• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

31.05.2018

23:57

MAKEDONSKA DRAMA DRUGI ČIN:  Kako će se zvati država, a kako crkva?!

Balkan

MAKEDONSKA DRAMA DRUGI ČIN: Kako će se zvati država, a kako crkva?!

Podeli vest

Pored diskusije oko budućeg imena Bivše jugoslovenske republike Makedonije, postavlja se pitanje kako će se zvati nekanonska Makedonska pravoslavna crkva

Deo medija, naime, tvrdi da je upravo makedonski premijer zatražio od Vaseljenske patrijaršije da se naziva tamošnje crkve izbaci pridev "makedonska".

Premijer Zoran Zaev to negira i tvrdi da niko nije tražio niti može da promeni ime Makedonske pravoslavne crkve.

Zaev je ogovarajući na pitanja poslanika u makedonskom parlamentu rekao da ime makedonske crkve nije predmet bilo kakvih dilema ili pregovora. 

Objasnio je da je pismo Vaseljenskom patrijarhu uputio tražeći pomoć u vezi konačnog rešenja crkvenog spora koji postoji od obnove Ohridske arhiepiskopije. 

Konfuziju izazvala dva saopštenja

Obećao je da će njegov kabinet danas objaviti sadržaj tog pisma koje je poslao Vaseljenskom patrijarhu, kao i odgovor koji je dobio iz Istanbula. 


- Tražio sam pomoć u rešavanju dugogodišnjeg crkvenog spora i to sam učinio, naravno, u koordinaciji sa Sinodom Makedonske pravoslavne crkve - rekao je Zaev i dodao da je on samo poslao pismo podrške na zahtev Sinoda da crkva u Makedoniji bude priznata ka Makedonska pravoslavna crkva - Ohridska arhiepiskopija - objasnio je Zaev. 

Do konfuzije došlo je jer su iz makedonske vlade javosti poslata dva saopštenja. Jedno, u kojem se kaže da je Zaev pisao Vaseljenskoj patrijaršiji tražeći da pomogne u procesu priznanja Makedonske pravoslvne crkve i drugo u kojem se kaže da je premijer obavestio patrijarha Vartolomeja da će iz naziva crkve biti izbrisan pridev "makedonska". 

Ciprasovo pismo "unelo zabunu": Crkva se odriče imena "makedonska"

Dodatnu konfuziju u ovu priču unela je i izjava grčkog premijera Aleksisa Ciprasa, koji je opozicionom lideru Kirjakosu Micotakisu poručio da je Makedonska pravoslavna crkva poslala pismo Vaseljensskoj patrijašiji u kojoj ih obaveštava da se "odriče prideva 'makedonska'". 

Mediji prenose da je Cipras to povezao sa procesom promena ustavnog imena Makedonije. 
Navodi se i da je nekanonska MPC navodno tražila od Vaseljenske patrijaršije da bude preimenovana u "Ohridska i Justinian Prima Arćdiocese". 

Makedonska pravoslavna crkva nije priznata, a SPC je smatra raskolničkom i sa njom je prekinula sve odnose još krajem maja 2005. Od tada nekanonska MPC pokušava da nađe svoju "majku crkvu", ali joj to ne polazi za rukom. SPC u Makedoniji jedino priznaje Ohridsku arhiepiskopiju. 

Zvanično Skoplje negira da je Zaev tražio da reč "makedonska" bude izbrisana iz naziva tamošnje pravoslavne crkve, a u odgovoru Vaseljenske patrijarši nan zahtev da se pomogne u rešavanju njenog statusa, kako se navodi, stoji da će ponovo biti preduzete sve mogućnosti za povratak MPC u kanonski okvir pod nazivom Ohridska arhiepiskopija. 

Makedonski mediji pozivajuće se na analitičare pišu da je iza svega u igri "politička utakmica sa mogućim ozbiljnim posledicama". 

I dalje, naime, nije jasno šta je Zaev pisao Vaseljenskom patrijarhu Vartolomeju. 
Ovim povodom oglasio se i portparol Sinoda nekanonske MPC-OA, vladika Timotej, koji tvrdi da je sve u vezi sa imenom crkve čista spekulacija medija. 

- Poslali smo pismo za rešavanje statusa MOC-OA. Niko u MOK-u neće odustati od bilo kakvog odricanja od ustavnog naziva MOC-OA. Grčka crkva nek se bavi svojim poslom, a mi smo Makedonska pravoslavna crkva i Ohridska arhiepiskopija - rekao je vladika Timotej portalu Religija.mk. 

Zaev da objavi pismo Vaseljenskoj patrijaršiiji
Poslanici smatraju da je neprihvatljivo da se premijer meša u crkvena pitanja, pogotovo zbog činjenice da je Makedonija sekularna država. 

A predsednik Instituta Integra Ljupčo Ristovski je izjavio da "ako nema prikrivenh motiva", Zaev će, očekuje, demantovati izjavu svog grčkog kolege objavljivanjem pisma koje poslao Vaseljenskoj patrijaršiji. 

Ristovski je ocenio stovremeno da bi ova priča mogla da izazovve ozbiljne posledice u prihvatanju paketa, kao rezultat pregovora sa grčkom o novom ustavnom imenu Makedonije. 

On je podsetio da sve pravoslavne crkve u svom nazivu nose naziv države. 

- Zato takve skrivene namere nikome ne odgovaraju, a najmanje makedonskoj vladi - rekao je Ristovski.

REPUBLIKA SEVERNA MAKEDONIJA: Kocijas i Dimitrov stavili tačku na spor oko imena BJRM dug 27 godina!

GRCI SPREMAJU MASOVNI NAPAD NA "MAKEDONIJU": Atina na nogama, očekuju se strašni protesti u svim većim gradovima!




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Sanko

pre 5 godina

Od kada su prestali da budu Srbi Stare Srbije oni su kao bezimeni brod u vasioni lete od planete do planete ili da bude jasno čitaocima izgubljeni su u vremenu i prostoru. Oni neznaju ko su, gde su, čiji su, a neznaju ni kako se zovu.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija