• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: sputnjik

29.05.2018

15:06

GRCI SPREMAJU MASOVNI NAPAD NA "MAKEDONIJU": Atina na nogama, očekuju se strašni protesti u svim većim gradovima!

Balkan

GRCI SPREMAJU MASOVNI NAPAD NA "MAKEDONIJU": Atina na nogama, očekuju se strašni protesti u svim većim gradovima!

Podeli vest

Najava velikih demonstracija širom Grčke baca senku na dogovor ministara spoljnih poslova dveju zemalja o spornom imenu

Nakon što je grčki šef diplomatije Nikos Kocijas objavio da su se on i njegov makedonski kolega Nikola Dimitrov saglasili oko imena bivše jugoslovenske republike, a da je konačan dogovor sada u rukama premijera dveju zemalja, Grci su najavili velike proteste. 

Naime, u nekoliko grčkih gradova 6. juna biće organizovane masovne demonstracije u znak protivljenja novom imenu bivše jugoslovenske republike u kojem bi bio sadržan naziv "Makedonija". Proteste će podržati Pokret za očuvanje severne grčke pokrajine Makedonije.

Na pitanje može li grčki narod da sruši svaki dogovor dveju zemalja, Aleksandar Gajić sa Instituta za evropske studije za Sputnjik kaže da za tako nešto postoje vrlo male šanse.

- Protesti će sigurno biti masovni, ali mislim da ne mogu da utiču na to da grčka vlada promeni stav. Za tako nešto bilo bi potrebno da dođe do duboke političke krize unutarvladajuće koalicije Sirize. Treba imati na umu da je Siriza od dolaska na vlast izneverila sva svoja predizborna obećanja, od ekonomije, preko političkih odnosa sa EU, do niza zakona koje su doneli, a koji se kose sa uverenjima kako naroda, tako i grčke pravoslavne crkve. Dakle, oni se ni do sada nisu obazirali na javno mnjenje i proteste koji su se tim povodima dešavali, pa ne očekujem da će sada biti drugačije - ocenjuje Gajić.

(VIDEO) TAKO TO RADI S-500! NATO U ŠOKU, RUSI OBORILI RAKETU NA - 500 KILOMETARA! SAD nemo posmatrale šta čini Putinovo superoružje!

On misli da će grčke vlasti pokušati mimo naroda da proguraju rešenje za koje se odluče, uprkos tome što će možda naići na mnogo veći i radikalniji otpor građana.

- U Grčkoj se mogu očekivati ozbiljni politički protesti, ali mislim da vlada, što zbog svog kapitulanstva, što zbog zavisnosti od zapadnih sila i straha da opet ne pokvare sporazum, ovog puta neće smeti da ustukne - uveren je Gajić.

BRISEL NAM SMESTIO, SRBIJA I DEFINITIVNO TAMPON ZONA ZA MIGRANTE: Crno nam se piše, postali smo poslednja granica ka EU!

Kako kaže, grčka opozicija nema kapaciteta da prouzrokuje neku političku krizu i spreči dogovor Atine i Skoplja, koji ne bi bio u skladu sa željom grčkom naroda. 

Reuters

Međutim, dodaje sagovornik Sputnjika, iako se priča o tome da je načelni dogovor postignut, još nije poznato šta on zaista sadrži i koje je to novo ime koje su dogovorili šefovi diplomatija dveju zemalja.

ZLIKOVAC KLARK NEĆE DA NAS OSTAVI NA MIRU: Stane sile na Balkanu kreiraju stres, samo NATO može osigurati sigurnost!

- Nakon što je Zoran Zaev formirao vladu u Skoplju, bilo je očekivano postizanje sporazuma sa grčkom stranom, s obzirom na to da su uloženi veliki napori od strane zapadnih struktura da oni nađu zajednički jezik i da se dođe do nekog prihvatljivog naziva za bivšu jugoslovensku republiku. Verovatno će se naći takvo rešenje koje će u svom nazivu izbegavati eksplicitni naziv 'Makedonija' ili će se koristiti pridev 'makedonski', kako se grčko javno mnjenje ne bi iritiralo, a protesti donekle pacifikovali - očekuje Aleksandar Gajić.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
časlav

pre 5 godina

šta se bunite,..oni će sezvati Albanija,...a to vama ne smeta, zar ne

zanimljivo

pre 5 godina

Moze i Skopska Srbija. Skoplje je bilo prestolnica Nemanjica, zasto se to zaboravlja?

Nik

pre 5 godina

Moze po predhodnih ,Srbija CrnaGora, Jugoslavija Makedonija naravno da je ovo odgovor na .....

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17