• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: sputniknews.com

07.06.2018

12:13

ĐETIĆKI NATOVDAN! Crna Gora dobila novo "crveno slovo" u kalendaru, VLAST SLAVI ALIJANSU, GRAĐANI U ŠOKU!

Balkan

ĐETIĆKI NATOVDAN! Crna Gora dobila novo "crveno slovo" u kalendaru, VLAST SLAVI ALIJANSU, GRAĐANI U ŠOKU!

Podeli vest

Proslava 5. juna, dana kada je Crna Gora postala punopravna članica NATO-a, po mnogima je zasenila proslavu obeležavanja 22. maja, kada je ta zemlja na referendumu dobila samostalnost 

Žar sa kojom su crnogorski vlastodršci obeležili godišnjicu ulaska zemlje u Severnoatlantsku alijansu, mora se priznati, zatekla je nespremnim većinu Crnogoraca.

Puna dva dana trajale su priredbe i izlivi duboke ljubavi i odanosti crnogorskog državnog vrha NATO "partnerima". Naravno, sve je simbolično počelo prvom zvaničnom posetom predsednika Crne Gore Mila Đukanovića sedištu NATO-a u Briselu. Osim što je reč o prvoj poseti šefa crnogorske države po stupanju na tu funkciju, Đukanović je ujedno bio i prvi državnik koji je posetio novo zdanje sedišta NATO-a, pa svoje zadovoljstvo tom činjenicom nije krio ni generalni sekretar alijanse Jens Stoltenberg.

ĐETIĆI POD KRILIMA ALIJANSE: Od juna NATO čuva crnogorsko nebo!

Ipak, mnogo važnije od toga je da je Đukanović iskoristio tu priliku da istakne da najmlađa članica NATO-a ima sasvim jasan stav prema Rusiji, i kako ujedno njegova skorašnje izjava o "zaokretu ka Moskvi" ne bi bila krivo protumačena.

- Video sam da je deo analitičara i deo medija tu moju izjavu pokušao da interpretira kao zaokret od NATO-a ka Rusiji. Nema ništa od toga. Reč je o tendecioznim pokušajima spekulisanja u odnosu na državnu politku, čiji sam protagonista. Crna Gora se ne deklariše samo jakim rečima nego iskrenom i istrajnom politikom pripadnosti sistemu čiji smo sastavni deo. Nema dileme da li ćemo se pridržavati spoljne politike Evrope, odnosno NATO-a - naglasio je Đukanović u štabu Alijanse.

Istog dana, svoje aktivnosti u sklopu obeležavanja godišnjice članstva u NATO-u imao je i ministar odbrane Predrag Bošković, koji je tokom posete američkom nosaču aviona "Hari Truman", koji se nalazio u međunarodnim vodama ispred crnogorske obale, na licu mesta mogao da se uveri kakva je Crna Gora postala sila ulaskom u NATO.

Ipak, ni tu nije bio kraj, pa je već sutradan usledila demonstracija jednog od, kako je poručeno, glavnih "direktnih benefita" članstva u alijansi, tzv. "er polisinga", kada su avion Vlade Crne Gore, u kojem se nalazio crnogorki ministar odbrane, iznad Jadranskog mora kobajagi "hapsili" lovci ratnog vazduhoplovstva Grčke i Italije, koji od 5. juna otpočinju patrolu nad crnogorskim nebom.

MILO JE ČUDO NEVIĐENO! U CRNOJ GORI VIŠE GLASAČA NEGO STANOVNIKA: Tako nešto ne postoji nigde na svetu!

Iako je ministar Bošković saopštio da to znači da su sada crnogorsko nebo i more zaštićeni, što predstavlja "samo mali deo benefita koje Crna Gora crpi iz članstva NATO-u", sudeći po većini reakcija na portalima i društvenim mrežama, reklo bi se da Crnogorci nisu preterano oduševljeni.

Okolnost da su nebo i akvatorij Crne Gore zvanično pod kontrolom drugih država mnogi defakto tumače kao gubitak suvereniteta, pa crnogorski građani u načelu i nisu pristalice državne logike da "tuđa ruka najbolje svrab češe".

Ni tu nije bio kraj egzaltaciji vladajuće elite bajkom NATO-a, pa je sinoć kao kuliminacija dvodnevnog slavlja premijer Duško Marković na Cetinju upriličio svečani prijem za kompletan državni vrh, na kome su prisustvovali predstavnici zakonodavne, izvršne i sudske vlasti, kao i diplomatskog kora i druge visoke zvanice, pred kojima je premijer istakao da je ulazak u NATO označio "početak novog doba za Crnu Goru".

- U godini članstva naša ekonomija je zabeležila impresivan napredak sa stopom rasta, koja je među najvećim u Evropi. To je doprinelo otvaranju novih radnih mesta i povećanju životnog standarda naših građana. Rezultati ukazuju da je Crna Gora članstvom u NATO dobila priliku da obezbedi dinamičan razvoj i dostigne kvalitet života kakav danas imaju najrazvijenije zemlje u evropskom i evroatlantskom prostoru - kazao je Marković.

Iako stanovnici Crne Gore verovatno ne mogu do kraja da dokuče o čemu zapravo govori njihov premijer, nakon dvodnevne grozničave proslave u čast Severnoatlantskog saveza, zaključak je da je obožavanje crnogorskih vlastodržaca prema alijansi već dostiglo religiozne razmere.

Ipak, uzdizanje NATO-a na nivo kulta, po crnogorske vlastodršce ima i svoje veoma praktične razloge. Imajući u vidu da je sada i doslovce kontrola crnogorske teritorije pod ingerencijom alijanse, kao i da je situacija istovetna kada se radi o ekonomskim tokovima u zemlji, nije teško primetiti da svako ko pretenduje na vlast u Crnoj Gori mora imati podršku struktura alijanse. Tim pre se religiozna opijenost crnogorske vladajuće elite NATO-om može lakše objasniti.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Mirko Crnogorac

pre 5 godina

Oslobodili se Sprske i Ruske dominacije. Zivjela NATO Crna Gora.

Branko

pre 5 godina

NATO Gorci, Milo je sebi kupio slobodu ulaskom CG u NATO a vi se mislite sta cete i kako cete dalje!!!????

Branko

pre 5 godina

Mora Milo NATO Gorcima uvesti i pozdrav " ZA NATO SPREMNI" !!!????? I Hrvati bi trebali promeniti svoj pozdrav u " ZA NATO SPREMNI" posto i oni idu ratovati za NATO interese i cuce na Ruskoj granici!!!??????

Cirilicni Srbin

pre 5 godina

А јел може овако: ''за НАТО спермни'' ?

deda Raša

pre 5 godina

E pa sta ce te, 22.maja ste dobili samostalnost ali ste je 5.juna izgubili i vise je nikada necete ni imati. Samo vi slavite.

Amater

pre 5 godina

PA NJEMU JE NATO CRKVA GDE SE KRSTI I MOLI,MILOGORACCCCCCCCCCCCCC....!!!!

David Ostenberg

pre 5 godina

Постојао је и 25. Мај , па ....

Vns

pre 5 godina

Njihovo opredeljenje...a šta mi da slavimo??? Turke,nemce i ruse i kineze, azerbejdzance??? Svi su nas gazili i okretali leđa kada je bilo najpotrebnije...99 bombardovanje...ko je bio uz nas?

branko1

pre 5 godina

E,je*e mi se za sve što se dešava u toj "modernoj Siciliji"i šta I kako slave.Samo napravite listu od par desetina hiljada tih ološa I neka se kuvaju u svom paklu

Neverica

pre 5 godina

Ja stvarno ne mogu da verujem da neko moze tolka budala da bude!!! Ove budale treba ubaciti u rubriku verovali ili ne kolike budale postoje!!!

Perakaže

pre 5 godina

E, bogumi, djetići završiše petu ofanzivu i Sutjesku, dogovorili se ko su junačine, utešili japance da ih neće napasti, pa su krenuli da spasu Evropu. E, bogumi imaće pune ruke posla, ali ne lezi vraže sve će to djetići srediti pošto su postali država broj jedan koji ima veći nacionalni dohodak i od Nemačke (u procentima naravno). Pošto im je vazdušni prostor bio u opasnosti, naredili NATO da patrolira nad Crnogorskim nebom. Pošto se cela teritorija preleće za oko 8 minuta, NATO razradjuje problem kako će se patrolni avioni okrenuti, čiji radijus okretanja veći od teritorije na kojoj patroliraju.Predlažem da se okreću vertikalno tako što će izvesti polu-luping i poluprevrtanja (što se u vazduhoplovnom svetu zove Imelman. E, bogumi ne ostaje nam ništa drugo no da čestitamo junačinama.

Zoran52

pre 5 godina

Ovako su Hrvati slavili '41.kada su pristupili Hitlerovom trojnom paktu. I dan danas imaju kompleks jer su klali braću Srbe u tuđe ime. Šta bi danas rekao serdar Janko ili vojvoda Đurišić na sve ovo.

Milan

pre 5 godina

A sampanjac je otvorio Serdar Jole, barjaktar iz Montenegroa...

Vitez Beli

pre 5 godina

Oni se oslobodise bede i potencijalne krize ili agresije za duze vremena pa sad sta god to znacilo.

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija