• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

01.06.2018

18:46

KUVA SE U ATINI I SKOPLJU: Neizvestan telefonski razgovor Ciprasa i Zaeva oko imena Makedonije!

Balkan

KUVA SE U ATINI I SKOPLJU: Neizvestan telefonski razgovor Ciprasa i Zaeva oko imena Makedonije!

Podeli vest

 U Atini i Skoplju se s nestrpljenjem očekuje za danas najavljeni telefonski razgovor premijera Grčke i Makedonije, Aleksisa Ciprasa i Zorana Zaeva, kada bi oni trebalo da potvrde dogovor o novom imenu te bivše jugoslovenske republike, postignut u pregovirima šefova diplomatija dveju zemalja, uz posredovanje izaslanika UN, Metju Nimica

Nema informaacija kada bi se taj razgovor dvojice premijera mogao dogoditi, a deo medija u Grčkoj i Makedoniji piše, pozivajući se na nezvanične informacije, da je još neizvesno da li će uopšte doći do razgovora i potvrđivanja dogovorenog, jer, kako se navodi, makedonska strana još nije ispunila sve obaveze. Ne isključuje se mogućnost da telefonski razgovor dvojice premijera bude odložen.
Da sve još nije dovedeno do kraja, kada bi Cipras i Zaev mogli da se čuju, što bi bio samo uvod u njihov susret u Prespi do polovine juna, gde bi sporazum bio i ozvaničen, potvrdio je na neki način ranije danas i portparol grčke vlade Dimitris Sanakpulos rekavši da "ništa nije gotovo, dok ne bue gotovo".

Reuters

-  Neće biti nikakvog sporazuma, ukoliko Skoplje ne private erga omnes i promenu ustava, odnosno donešenje ustavnih amndmana - rekao je Sanakopulos jutros novinarima u Atini.

Pozivajući se na, kako kažu, izvore iz vlade, atinski list Efemerida piše da je potvrđivanje dogovorenog u vezi imena u "vrlo kritičnoj fazi, sa mnogim obrtima koji se događaju iz minuta u minut".

Prema tom mediju, umesto približavanja sporazumu, došlo je do udaljavanja.

- Makedonija, čini se, i dalje nije spremna da se pridržava svega što je dogovoreno u Briselu između šefova diplomatija dve zemlje. Stoga je izgleda verovatnoća da se do sporazuma dođe u narednih nekoliko dana manja.Verovatno je da će telefonski razgovor između dva premijera biti odložen - piše Efemerida pozivajući se na izjavu vladinog zvaničnika.

Tanjug


Ukoliko, pak, do telefonskog razgovora dođe i Cipras i Zaev potvrde do sada dogovoreno, sporazum će biti potpisan u Prespki pre Samita EU zakazanog za 28. i 29. juna u Briselu. Mediji pišu da će potpisivanju prisustvovati i albanski premijer Edi Rama.Kao najizvesnije novo ime bivše jugoslovenske republike Makedonije do sada je spominjano "Republika Severna Makedonija".

IVANOV RUŠI DIL ZAEVA I CIPRASA: Ne prihvata da se BJRM prekrsti u REPUBLIKU SEVERNU MAKEDONIJU!

MAKEDONSKA DRAMA DRUGI ČIN: Kako će se zvati država, a kako crkva?!




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija