• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Blic

08.03.2018

12:27

NEMCI SNIMALI GOLU BEOGRAĐANKU U HRVATSKOJ CRKVI: Dubrovčani i rimokatoličko sveštenstvo kipte od besa!

Balkan

NEMCI SNIMALI GOLU BEOGRAĐANKU U HRVATSKOJ CRKVI: Dubrovčani i rimokatoličko sveštenstvo kipte od besa!

Podeli vest

Građani Dubrovnika i tamošnje sveštenstvo ogorčeni su zbog toga što je ekipa nemačkih filmadžija, koja ovih dana tamo snima dokumentarni film, snimala u crkvi na Jezuitima editorijal s golom ženom

Uzbunu je digao dubrovački biskup Mate Uzinić na svom nalogu na Fejsbuku.

- Dragi prijatelji, duboko me ražalostilo to što je danas zbog sopstvene promocije otvorenost dubrovačkih crkava zloupotrebljena za snimanje neprimerenih fotografija pod izgovorom umetnosti, na šta ćemo morati da reagujemo medijski i pravno. Moleći večeras Gospoda za nas koji smo ovim povređeni, s raspetim Isusom želim da molim i za one koji su to uzrokovali govoreći: "Oče, oprosti im, ne znaju šta čine!" - napisao je Uzinić.

Ništa sporno

Reč je o dokumentarnom filmu "The Colour Nude" u kojem će biti portretiran dubrovački fotograf Stjepo Brbora koji se bavi aktovima. 

Brbora je tako poslednja dva dana fotografisao 64-godišnji model Vesnu Knežević iz Beograda, želeći da prikaže njenu lepotu.

Nemačka ekipa u razgovoru za Dubrovački dnevnik tvrdi kako su se potrudili da celo snimanje prođe vrlo diskretno, jer su znali da bi konzervativci mogli da reaguju na golotinju u crkvi.

- To je jedna vrsta subverzije. Obišli smo krucijalna istorijska mesta gde možemo da koketiramo sa zidom, Držićem i samim Dubrovnikom, a sve to uz erotiku, odnosno određenu erotsku emociju. Fotografijama želimo da izbegnemo kliše, stereotip o lepoti, predrasudi kako to mogu da rade samo mlade žene. Ovo je jedan novi izazov i zasad smo prezadovoljni - izjavio je dubrovački fotograf Brbora.

Marijana Verhoef, režiserka filma, kaže kako je Dubrovnik idealna kulisa zbog svetlosti istorijskog aspekta, posebno zato što je i cilj samog filma razbijanje tabua i granica između prošlosti i sadašnjosti. Inače, model je njena majka.

- Dakle, to će biti film o oslobađanju i o ženskoj lepoti, bez obzira na godine. Moja majka ima 64 godine i želimo to da prikažemo kao nešto najnormalnije na svetu. Želimo da poručimo kako se žena od 50 ili 60 i nešto može skinuti i kako je to lepo, baš kao i kada se skine mlada devojka. Ne skrivamo bore, nedostatke, i to je ideja celog filma - razbijanje određenog tabua - izjavila je Verhoef za Dubrovački dnevnik.

Namerno ciljana Sodoma

Ipak crkva neće gledati blagonaklono na umetničke slobode. Javili su se odmah neki sveštenici koji su reagovali na "napade na crkvu".

- Namerno ciljana Sodoma ...! Namerno oskvrnjuju Hram Božji! Bog Vam dao snage - javio se don Vinko Puljić iz Hrvatske katoličke misije u Siegenu.

Neki su i za postavljanje čuvara, odnosno stražara. To je predlog fra Ivice Majstorovića.

- Grad bi trebalo da izdvoji barem toliko da zaštiti svetost sakralnih zgrada, da postoje stražari, pa da ne može niti ući ko nije prikladno obučen, kao što je to svuda u svetu. Ako grad "nema" za to onda je na vama, braćo sveštenici - piše fra Majstorović.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

Nedelja sećanja na žrtve u Ribnikaru i Malom Orašju: Od 7. do 10. maja biće organizovane brojne aktivnosti
Društvo

Nedelja sećanja na žrtve u Ribnikaru i Malom Orašju: Od 7. do 10. maja biće organizovane brojne aktivnosti

Radna grupa za uspostavljanje Memorijalnog centra u znak sećanja na žrtve masovnog ubistva u Oglednoj osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" u Beogradu, koja je formirana Odlukom Vlade Republike Srbije, predložila je na četvrtoj sednici da sve škole u Srbiji organizuju Nedelju sećanja i zajedništva u periodu od 7. do 10. maja 2024. godine, saopštilo je Ministarstvo prosvete.

19.04.2024

16:43

TV

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)
Live TV

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubistva Danke Ilić. Osumnjičeni za ubistvo od samog početka pokazuju vrlo neobično ponašanje. O tome šta je sve neobično u ovom slučaju, u emisiji "Info dan" govorile su Maja Jovanović iz Biroa za borbu protiv trgovine decom i psihološkinja Katarina Matić. Uživo u program javila se i novinarka Informera Vesna Jović sa najnovijim informacijama iz okoline Bora.

19.04.2024

16:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija