• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: jutarnji.hr

23.03.2018

11:13

HRVATSKA U DRAMI! EU ih ucenjuje da uvedu mere protiv Rusije, A KOLINDA ZVALA PUTINA U POSETU! Plenković pred novinare izašao u 2 ujutru!

Balkan

HRVATSKA U DRAMI! EU ih ucenjuje da uvedu mere protiv Rusije, A KOLINDA ZVALA PUTINA U POSETU! Plenković pred novinare izašao u 2 ujutru!

Podeli vest

Čelnici država članica Evropske unije dogovorili su prilično oštru izjavu osude Rusije, koja se optužuje za napad nervnim otrovom u Engleskoj, neke zemlje razmatraju proterivanje ruskih diplomata ili povlačenje svojih ambasadora, a hrvatski državni vrh će u ponedeljak razgovarati o tome kako će se postaviti, izjavio je u petak rano ujutru hrvatski premijer Andrej Plenković, koji je učestvovao na samitu EU

Na početku obraćanja novinarima, oko 2 ujutru, on je kratko je izvestio o temama o kojima je bilo reči na samitu, koji je nastavljen danas.

- Nakon ovog napada u Ujedinjenom Kraljevstvu, britanska premijerka Tereza Mej dala je podrobne informacije o kakvom je napadu reč, kakvo je hemijsko oružje koriščeno, da postoji vrlo visoka verojatnoća da je taj napad, prema mišljenju njenih službi i svih dostupnih informacija, organizovan od strane Ruske Federacije. Tu su sve članice pokazale solidarnost, usvojeni su dosta čvrsti zaključci, očekuje se takođe vrlo verojatno da se povuku određeni diplomatski potezi koje su već neke države članice najavile - rekao je Plenković, govoreći o slučaju trovanja dvostrukog agenta Sergeja Skripala i njegove ćerke Julije, koji su i dalje u kritičnom stanju u engleskoj bolnici, a navodno su otrovani nervnim agensom 'novičok', za koji se tvrdi da je proizveden za vojne potrebe još u doba SSSR-a.

EU POVUKLA SVOG AMBASADORA U MOSKVI NA KONSULTACIJE! Lideri EU na samitu u Briselu pružili punu podršku Britaniji u slučaju otrovanog agenta!

Novinari su hrvatskog premijera pitali na kakve diplomatske poteze je mislio kada je spominjao slučaj trovanja Sergeja Skripala.

- Uglavnom se u nekoliko članica EU razmišlja da ili uskrate gostoprimstvo jednom broju akreditovanih predstavnika Ruske Federacije u njihovim zemljama ili da eventualno povuku na konsultacije svoje ambasadore iz Moskve - odgovorio je Plenković.

BIVŠI BRITANSKI AMBASADOR RASTURIO LONDON: "Novičok" zakuvan u domaćoj vojnoj laboratoriji, RUSIJA JE ŽRTVA ZAVERE!

Na pitanje kako će se o svemu postaviti Hrvatska, rekao je da će se to znati nakon sastanka državnog vrha u ponedjeljak.

- Mi ćemo u ponedeljak videti, kad se okupi državni vrh malo o toj temi, kako pokazati solidarnost s Ujedinjenim Kraljevstvom zato što je ovo ozbiljan problem koji ugrožava i krši međunarodno pravo i odgovarajuće konvencije o zabrani hemijskog oružja, reč je o ozbiljnom problemu, većina država u ovom trenutku deli stav Ujedinjenog Kraljevstva - izjavio je Plenković.

PESKOV: Kremlj žali zbog povlačenja ambasadora EU iz Moskve!

Na dodatno pitanje je li se Hrvatska našla u nezgodnoj situaciji s obzirom na to da je predsednica Kolinda Grabar-Kitarović upravo pozvala ruskog predsednika Vladimira Putina u službenu posetu RH, Plenković je odgovorio da je taj poziv nastavak razgovora koje su hrvatska predsednica i ruski predsednik vodili pre nekoliko meseci u Moskvi i Sočiju.

- To je jedna sasvim druga tema u drugom kontekstu, gde mnoge države imaju odnose s Rusijom, u krajnjoj liniji i sama Velika Britanija je rekla da zadržava kanale komunikacije s Rusijom, isto radi i Evropska unija, a ovo nije nešto uobičajeno, ovde se traži jedan kalibrisani način da se odgovori na jednu vrstu aktivnosti koja je za članice EU i NATO-a nedopustiva, u krajnjoj liniji i za stalnu članicu Veća sigurnosti. Ovo je ozbiljan politički problem - kazao je Plenković.

MOSKVA VIŠE NIKAD NEĆE GORETI ZBOG BRITANIJE: Rusija nema iluzija, LONDON VEĆ 400 GODINA ČINI SVE DA JE UNIŠTI!

Na pitanje kako bi Rusija mogla da odgovori na moguće diplomatske mere prema njoj, Plenković je rekao da Rusija obično reaguje na načelu reciprociteta.

- U svakom slučaju ovo je epizoda koja je loša za odnose Rusije i Ujedinjenog Kraljevstva, a EU se solidariše nezavisno od konteksta - rekao je Plenković, a prenosi Jutarnji list na svom portalu.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
mica

pre 6 godina

Kada su nas bestijalno bombardovali, nisu krsili medjunarodno pravo? Bagra zapadnjacka.

Lala iz Banata

pre 6 godina

"Скинути ће гаће"... Хрвати ... - кад буде требало да се... - Плати...!!

zlata

pre 6 godina

Kako su se belosvetske bitange okomile, da na svaki nacin slome Rusiju!!! Te lazne optuzbe,sankcije--samo ce ojacati Putina i narod Rusije.

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija