• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: telegraf.rs

28.05.2018

07:39

KRVAVA AZRA PRAVOSNAŽNO OSUĐENA NA 14 GODINA! Brutalno je mučila i klala Srbe, kidala im polne organe i uši, urezivala krstove i slovo "S"!

Balkan

KRVAVA AZRA PRAVOSNAŽNO OSUĐENA NA 14 GODINA! Brutalno je mučila i klala Srbe, kidala im polne organe i uši, urezivala krstove i slovo "S"!

Podeli vest

Apelacioni sud Bosne i Hercegovine potvrdio prvostepenu presudu Azri Bašić

Apelaciono odeljenje Suda BiH potvrdilo je prvostepenu presudu, od decembra prošle godine, kojom je nekadašnja pripadnica hrvatske vojske Azra Bašić osuđena na 14 godina zatvora za zločine nad zarobljenim srpskim civilima u logorima u Domu JNA u Derventi i obližnjem Polju 1992. godine.

Bivšoj pripadnici 305. riječke brigade Hrvatske vojske i kasnije "bojovnici" 103. brigade HVO, nadaleko poznate kao Krvava Azra, na dušu su stavljena i dokazana mnogobrojna zlodela u "ubistvu, mučenju i nečovečnom postupanju, nanošenju velikih patnji i povredi telesnog integriteta i zdravlja".

SUĐENJE KRVAVOJ AZRI! POTRESNO SVEDOČENJE: Azra Srbe terala da LIŽU KRV, odsecala im delove tela...

Duga je lista njenih zločina, a jedno od najmorbidnijih svakako je zlostavljanje i potom klanje Blagoja Đuraša u nekadašnjem Domu JNA u Derventi.

- Ne možemo reći da je kazna od 14 godina velika, ali je, ipak, velika s obzirom na do sada izricane kazne za zločine nad Srbima - rekao je Slaviša Đuraš, sin ubijenog Blagoja.

KO JE AZRA BAŠIĆ?

Ona je optužena da je kao pripadnik HVO od 26. aprila do početka maja 1992. učestvovala u ubistvu, mučenju i nanošenju velikih patnji i povreda srpskim zarobljenicima u derventskom Domu JNA i na području sela Polje.

Bašićeva je odmah nakon rata napustila BiH i emigrirala u Kentaki, gde je tek u martu 2011. godine uhapšena i procesuirana zbog imigracijske prevare, odnosno davanja netačnih podataka američkim vlastima o učestvovanju u ratu u BiH.

Kentucky’s U.S. Marshal’s Service

S obzirom na to da je na osnovu zahteva pravosuđa BiH za Azrom Bašić raspisana poternica, vlasti SAD sprovele su postupak njene ekstradicije i izručenja pravosuđu BiH. Izručena je Bosni i Hercegovini u novembru 2016. godine, a proces pred pravosuđem je počeo već u decembru.

ZAŠTO JE ZOVU KRVAVA AZRA?

Svedoci na suđenju Bašićevoj opisali su kako je veštim potezom specijalnog noža, zaklala logoraša Blagoja Đuraša.

- Azri je zasmetalo što je teško pretučeni Blagoje, ležeći na podu u lokvi krvi, sa belom penom na ustima, počeo da krklja. Rekla mu je da ne krklja na usta i potom mu, onako bespomoćnom, veštim zahvatom jednu od oštrica svog specijalnog noža zarila u levu stranu vrata. Krv je šiknula po lamperiji. Blagoje čestito nije ni jauknuo, a ona se pobednički osmehnula, kao da je popila čašu vode - ispričali su svedoci krvavog pira Azre Bašić.

POTRESNA ISPOVEST ŽRTVE KRVAVE AZRE: Zaklala je mog oca Blagoja, a onda vrišteći igrala oko njegovog tela!

Na suđenju se moglo čuti i kako je Krvava Azra, zajedno sa ostalim hrvatskim i muslimanskim vojnicima, na razne načine zlostavljala i mučila Srbe.

- Bili su skinuti do pasa i bosi, gaženi su čizmama dok su puzali po podu klizavom od potoka krvi i stakla. Donosili bi im i konopac na kojem je bio svezan čvor i terali da ga stave u usta, posle čega su njihovi tamničari naglo povlačili konopac i čupali im zube - ispričali su svedoci torture.

U detalje su opisivali i kako je Bašićeva mučila srpske logoraše smeštene u nekadašnjem Domu vojske JNA u Derventi.

- Azra je tukla i trudnice, ponašala se prema zatvorenicima kao da su psi. Urezivala je ljudima nožem krstove na leđa, a onda preko toga sipala so - pričali su svedoci.

Azra je tukla i trudnice, ponašala se prema zatvorenicima kao da su psi Foto: Kentucky's U.S. Marshal's Service

LAŽNI IDENTITET

Prema jednoj verziji, Bašićeva je rođena 22. juna 1959. godine u Rijeci u Hrvatskoj, kao Azra Alešević, a po drugoj u Kotarskom kod Doboja. Tokom rata 1. marta 1994. godine, udala se za Nedžada Bašića. Krijući identitet prethodnih godina, koristila je devojačka i venčana prezimena, kao i imena Azra Kovačević i Izabela Bašić.

ŽENA DŽELAT SE KRILA POD LAŽNIM IMENOM: Pokušala je i muža da ubije, a onda je on svetu otkrio KRVAVU AZRU!

U jednom periodu živela je u Ročesteru u Njujorku sa suprugom. U sudskim dokumentima navodi se da je stanovala u oblasti Leksingtona do 2006. godine, a da je živela na drugoj adresi u Stentonu.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Branko

pre 5 godina

Auu, pa ova jos malo dobila kaznu kao Seselj, a mogla je da bude slobodna zbog nedostatka dokaza kao Taci i Haradinaj???????????????? Bruka i sramota za pravosudje BiH, pravosudje HR i Haski sud!!!!!???? Samo sevi zlocinci iz HR i BiH skrivajte iza vaseg cirkusa od pravosudja, banane drzave!!!!!?????

Branko

pre 5 godina

Takvi monstrumi mogu samo Hrvati da budu, to im je u genima!!!!???? Bolestan narod!!!???

NIKOLAKRAJINALONDON

pre 5 godina

Jebiga Azra postala si zrtveno jagnje. Ima od tebe i gorih zlocinaca ali ni ne pomisljaju da ih osude. Kao na primer Dudakovic Oric .... Mada iskeno i ti si zasluzila mnogo mnogo vise.

Srdjdjan

pre 5 godina

Ovo je zaista tragicno, nas Sud za ratne zlocine je svima davao maksimalne kazne od 20 godina, uz burno negodovanje Azrinih zemljaka, i strogu kontrolu predstavnika americke ambasade. To je slika prosle vlasti, sto vise osuditi svojih a zataskati zlocine nad Srbima.

mica

pre 5 godina

Takvu zivotinju treba prepustiti besnim psima da je komadaju. Robiju nije zasluzila.

Ljubo

pre 5 godina

Ma koga vise briga za Hag ,Sarajevo i druge .Srbi pamtite ,ne zaboravite ,ucite ,trebace nam ,da nam se ne ponovi . .Nije niko rekao da nece rata vise nikada biti ,objasnimo deci sta moraju znati i raditi ,da ne dozive naivnost kao njihovi ocevi ,dede ,majke .Da ne budu naivni ...

Aršini

pre 5 godina

U Srbiji mladic rani drugara, nehotice, oruzjem za koje nije imao dozvolu. Tuzilac javni, okarakterisao delo kao "ubistvo u pokusaju" iako svi svedoci, a i osteceni su izjavili da nije ciljano, vec da se okrivljenom u trenutku neko dotakao oruzja, ovaj je mahinalno potegao rukom, zvadio oruzje iz pojasa i oruzje je opalilo. Osteceni je sedeo iza 2 metra visokog mladica, metak je ostecenog mladica pogodio u rame, prosao, udario u rebro i zaustavio se kod kucme. Ostali mladici u opstoj guzvi su uzeli pogodjenog odneliga u kola pa u bolnicu. Da ne duzim vec je dugacko. Tvrdnje lekara iz Sokobanjske su da je bar 60% loseg stanja (ne moze da hoda, mada je samo zrno izvadjeno, posle 20 da, bez, jos uvek operacija u cilju prohodavanja i oporavka), transport do bolnice. Delo je prekvalifikovano kao neovlasceno posedovanje i upotreba oruzja sa nanosenjem teskih telesnih povreda. Nepravosnazna presuda: 3,5 godina zatvora. Da li je malo ili mnogo, ne mogu da prosudim, ali ova klala, specijalnum nozem ljude, sekla polne organe u ratu, nad nemocnim civilima, sa predumisljaje, mrznjom, planski i 14 godina.

Izbori 2024

Vesti

Tači se pitao za sve! Svedok u Hagu Ramiz Ćerići potvrdio lanac komande u tzv. OVK!
Politika

Tači se pitao za sve! Svedok u Hagu Ramiz Ćerići potvrdio lanac komande u tzv. OVK!

Svedok Ramiz Ćerići, koji je bio zapovednik bataljona u 121. brigadi tzv. OVK u operatinoj zoni Paštrik, potvrdio je danas na suđenju bivšim liderima tzv. Oslobodilačke vojske Kosova Hašimu Tačiju, Jakupu Krasnićiju, Redžepu Seljimiju i Kadriju Veseljiju pred Specijalizovanim sudom u Hagu da je "OVK imala imala jedinstven lanac komande na čelu sa Glavnim štabom".

23.04.2024

18:29

TV

Prsti su na crvenom dugmetu! Jesmo li umalo izbegli nuklearni rat? (VIDEO)
Live TV

Prsti su na crvenom dugmetu! Jesmo li umalo izbegli nuklearni rat? (VIDEO)

Šta se zaista desilo 14. aprila? Odgovor Izraela na napad Irana je pomalo čudan. Navodno Iran je pokušao nuklearni napad na Izrael. Na ovu temu u "Info danu" govorio je Nikola Vrzić, glavni urednik portala RT. Uživo u program javio se pilot Stevan Ignjatović koji je detaljnije govorio o avionima koji su sposobni da nose nuklearne bombe.

23.04.2024

16:13

Na Kosovu se ide na satanizovanje Srba i vraćanje u prošlost! Referendum nije ispunio svoju svrhu, rešenje je Zajednica srpskih opština! (VIDEO)
Live TV

Na Kosovu se ide na satanizovanje Srba i vraćanje u prošlost! Referendum nije ispunio svoju svrhu, rešenje je Zajednica srpskih opština! (VIDEO)

Život pod terorom Aljbina Kurtija na Kosovu i Metohiji još uvek predstavlja ogroman problem za Srbe koji tamo žive, a Zapad, sa svojim licemernim ponašanjem i dvostrukim aršinima, ne doprinosi rešavanju situacije. Na ovu temu u "Info jutru" televizije Informer govorio je predsednik Društva lobista Srbije Nenad Vuković.

23.04.2024

12:40

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija