• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

22.05.2018

13:41

DODIK: Jasenovac se mora okarakterisati KAO GENOCID NA MEĐUNARODNOM NIVOU

Balkan

DODIK: Jasenovac se mora okarakterisati KAO GENOCID NA MEĐUNARODNOM NIVOU

Podeli vest

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, koji je otvorio danas u Banjaluci Konferenciju o Jasenovcu, smatra da se stradanje i ubijanje Srba u tom ustaškom logoru mora na međunarodnom nivou okarakterisati kao genocid

Dodik je istakao da Republika Srpska podržava organizaciju Međunarodne konferenciju o Jasenovcu u Banjaluci, koja je ranije održavana i u Njujorku i Izraelu, te je zainteresovana da se ona u kontinuitetu održava i daje odgovore na mnoge izazove.

- Osim utvrđivanja činjenica za sistem logora Jasenovac, treba ući i u pozadinu, odnosno pripremu jednog takvog zločina koji se nije desio samo te godine kada se dešavao, već je bio dio organizovane pripreme hrvatskih nacionalista još od samoga početka formiranja zajedničke jugoslovenske države tog vremena - rekao je Dodik novinarima.

DODIK: Erdogan je veliki državnik, ali...

On smatra da su to sve odgovori koji traže da se Jasenovac i stradanje Srba postavi na međunarodna mesta i da se preduzmu aktivnosti koje će dovesti do toga da se stradanja za koja je odgovorna Nezavisna Država Hrvatska proglase genocidom nad srpskim narodom tog vremena.

Milorad DodikTanjug

Milorad Dodik

- Takva vrsta zločina ne može zastarjeti i smatram da je na generaciji naučnika ovog vremena i političara, ali i budućih generacija, da istraju na zahtevu da se stradanje i ubijanje Srba u Jasenovcu okarakteriše kao genocid. Nije dovoljno da mi sami sebi to govorimo - poručio je Dodik.

On je ocenio da je ova konferencija od ključne važnosti za očuvanje naučne pažnje prema tome šta jeste Jasenovac.Dodik je, otvarajući konferenciju koju su organizovali Udruženje Jasenovac - Donja Gradina i Međunarodna komisija za utvrđivanje istine o Jasenovcu, rekao da ona treba dati odgovore na činjenice iz vremena koje posmatra, te da na neki način percipira i budućnost.

- Mi moramo afirmisati srpsku, nacionalnu, državnu ideju kao ideju budućnosti i moramo istrajati na tome i ovakva mesta i jesu za to. Ne smemo oklevati da kažemo da je jedna od stvari koju moramo ostvariti državno jedinstvo Republike Srpske i Srbije. To je srpska nacionalna ideja ovog veka - naglasio je Dodik.

On je zaključio da srpsko nacionalno ujedinjenje ne sme biti tabu tema barem kod Srba jer imaju istorijsko pravo na to.

Genocid u Jasenovcuscreenshot

Genocid u Jasenovcu

RAZBITI MIT O RS KAO GENOCIDNOJ TVOREVINI
- Moraju se razbiti krilatice o Republici Srpskoj kao genocidnoj tvorevini i državi BiH - smatra Dodik.

On je poručio da stranci uvek iznova nalaze trenutke da bi se napravili istorijski koraci protiv Srba zbog čega je ideja o Republici Srpskoj za srpski narod neprikosnovena.

- Ta ideja mora biti ojačana jer se urušava na svaki način. Srbima ne dozvoljavaju da imaju političkog i nacionalnog lidera ni u Srbiji, ni bilo gde. Moramo na to da utičemo i damo odgovore na ova otvorena pitanja - smatra Dodik.

Predsednik Međunarodne komisije za utvrđivanje istine o Jasenovcu Srboljub Živanović podsetio je da je Donja Gradina najveće stratište na kojem su Hrvati, rimokatolici i muslimani ubili stotine hiljada Srba, Jevreja i Roma za vreme Drugog svetskog rata.

- To je velika tragedija našeg naroda. I najveći grad Srba nalazi se u Donjoj Gradini i u jasenovačkim logorima smrti. Nikada ne treba zaboraviti da je Hrvatska bila i ostala jedina država koja je imala koncentracione logore za ubijanje dece - naglasio je Živanović.

On je dodao da su Hrvati i muslimani ubili 110.000 dece prema izvoru hrvatske štampe iz Drugog svetskog rata.

Udruženje Jasenovac-Donja Gradina i Međunarodna komisija za utvrđivanje istine o Jasenovcu organizatori su Sedme međunarodne konferencije o Jasenovcu koja se održava u Banjaluci.

Genocid u Jasenovcufacebook

Genocid u Jasenovcu


Konferencija se održava u vreme učestalih pokušaja da se sistem koncentracionog logora Jasenovac ne samo potisne u zaborav, već da se broj žrtava minimizira, logor preimenuje u radni logor i - povlačenjem raznih neprimerenih paralela - redefiniše sam pojam genocida, istakli su organizatori u najavi skupa.

Kao i do sada, konferencija će biti posvećena naučnim i stručnim pogledima na genocid počinjen u Drugom svetskom ratu od Nezavisne Države Hrvatske nad Srbima, Jevrejima i Romima.
Učesnici Konferencije razmotriće i pojavu radikalnih ideologija u kontekstu globalnih procesa. Na skupu će biti predstavljeno više od 30 radova, biće oranizovane dve panel-diskusije, te promovisane tri knjige.

Konferenciji prisustvuju i ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović, direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Milorad Kojić, direktor Sekretarijata za vere u Vladi Republike Srpske Dragan Davidović, generalni konzul Srbije u Republici Srpskoj Vladimir Nikolić.

Skupu prisustvuju i predsjednik Republičke organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila Nedeljko Mitrović, predsednik Dokumentaciono-informacionog centra Veritas Savo Štrbac, te direktori obrazovnih i institucija kulture u Srpskoj, prenela je RTRS.



Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Lala iz Banata

pre 5 godina

Штампати поново књигу: "МАГНУС КРИМЕН"...и поделити свој деци у школама уместо уџбеника историје ...Страним дипломатама - уместо одликовања и ленти, Министрима и посланицима - уместо заклетве... Српској Православној цркви и грађанима Србије - уместо минуте ћутања...!

sudija

pre 4 godine

Za taj genocid nad Srbima su krive ustase to jest hrvati i muslimani iz NDH podjednako i tako treba to i napisati. Muslimani se skrivaju iza zlocina NDH iako su u njemu ravnopravno ucestovali kao i 1912 i 1992 godine.

Izbori 2024

Vesti

TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve
Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve

Bila sam u dvorištu Novakovića, u tu kuću je udata moja ćerka i bavila sam se decom. Čula sam da je došao Milan Nikolić i udario mog sina Vuka sa obe šake. Nisam videla, ali sam čula tada šta se desilo. Milan mu je zapretio prstom i rekao, "j....u ti majku", a Vuk mu je odgovorio, "ti da j...š moju Draganu. Milan je mali čovek, ali je poskočio i sa obe šake udario Vuka. To su snimile kamere.

28.03.2024

18:01

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija