• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Vesti-online/B92

15.05.2018

09:47

AFERA AGROKOR! NEVIĐEN SKANDAL TRESE HRVATSKU: Procurili mejlovi ministarke Martine Dalić!

Balkan

AFERA AGROKOR! NEVIĐEN SKANDAL TRESE HRVATSKU: Procurili mejlovi ministarke Martine Dalić!

Podeli vest

Potpredsednica Vlade Hrvatske Martina Dalić svesno je obmanjivala javnost o stanju u Agrokoru, trudeći se da izvuče korist za sebe, piše Indeks

Kako pokazuju objavljeni mejlovi, o svemu je uredno bio obavešten i premijer Hrvatske, Andrej Plenković.

Obmanjivali javnost

Dalić je nakon skandala koji potresa Hrvatsku podnela ostavku, a Plenković je na konferenciji za novinare rekao da su odluku o njenoj ostavci doneli zajedno. 

- Martina Dalić podnela je ostavku koju sam prihvatio - naglasio je premijer. 

Iz dokumentacije i mejlova koje poseduje Index jasno proizlazi kako su premijer Andrej Plenković i ministarka privrede Martina Dalić ne samo namerno obmanjivali hrvatsku javnost govoreći neistine o stanju u Agrokoru, nego su i kao premijer i potpredsednica vlade iskoristili svoje položaje kako bi posebna grupa, birana od strane Dalić, mogla da zaradi na poslovima u Agrokoru nakon 10. travnja. 

Kako pišu hrvatski mediji, vlasnici i predsednici brokerskih kuća, konsultantskih kompanija i advokatskih kancelarija tajno su radili za vladu na pripremi zakona, pa su tako izvukli ličnu korist s obzirom na to da je na kraju, na ime savetničkih usluga, iz Todorićeve bivše kompanije u poslednjih godinu dana izvučeno više od pola milijarde kuna. 

Dalić, koja je vodila grupu, nikada nije ni sa jednim od članova radne grupe potpisala ugovor, niti im je jedan jedini dokument koji bi dokazivao da radna grupa radi za vladu. Radilo se u tajnosti, a Dalić je, kako bi u tajnosti sve i ostalo, grupom upravljala preko privatne mejl adrese, a organizovani su i sastanci, piše Index. 

Iz dokumentacije je isto tako jasno kako su Plenković i Dalić, ne vodeći računa o javnom interesu i transparentnom vođenju procesa sanacije Agrokora, privatnim osobama, koje nisu bile vezane ni za jednu javnu funkciju, odavali ne samo poverljive pravne i finansijske podatke nego i sadržaje poverljivih razgovora članova vlade s investitorima, bankarima i diplomatima iz Rusije, kao i ostale pravne i finansijske podatke koji nisu bili poznati javnosti.  

U toj posebnoj vladinoj radnoj grupi bili su Ante Ramljak i Tomislav Matić kao predstavnici tada male i nepoznate konsultantske kompanije Texo Management, Matko Maravić i Tonći Korunić kao predstavnici InterCapitala, Branimir Bricelj iz tvrtke Altera Corporate Finance, Advokatsko društvo Šavorić i Partneri, tačnije advokati Boris Šavorić i njegov partner iz kancelarije Toni Smrček. Svi oni dobili su milionske angažmane u Agrokoru nakon što je jedan član te grupe, Ramljak, postao posebni vladin poverenik. 

reuter

Svi su oni unosili promene u zakon koji će kasnije postati poznat kao Lex Agrokor. 

Autori Lex Agrokora su Advokatska kancelarija Šavorić i Partneri, koji su napisali prvu verziju Lexa, koja je osam puta menjana i dopunjavana, skladno uputstvima potpredsednice vlade Dalić, premijera Plenkovića i samih članova grupe.

Kako je sve počelo

Radna grupa počela je sa radom 22. februara 2017. godine i to sastankom u zgradi vlade, prvo kako bi analizirala finansijsko stanje u Agrokoru. Nakon toga se formira posebna mejl lista preko koje članovi grupe analiziraju stanje u toj tada još Todorićevoj kompaniji. 

Grupa pod vođstvom Plenkovića i Dalić krenula je s radom oko Agrokora. Prvi sastanak mimo vlade dogodio se 3. marta i to u prostorijama Texo Managementa. 

Reč je o kompaniji iz koje je došao budući vladin poverenik Ramljak. 

STEFANOVIĆ: Neće biti duplih tehničkih pregleda!

- Kod nas će biti kao u bunkeru - napisao je Tomislav Matić iz Texo Managementa u odgovoru potpredsednici vlade misleći na tajnost i sigurnost sastanka kako ne bi bili otkriveni. 

U tom periodu napravljen i tzv. hodogram aktivnosti, u kojem su bile i osnovne poruke da se javnosti mora objasniti da će "sve biti u redu" i da se "vlada brine o hrvatskoj privredi". 

- Ubacite bubu da bi bilo mudro uspostaviti neki kontakt s državom - tipa uvek je dobro u ovakvim državama kao Hrvatska biti u nekom kontaktu s državom. Nije to USA -  napisala je Dalić u jednom od mejlova, koja je aludirala da strancima treba baciti "bubu u uho", tj da im se jasno stranim investitorima i finansijerima stavi do znanja da se u Hrvatskoj bez države ne može poslovati. 

Da je Dalić na ovim sastancima vodila glavnu reč pokazuje i činjenica da nijedan sastanak nije održan bez nje, a i mejl u kom kaže: "Bez mene gotovo i da nemate šta da diskutujete". 

HOLIVUDSKE ZVEZDE U FILMU O JASENOVCU! Država spremila 20 miliona evra za projekat o stradanju Srba, Jevreja i Roma!

Dalić je nakon sastanka sa Rusima u mejlovima istakla i "da se svako pravio pomalo lud". 

- Za pretpostaviti je da se svako pravio malo lud - ja sigurno jesam - niti sam ja htela da otkrijem da su mi poznate prave razmere problema niti je on verovatno želeo da otkrije sve svoje planove - piše Dalić. 

Ona je svojoj grupi i prenosila strogo poverljive informacije pa ih je tako obavestila i o razgovoru sa predstavnicima ruske Sberbanke. 

Saša Cetković

- Ja sam upravo razgovarala s Poletaevim. Kredita u ovim okolnostima neće biti. Sve se oči lagano okreću prema nama. PM će javiti vreme za današnji sastanak. Molim vas računajte danas poslepodne - stoji u poruci, a reč je o razgovoru s prvim zamenikom predsednika Uprave Sberbanka Maksimom Poletaevim. 

UŽASNA TVRDNJA MIKROHIRURGA PROF. DR MILANA STEVANOVIĆA: Zbog NATO bombi tek će nam se rađati DECA S DEFORMITETIMA?!

Sabor Hrvatske izglasao je Zakon o vanrednoj upravi u trgovačkim društvima od sistemskog značaja za državu koje su suočene s teškoćama u poslovanju. Donošenje zakona glasalo je 83 poslanika, 46 ih je bilo protiv, a dva uzdržana.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
sumadinac neprskani

pre 5 godina

lepo samo nista novo .pitam se ima li toga i kod nas ili je to specijalitet nasih zapadnih susjeda .

Izbori 2024

Vesti

TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve
Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve

Bila sam u dvorištu Novakovića, u tu kuću je udata moja ćerka i bavila sam se decom. Čula sam da je došao Milan Nikolić i udario mog sina Vuka sa obe šake. Nisam videla, ali sam čula tada šta se desilo. Milan mu je zapretio prstom i rekao, "j....u ti majku", a Vuk mu je odgovorio, "ti da j...š moju Draganu. Milan je mali čovek, ali je poskočio i sa obe šake udario Vuka. To su snimile kamere.

28.03.2024

18:01

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija