• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

29.05.2018

15:06

SRBIN (62) ZBOG NAVODNIH RATNIH ZLOČINA IZRUČEN HRVATSKOJ: Uhapšen na granici sa BiH

Balkan

SRBIN (62) ZBOG NAVODNIH RATNIH ZLOČINA IZRUČEN HRVATSKOJ: Uhapšen na granici sa BiH

Podeli vest

Po nalogu suda Bosne i Hercegovine danas je državljanin Srbije Ðorđe Rkman (62), poreklom iz Osijeka, izručen Hrvatskoj, koja ga traži zbog navodnog ratnog zločina nad civilima na području Šodolovaca i okolnih mesta, saopštio je Veritas

Rkmana je 28. aprila uhapsila policija BiH na graničnom prelazu Karakaj kod Zvornika prilikom ulaska iz Srbije u BiH.

Postupak ekstradicije završio se relativno brzo, jer se Rkman nije protivio izručenju, smatrajući da će na ponovljenom suđenju u prisustvu dokazati svoju nevinost.

Rkman se sa još 13 lica tereti da su "u vremenu od tačno neutvrđenog dana u julu 1991. do 5. maja 1992. godine u mestima Ada, Ernestinovo, Koprivna, Markušica, Šodolovci, Podvinje i Laslovo, kao pripadnici Šodolovačke grupe, u više navrata naredili pucanje i učestvovali u pucanju iz minobacača i drugog teškog oružja".

(VIDEO) AMERI, STIDITE SE! Hrvatski general odgovoran za POKOLJ SRBA U MRKONJIĆU primljen u KUĆU SLAVNIH Ratne škole SAD!

- Pucali su po mestima Ðakovo, Tešinci, Koritna, Mrzović, Semeljci, Vladislavci i Hrastin bez izbora vojnih ciljeva, već po civilnom stanovništvu i po civilnim, privatnim, kulturnim, komunalnim i drugim objektima s ciljem da se stanovništvo usmrti, povredi i zastraši, a objekti oštete i unište, što je dovelo do smrti 10 i ranjavanja 30 osoba - navodi se u hrvatkoj optužnici.
Presudom Županijskog suda u Osijeku od 25. maja 1995. godine svi pomenuti su osuđeni u odsustvu na dugogodišnje kazne zatvora, ali je većina na ponovljenom suđenju u njihovoj prisutnosti oslobođena od optužbi.

BRUKA! Krvnica Azra Bašić ZA KLANJE I MUČENJE SRBA DOBILA SAMO 14 GODINA ROBIJE!

Veritas podseća da je na osnovu međunarodnih poternica koje je raspisao Interpol u Zagrebu, širom sveta do sada uhapšeno 168 Srba, od kojih je 60 ekstradirano u Hrvatsku. 
Od ekstradiranih do sada je protiv 23 postupak obustavljen ili je optužba odbijena, uglavnom nakon prekvalifikacije dela ratnog zločina u oružanu pobunu.

To za posledicu ima gubitak prava na obeštećenje za vreme provedeno u pritvoru.

Veritas ocenjuje da toliki broj obustava postupaka protiv lica sa Interpolovih poternica, ukazuje i na "zloupotrebu Interpola od strane Hrvatske".



Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Miloš

pre 5 godina

Na osnovu, gore napisanog teksta, može se zaključiti i sledeće: Bilo ko da je ispalio bilo kakav projektil u pravcu zveri, a to ustaše i jesu, u ratom zahvaćenom području, biće uhapšen od, istih zveri, jer je "mogao biti" pogođen i neko od civila?!! J...m te državo kada nemaš nikog na vlasti da zaštiti ovaj narod i uzvrati na isti način a sve radi činjenice da "...mi moramo kad tad živeti zajedno"!! ONI NEĆE DA ŽIVIMO ZAJEDNO!!! ONI HOĆE DA NAM ZATRU SEME!! TO JE ČINJENICA!! I dalje se zveri iživljavaju a kako je porodicama uhapšenih to one koje smo izabrali ni malo ne dotiče. Nek neko negde u svetu uhapsi, za slične događaje, bilo kog državljanina zemlje koja ima nacionalni ponos! Znam da nećete pustiti ovaj tekst ali bar ne puštajte vaše tekstove koje iznose nacionalnu sramotu i nemoć pa dižete tenziju narodu i idete na ruku zverima!

Flavie Felix IV

pre 5 godina

Uhapsiti prva dva hrvata(40+) koja udju u Srbiju i optužiti za ratne zločine.Tako to rade Izraelci.

Izbori 2024

Vesti

Tošković je dao najviše što je mogao za svoju otadžbinu! Vučević i Mojsilović posetili povređenog pripadnika 72. brigade
Društvo

Tošković je dao najviše što je mogao za svoju otadžbinu! Vučević i Mojsilović posetili povređenog pripadnika 72. brigade

Ministar odbrane Miloš Vučević i načelnik Generalštaba Vojske Srbije, general Milan Mojsilović posetili su danas povređenog pripadnika 72. brigade za specijalne operacije, starijeg vodnika Branka Vojvodića, koji je primljen na Vojnomedicinsku akademiju, nakon zadobijanja teških povreda tokom vežbe desantiranja iz helikoptera na vodenu površinu kanala Dunav-Tisa-Dunav u okviru vojnog kompleksa "Orešac".

16.04.2024

18:28

TV

EKSKLUZIVNO NA INFORMER TV! Predsednica Skupštine Ana Brnabić: Svaki dan se bavimo novim zahtevima opozicije i drndamo vunu!
Live TV

EKSKLUZIVNO NA INFORMER TV! Predsednica Skupštine Ana Brnabić: Svaki dan se bavimo novim zahtevima opozicije i drndamo vunu!

Predsednica Skupštine Ana Brnabić bila je gošća "Kolegijuma" Informer TV. Ona je pričala za našu televiziju o izborima, opoziciji, ali i o aktuelnim spoljnopolitičkim pitanjima kao što su glasanje o prijemu tzv. Kosova u Savet Evrope, kao i o pokušaju uvođenja sramne rezolucije o Srebrenici koja ima za cilj da etiketira srpski narod kao genocidan.

16.04.2024

14:42

JOŠ TV VESTI

Hronika

Roleks mu poklonila mama, a ne Vračarci! Evo šta je Nikola Kačarević, suprug starlete Tamare Đurić ispričao o zaplenjenom novcu!
uštedeo ogromne pare

Roleks mu poklonila mama, a ne Vračarci! Evo šta je Nikola Kačarević, suprug starlete Tamare Đurić ispričao o zaplenjenom novcu!

Nikola Kačarević, suprug starlete Tamare Đurić koji je optužen da je bio pripadnik vračarskog klana koji su organizovali odbegli Nikola Vušović i Radoje Zvicer izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je 35.000 evra, koliko je prilikom pretresa pronađeno u njegovom iznajmljenom stanu u kom je pre hapšenja živeo sa porodicom, njihova porodična ušteđevina.

16.04.2024

16:50

Sport

Nije za one sa slabim srcem! Crno-beli ne mogu bez drame!
Partizan

Nije za one sa slabim srcem! Crno-beli ne mogu bez drame!

Fudbaleri Partizana poraženi su u meču 30. kola Superlige na Banovom brdu od Čukaričkog (3:2), čime su praktično ispali iz šampionske trke u domaćem šampionatu. Prethodnog leta, crno-beli su u prvom kolu gostovali u Bačkoj Topoli i u sudijskoj nadoknadi ostali su bez trijumfa nad TSC-om (3:3). Kako su započeli, puleni Igora Duljaja na isti način su i okončali regularni deo šampionata - "ludom" utakmicom punom preokreta, na kraju čega su ostali uskraćeni za bodove.

16.04.2024

17:02

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija