• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: sputnjik.rs

08.03.2018

11:12

BES U PODGORICI, BERANE PRESELITI U SRBIJU! Milogorci pukli posle izbornog KRAHA NA SEVERU DRŽAVE!

Balkan

BES U PODGORICI, BERANE PRESELITI U SRBIJU! Milogorci pukli posle izbornog KRAHA NA SEVERU DRŽAVE!

Podeli vest

Nakon predizbornih poruka Đukanovića da samo pobeda DPS može "vratiti Berane Crnoj Gori", pristalice vladajuće partije na društvenim mrežama svoj bes zbog ponovne pobede opozicije iskalile su porukama da "Berane treba pripojiti Srbiji", stanovnike tog grada preseliti u Kruševac, Čačak ili Niš

Tu su i već tipične poruke da oni koji "ne vole svoju državu (Crnu Goru) mogu slobodno da pređu granicu", i da su u pitanju "plaćenici" i "četnici".

Komentari pristalica DPS-a i takozvanih "dukljana" na portalima i društvenim mrežama u Crnoj Gori nakon potvrđene pobede opozicije u Beranama, ponovo su na svetlo dana izneli dubok stepen društvene netrpeljivosti i netolerancije koju godinama unazad podupire režim u Podgorici.

 Komentarišući za Sputnik ovaj društveni fenomen, kao i netrpeljivost koja među aktivistima vlasti u Crnoj Gori postaje dio političkog folklora, sociolog Ilija Malović kaže da ga stvar podseća na Orvelov roman "1984", u kojem, kako kaže, "pored svakodnevnog javnog rituala pod nazivom "dva minuta mržnje" - jednom godišnje se održava i "nedelja mržnje" sa ciljem održavanja slike o spoljnom neprijatelju.

U tom smislu, Malović sugeriše da "način političke mobilizacije opisan u Orvelovom romanu", nažalost jako podseća na političku realnost i nivo političke kulture u današnjoj Crnoj Gori, i da ohrabrivanje mržnje postaje jedna od standardnih praksi vladajuće partije.

- Na početku treba istaći da nova crnogorska buržoazija nalazi svoje utemeljenje i društveno opravdanje u idejama koje su na pojavnoj ravni kulturološko-identitetske, predstavljajući sebe kao tvorca i branitelja ugroženog novog crnogorskog identiteta. Od prvog dana po dolasku na vlast, baratalo se terminima: neprijatelj, izdajnik, špijun, agent i slično. Ovakav način sticanja legitimiteta, čini se, dodatno se radikalizovao u godinama posle referenduma u kojima se ubrzano pokreće proces promene identitetskih karakteristika tradicionalne Crne Gore i na njeno mesto formiranje nove nacije, novog jezika i nove, dekretirane prošlosti - objašnjava Malović.

Public/Informer

On primećuje da, iako se "formiranje nove kulturne posebnosti" u Crnoj Gori želi prikazati za "elitizam", u pitanju zapravo nije ništa drugo do provincijalizam miksovan sa, kako kaže, svojevrsnom antisrpskom potkulturom.

 - Zanimljivo je primijetiti da je kao element mržnje uvek označen korpus stanovnika koji se izjašnjavaju kao Srbi, ali i onaj dio koji su nacionalni Crnogorci ali ne podržavaju vladajuću strukturu i ne dele njene antisrpske, antiruske i proNATO stavove - kaže Malović. 

- Kao što se antisemitizam nikada nije odnosio ni na jedan semitski narod (Arape na primer) sem na Jevreje, tako se i novocrnogorski protofašistički impuls iskazuje isključivo prema Srbima. Takođe, ova mržnja je oportunistička, kukavička, pojavljuje se samo tamo gde dobija dozvolu, gde može da prođe bez značajnih posledica - kaže on.

Na koncu, ovaj sociolog skreće pažnju i na, u Crnoj Gori široko rasprostranjenu, zloupotrebu termina "četnik", a koja, kako smatra, postaje opšte mesto za etiketiranje svih oponenata i protivnika vlasti.

Public/Informer

- Treba reći da je važan element ove crnogorske antisrpske potkulture česta upotreba termina "četnik", kojim se opravdava vulgarna i primitivna mržnja, često prema samom sebi. Pokušavajući da etiketira jednu veoma brojnu i raznoliku društvenu grupu ovim terminom, nastoji se dehumanizovati sve što predstavlja opoziciju vlasti i njene ekonomske interese. Sam termin četnik je u stvari uspavanka za uši saučesnika u otuđenju društvenih dobara, fašizacije društva i diskriminizacije sunarodnika. Služi kao politički morfijum da se ublaži povremena griža savesti crnogorskih šovinista porodično, interesno i idejno povezanih sa vladajućom strankom - zaključuje Malović.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Lala

pre 6 godina

Da Crnogorci imaju još imalo čojstva i junaštva kao njihovi dedovi proterala bi tu vladajuću bagru iz Crne Gore.

Izbori 2024

Vesti

TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!
Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!

Pripadnici kriminalne grupe Radoja Zvicera i Nikole Vušovića zvanog Džoni sa Vračara, koji su u bekstvu, među kojima je i Vladimir Kovačević zvani Kovač koji je optužen da je 20. marta 2020. namamio na sastanak pokojnog Aleksandra Halabrina, izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je pokojnog poznavao, ali da nisu tačni navodi optužnici da je bio član kriminalne grupe koja je optužena za njegovo ubistvo.

28.03.2024

12:54

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija