• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

01.06.2018

13:57

TRESE SE HRVATSKA, KITAROVIĆEVA I PLENKOVIĆ SE ŽESTOKO SUKOBILI: Teške reči i uvrede koje su razmenili šokirale HDZ!

Balkan

TRESE SE HRVATSKA, KITAROVIĆEVA I PLENKOVIĆ SE ŽESTOKO SUKOBILI: Teške reči i uvrede koje su razmenili šokirale HDZ!

Podeli vest

Najnoviji raskol u državnom vrhu Hrvatske, između predsednice Kolinde Grabar Kitarović i premijera Andreja Plenkovića, izazvao je veliko nezadovoljstvo u vladajućoj HDZ, gde kažu da im to nije trebalo, te da je došlo od lične netrpeljivosti i previše sujete, piše Jutarnji list  

I predsednica Grabar Kitarović i premijer Andrej Plenković su pogrešili, a javna svađa oboma je nanela štetu, komentari su HDZ-ovcaca na najnoviji sukob na relaciji Pantovčak - Banski dvori, u koji se ovog puta uključio i šef Sabora Gordan Jandroković, naravno, na strani Plenkovića.

Teške reči i uvrede koje su razmenili zbog zajedničke sednice na temu demografije i blokiranih, koju je Grabar Kitarović zatražila, a Plenković odbio, potpuno su, kažu, neprihvatljive.

- Ovakva komunikacija zaista je ispod svakog nivoa. Bez obzira na to ko je u pravu, a ko u krivu. To je neprimeren rečnik - rekao je Jutarnjem jedan od neimenovanih sagovornika iz HDZ-a. 

Smatra da su tome doprinele tri stvari - lična netrpeljivost predsednice i premijera, , potom Ustav koji generirše antagonizme i nedovoljno izgrađeni mehanizmi saradnje institucija.

Drugi, takođe neimenovani sagovornik lista kaže da je oboje trebalo da postupe drugačije.

- Predsednica, ako je već poslala predlog, trebalo je da pričeka nekoliko dana, što bi bilo logično, a ne po medijima da šalje predloge datuma za sastanak. Mislim da je Grabar Kitarović tu reagovala ishitreno. S druge strane, ni premijer nije bio korektan. Ako je dobio predlog, mogao je, na primer, da kaže da će ga uzeti u razmatranje, da će se razgovarati, usaglasiti, jer i vlada ima svoj plan, te da će iz svega pokušati izvući najbolje - naveo je.

Navodi i da je Plenković mogao da kaže da će prihvatiti predlog zbog nacionalnog interesa, bilo šta, umesto odbijanja.

Beta

Narednik, pak, kaže da ne vidi u čemu je problem sa zajedničkom sednicom vlade, koju je predložila Grabar Kitarović, koja bi prisustvovala i učestvovala na toj sednici.

On se prisetio da su svojevremeno Stipe Mesić i Ivo Sanader bez problema imali takve sastanke, te dodao da je sasvim sigurno "da svađa nikome nije donela nikakve političke bodove", kao i da je u odnosu dvoje najviših hrvatskih državnika "puno sujete".

IVANOV RUŠI DIL ZAEVA I CIPRASA: Ne prihvata da se BJRM prekrsti u REPUBLIKU SEVERNU MAKEDONIJU!

Neki u stranci ističu da ih ne čudi što je sukob između Grabar Kitarović i Plenkovića eskalirao baš sada. 

Naime, među njima već dugo vladaju napetost i netrpeljivost, a u HDZ-u se već neko vreme spekuliše da bi Plenković mogao uskratiti podršku predsednici za drugi mandat.

Atmosferu su dodatno podgrejale nedavno objavljene informacije da bi se HDZ i SDP mogli dogovoriti o promenama Ustava, pri čemu bi se ubuduće predsednik države biralo u Saboru.

VUČIĆ O KOSOVSKOM PROBLEMU: Očigledno je da Albance uopšte ne zanima Briselski sporazum!

- Mislim da bi u ovom trenutku uskraćivanje podrške predsednici za drugi mandat ili neki dogovor sa opozicionim SDP izazvao žestoke podele u HDZ - smatra novi sagovornik lista iz HDZ.

List piše da se više članova HDZ-a složilo da bi to izazvalo pobunu u stranci te ističu da u tom slučaju, u odnosu na Kitarović, Plenković ne bi imao šansi.

Neki u HDZ-u, pak, smatraju da predsednica, koja je, zapravo, već duže vreme u kampanji za drugi mandat, na ovaj način pokušava da podigne svoj rejting, koji je u padu kao i onaj HDZ-ov.

Beta

- Pohvalno je da predsednica ima inicijative, ali problem je što sa svoje pozicije ne može puno da učini jer nema ovlašćenja. Sigurno je da na ovaj način pokušava i da se distancira od afere s mejlovima u vezi Agrokora - kaže još jedan sagovornik Jutarnjeg.

(VIDEO) ŠOK! I HOLANDIJA STALA UZ PUTINA: Možda je ipak Ukrajina oborila MH17, KIJEV SAD IMA OZBILJAN PROBLEM?

Oštar stav predsednice prema premijeru neki HDZ-ovci su protumačili i kao pokušaj Grabar Kitarović da preuzme tu stranku od Plenković, dok drugi uveravaju da je tako nešto još rano, ali i da nje realno.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
caslav

pre 5 godina

sa takvima da se družimo u EU.....HA, HA,.....

Branko

pre 5 godina

Ovo je pravi Hrvatski dokumentarni "DOMOLJUBNI" film u kom ucestvuju samo "PRAVI DOMOLJUBI" a ne ucestvuju Srbi, haa haa haa!!?? Vlast je slatka!!??

Branko

pre 5 godina

Sad su braniteljske udruge na potezu da pod satorom donesu odluku tko je u ovom "DOMOLJUBNOM FILMU" veci domoljub!!!!?????

Izbori 2024

Vesti

Primenjene umetnosti važan deo projekta izgradnje beogradskog metroa
Društvo

Primenjene umetnosti važan deo projekta izgradnje beogradskog metroa

Sporazum o saradnji za aktivno uključenje studenata i nastavnog osoblja u projekat izgradnje beogradskog metroa potpisali su juče dekan Fakulteta primenjenih umetnosti prof. Goran Čpajak i direktor JKP „Beogradski metro i voz” Andreja Mladenović. Ovim preduzeće dodatno razvija saradnju sa fakultetima u cilju unapređenja struke, inovacija i tehnološkog razvoja i, od ustanova iz prvenstveno tehničke struke, proširuje je i na fakultete iz oblasti društveno-humanističkih nauka.

17.04.2024

22:23

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija