• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

24.05.2018

12:47

NOVI PRITISAK NA RS: Ešdaun predložio da Srbima u BiH onemoguće srpske pasoše

Balkan

NOVI PRITISAK NA RS: Ešdaun predložio da Srbima u BiH onemoguće srpske pasoše

Podeli vest

Bivši visoki predstavnik međunarodne zajednice u Sarajevu, Pedi Ešdaun, upozorio je Evropsku uniju da bi se ponovo mogla suočiti sa sukobima na Balkanu ukoliko izoluje BiH i predložio Briselu da, u slučaju da Srbija uđe u EU pre BiH, onemogući Srbima iz Republike Srpske i Federacije da koriste pasoše Srbije sve dok i BiH ne pristupi EU

Britanski mediji pišu da je Ešdaun izjavio da Evropska unija sklopljenih očiju ulazi u novi sukob ukoliko dozvoli da Srbija uđe u EU te na taj način u potpunosti izoliuje BiH, preneo je sarajevski Dnevni avaz.
Pristupanje Srbije Evropskoj uniji moglo bi, pema Ešdaunu, da zaustavi reforme u BiH i na kraju BiH pretoviri u konačni cilj država poput Turske i Rusije.

- Tada će svaki Srbin u Bosni i Hercegovini imati drugi pasoš i moći će putovati po Evropskoj uniji. U tom trenutku uopšte neće biti nikakvog interesa za buduće reforme u BiH - rekao je Ešdaun.


Kako kaže, to znači da će Bošnjaci biti jedini narod koji je izostavljen, izolovan i okružen neprijateljima isto kao i 1992. 

- Evropska unija, koju podržavaju zapadne sile, u neznanju realizuje planove Slobodana Miloševića, Franje Tuđmana, Radovana Karadžića i Ratka Mladića - naveo je.

PasošZoran Sinko

Pasoš

Britanski Expreš navodi da EU planira da primi Srbiju i Crnu Goru, Albaniju, Makedoniju, Kosovo* i BiH do 2025. godine, ali da granični sporovi i dalje ostaju nerešeno pitanje. 

- Mislim da Bošnjaci više nikada neće dopustiti da budu izolovani kao što su bili 1992. godine, okruženi neprijateljima i bez budućnosti u Evropi. Ukoliko ne rešite ovaj problem, ja ne vidim da to onda neće značiti povratak u sukobe - kazao je Ešdaun.

Bivši visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini takođe je rekao da bi Brisel mogao da izbegne novi sukob privremenim zaustavljanjem Srba s dvojnim pasošima da putuju po EU sve dok BiH ne ispuni uslove potrebne za pristup.

- Hoću reći da bilo koji Srbin u Srbiji, ako bi se pridružila EU, može doći u Evropu na na osnovu njihovog pasoša, ali svako ko ima drugi pasoš u BiH ne može doći u Evropu sve dok BiH ne postane članica EU - predložio je Ešdaun.

Uveren je, zaključio je, da u BiH više neće biti rata, ali da povratak u sukob znači prepuštanje BiH turskom predsedniku Redžepu Tajipu Erdoganu i ruskom predsedniku Vladimiru Putinu.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Branko

pre 5 godina

Opet ispada neki kostur iz ormara sa zeljom da se Srbima nesto zabrani!!!!!????

Gavrilo Princip

pre 5 godina

Zar njega neko nešto pita u životu? Davno ispušena muštikla

Felix

pre 5 godina

Da sigurno ce ovaj indijanc da nam komanduje šta gde i kako..Srbija i R.Srpska jedna država.

Zoran52

pre 5 godina

Pa što engleski moćnici napustiše EU, uplašili se da ih Srbi ne okupiraju,pa sada pametnu. Muslimani nikada nisu bili okruženi neprijateljima,odnosno Srbima,zapad ih je naterao na to,pa nek sada ispaštaju. Srbi su im uvek bili prijatelji,jer su deo Srpskog naroda,zapad ih je naterao da nas mrze, pogana krv.

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

Vesti

Obeležen Međunarodni dan devojčica u IKT!
Politika

Obeležen Međunarodni dan devojčica u IKT!

Narodna Skupština Republike Srbije, Ministarstvo informisanja i telekomunikacija, Udruženje poslovnih žena Srbije i Program Ujedinjenih nacija za razvoj, svečano su obeležili Međunarodni dan devojčica u sektoru informaciono-komunikacionih tehnologija, u Domu Narodne skupštine Republike Srbije.

25.04.2024

16:35

Srpska lista: Od dolaska Kurtija na vlast zabeleženo 500 napada na Srbe!
Politika

Srpska lista: Od dolaska Kurtija na vlast zabeleženo 500 napada na Srbe!

Napad i pljačka Petra Kostića (20) pre dve noći u centru Kosovske Mitrovice nedaleko od glavnog gradskog šetališta, vrtića i osnovne škole od strane grupe Albanaca je 500. etnički motivisan napad od dolaska na vlast Aljbina Kurtija što je i najbolja slika i prilika njegovog odnosa prema Srbima i svemu što je srpsko, saopštila je danas Srpska lista.

25.04.2024

16:34

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!
Fudbal

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!

Fudbalski savez Srbije objavio je na svom zvaničnom sajtu da je defanzivac Sevilje Nemanja Gudelj (32) juče imao operaciju kolena, koja je prošla dobro i da postoji mogućnost da ipak bude deo tima na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj!

25.04.2024

13:08

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija