:55

BUNA PROTIV ŠOLAKA U BiH! KABLOVSKI OPERATERI: Evo kako vlasnik N1, želi da ukrade 14 MILIONA EVRA!

Balkan

BUNA PROTIV ŠOLAKA U BiH! KABLOVSKI OPERATERI: Evo kako vlasnik N1, želi da ukrade 14 MILIONA EVRA!

Podeli vest

Kablovski operateri Elkatel, Elta-kabel, Elta-MT, TXtv i El Sat uputili su pismo svim klubovima zastupnika u Parlamentu BiH, ali i svim zastupnicima pojedinačno, od kojih zahtevaju da osiguraju fer tržišnu utakmicu koja je već godinama ugrožena kriminalnim ponašanjem vlasnika Sport Kluba i njegovih pomagača iz Konkurencijskog veća BiH

Pismo prenosimo u celosti:

Poštovani, Mi, dole potpisane kompanije, molimo Vas za pomoć pri otkrivanju prevara vezano za slučaj "Sport Klub" u BiH, koje su se dogodile u zajedničkim institucijama BiH, tačnije na Konkurencijskom veću BiH.

Molimo Vas da putem zajedničkih organa BiH uložite napor da se te prevare razotkriju i sankcioniraju oni koji su ih počinili, jer se radi o nezakonitoj materijalnoj koristi od 28 miliona maraka (oko 14 miliona evra - nap.ur.).

"MALTA TUDEJ": Srpski medijski magnat Šolak kupio malteški pasoš za 650.000 evra kako bi IZBEGAO PLAĆANJE POREZA!

O događaju u najkraćim crtama: Konkurencijsko veće BiH (Veće) je 23.12.2015., po prijavi Asocijacije kablovskih operatera u BiH (AKOP), čije su naše kompanije članice, donelo rešenje kojim je utvrdilo da je vlasnik Sport Klub programa - UNITED MEDIA - zloupotrebila dominantni položaj u BiH tako što su kabl-operaterima i telekomima uskratili Sport Klub programe. Zato im je Konkurencijsko veće naložilo da plate kaznu od 250.000 KM (koju su platili) i naložili su im da svim operaterima u BiH moraju dati kanale Sport Klub po istoj ceni po kojoj su te programe dali "Telemachu" i TOTAL TV-u.

Pre donošenja tog rešenja, Veće je po službenoj dužnosti izuzelo kopiju ugovora Sport Kluba za operatere "Telemach" i TOTAL TV, proverilo da je u njemu zapisana cena tih kanala od 0,99 evra po korisniku mesečno, ocenili da se radi o primerenoj ceni i tek nakon toga doneli rešenje da ti uslovi moraju biti dati i drugim operaterima, a ne samo "Telemachu" i TOTAL TV-u. No, UNITED MEDIA-i nije padalo na pamet da izvrši to rešenje, pa su kabl-operaterima poslali ponudu da Sport Klub plate 2,80 evra po korisniku mesečno, umesto 0,99 evra, kako je to zapisano u ugovorima TOTAL TV-a i Telemacha za Sport Klub, a koji se čuvaju u spisu Veća. Nakon te prevare su objavili: "Izvršili smo rešenje".

Operateri su, logično, odbili tu ponudu sa trostruko većom cenom.

TAJKUNSKA HOBOTNICA! Veliko istraživanje Informera - NA PLJAČKI DRŽAVE NASTALA MEDIJSKA IMPERIJA koja sad kontroliše Srbiju!

AKOP je zatražio prinudno izvršenje rešenja Veća tvrdeći da UNITED MEDIA operaterima mora dati Sport Klub po cijeni 0,99 evra, kako je to zapisano u ugovoru koji je arhiviran na Veću, a nikako po ceni od 2,80 evra, kako su to naknadno smislili. Nakon toga je izvršena prevara.

Kako je ugovor sa cenom od 0,99 evra bio u arhivu Veća i nije se mogao sakriti, odjednom je "sa neba pao" navodni aneks ugovora po kojem je, vidi čuda, cena sa 0,99 evra aneksom promenjena na 2,80 evra. Aneks je sa neba pao pravo u spis Konkurencijskog veća, a datiran je na dva dana pre donošenja rešenja Veća da bi prevara bila uspešna i da bi se to prihvatilo kao validan dokument.

Očigledno da na Veću nisu bili ili nisu hteli biti pažljivi, pa taj dokument nije odbačen kao irelevantan, jer je ubačen naknadno, posle zaključenog procesa, nego je suprotno propisima ostavljen u arhiv, računajući na to da to neće biti nikada otkriveno.

No, koristeći neke javne dokumente, uspeli smo da utvrdimo da je cena naknadno promenjena u ugovorima TOTAL TV-a i TELEMACH-a, pa smo tu prevaru otkrili. Ali to ništa ne vredi, jer neko na Konkurencijskom veću očigledno ne želi da vidi tu prevaru.

TEŠKA MULJAČINA! ĐILASOVI PRLJAVI MILIONI: Preko prodaje zgrade u sumnjivoj transakciji, OPRAO PARE ZA KAMPANJU?!

Da se radi o teškom kriminalu svedoči sljedeće: Ako ostane ta prevara, svi operateri će platiti najmanje 1 evro (po svakom korisniku mesečno) skuplje Sport Klub, a to znači da će na račune UNITED MEDIA-e u Luksemburgu (koju drže nepoznati stvarni vlasnici) otići 28 miliona KM novca više nego što bi naplatili da su poštovali cenu Konkurencijskog veća.

Ako uspe prevara, taj novac će biti uzet bosanskim operaterima, isključivo zahvaljujući podvali izvedenoj tim aneksom - i otići će kompaniji u poreskoj oazi koja ima sakrivene stvarne vlasnike.

Jasno nam je da Vi, kao Parlament, ne možete biti odgovorni za činjenje individualaca na funkcijama u upravnim organima, ali u svakom slučaju imate moć da preko zajedničkih institucija BiH efikasno pomognete da se krivci, izvršioci i saučesnici u navedenoj prevari u celini otkriju i sankcionišu, jer sprečavanje prevara u upravnim organima nije mešanje u rad institucija nego Vaša dužnost i obaveza.

Molimo Vas da brzo i efikasno delujete. Potrebna su konkretna dela. Očekujemo da ih Vi možete uraditi, jer će sve osim konkretnog činjenja sa Vaše strane biti odobravanje toga što su učinili. Mi smo Vam napisali gde i koji dokument je naknadno ubačen posle završenog postupka, zato nikakvih nejasnoća niti opravdanja za nečinjenje od bilo koga posle toga ne može biti.

Da je došlo do prevare sa naknadno uloženim aneksom (ili eventualno novim ugovorom) u spis Konkurencijskog veća, zaključili smo posmatrajući sled događaja i javno dostupne evidencije, jer nam to isto Konkurencijsko veće sprečava uvid u spis pod pritiscima druge strane koja misli da sprečavanjem uvida prevara sa naknadno uloženim dokumentom neće biti otkrivena.

U "Prilogu 1" dajemo detaljnije informacije u vezi gore navedenog. Nadamo se da ćete konkretnim merama pokazati da ste izabrani predstavnici naroda koji se bore protiv korupcije konkretnim merama, a ne samo deklarativno za govornicom Parlamenta.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

Oglasio se PS SE - Evo kako se "peru" nakon SRAMNE ODLUKE
Politika

Oglasio se PS SE - Evo kako se "peru" nakon SRAMNE ODLUKE

Parlamentarna Skupština Saveta Evrope (PSSE) saopštila je večeras da je usvojila preporuku da se tzv. Kosovu odobri da postane član Saveta Evrope (SE) i odlučila da prati ispunjavanje obimne liste obaveza za pristupanje, od kojih bi pitanje formiranja Zajednice srpskih opština (ZSO) trebalo da bude uključeno u buduće razmatranje Komiteta ministara SE o zahtevu tzv. Kosova za pristupanje SE kao post-pristupna obaveza.

16.04.2024

22:13

Debata bila neravnopravna, SE se pretvara u političku organizaciju - Grubješić o sramnom glasanju PS SE
Politika

Debata bila neravnopravna, SE se pretvara u političku organizaciju - Grubješić o sramnom glasanju PS SE

Stalna predstavnica Srbije pri Savetu Evrope Suzana Grubješić izjavila je večeras da je debata u Parlamentarnoj skupštini SE o prijemu tzv. Kosova bila neravnopravna i naglasila da su izveštaj i čitava sprovedena procedura bile protiv osnovnih principa, vrednosti i normi na kojima ta organizacija počiva, a koja se prema njenoj oceni, sve više pretvara u političku organizaciju.

16.04.2024

22:06

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija