• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

23.04.2018

15:13

NON PASARAN 2! Španci stavili veto - RAHOJ NEĆE POTPIS SA HARADINAJEM!

Balkan

NON PASARAN 2! Španci stavili veto - RAHOJ NEĆE POTPIS SA HARADINAJEM!

Podeli vest

Španija je stavila veto na nacrt deklaracije Samita EU - Zapadni Balkan u Sofiji, jer premijer Rahoj ne želi da se njegov poptis nađe na tom dokumentu zajedno sa potpisom premijera lažne države Kosovo, objavio je španski "El Pais"

Kako se navodi, razlog "nije spoljna politika EU", već to što Marijano Rahoj ne želi da se njegovo ime i potpis nađu u istom dokumentu, na istom nivou sa poptisom predstavnika Kosova, čiju nezavisnost Španija ne priznaje.

Španski list navodi da mu je ova informacija potvrđena iz više diplomatskih izbora, kao i da će Rahoj najverovatnije napustiti Sofiju i samit pre nego što počne sastanak, na kome će prisustvovati najviši predstavnici Srbije, Crne Gore, Albanije, Makedonije, BiH, ali i Kosova.

Premijer Španije će tako biti prisutan samo dan ranije, tokom radne večere zajedno sa ostalim liderima zemalja članica EU.

Rahoj je ranije govorio o tome da je problematično što se u Briselu istovremeno govori o proširenju i državama koje nisu priznate.

- To nas brine - rekao je Rahoj.

Kako je preneo Euraktiv, Rahoj je krajem marta na marginama Samita EU rekao svom bugarskom kolegi Bojku Borisovu, čija zemlja predsedava Uniji, da će "imati problema sa balkanskim samitom u Sofiji", kao i da je "zapretio da neće doći zbog Kosova", prenosi "B92".

KOSOVO NON PASARAN! Špancima oduzeto SP u dizanju tegova zbog SRPSKE POKRAJINE!

Španci su se početkom godine usprotivili određenim odrednicama u strategiji proširenja EU, zbog toga što je Kosovo stavljeno na istu ravan kao bivše jugoslovenske republike i Albanija.

Španija je dostavila pismo u obliku "non pejpera" pred usvajanje strategije proširenja na Zapadnom Balkanu, u kom "stopira" spominjanje Kosova u tom kontekstu, ali i odrednicu WB6, odnosno "balkanska šestorka" zbog toga što se njom Kosovo tretira kao država.

Kosovsku nezavisnost ne priznaje pet članica EU - Španija, Grčka, Kipar, Slovačka i Rumunija.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

ZSO da se formira što pre! Makron očitao lekciju Aljbinu Kurtiju
Politika

ZSO da se formira što pre! Makron očitao lekciju Aljbinu Kurtiju

Predsednik Francuske Emanuel Makron poručio je danas u telefonskom razgovoru sa premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem da pridaje veliki značaj napretku u formiranju Zajednice srpskih opština (ZSO) i istakao posvećenost dijalogu Beograda i Prištine, saopštila je Jelisejska palata.

23.04.2024

22:02

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Katastrofalne prognoze Španaca! Gudelj ne ide na Evropsko prvenstvo?
Fudbal

Katastrofalne prognoze Španaca! Gudelj ne ide na Evropsko prvenstvo?

Selektor Srbije Dragan Stojković nije dugo mogao da uživa u lepim vestima, jer se Aleksandar Mitrović sjajno oporavlja od povrede butnog mišića. As Sevilje Nemanja Gudelj (32) će kako prenose španski mediji 99 odsto zbog povrede propustiti Evropsko prvenstvo (do 14. juna do 14. jula).

24.04.2024

06:46

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija