• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/telegraf.rs

09.06.2018

11:39

(FOTO/VIDEO) NEVREME PRAVI HAOS NA CRNOGORSKOM PRIMORJU! Pijavica podigla dva aviona u vazduh u Tivtu, juri dalje ka Budvi! Oluja čupala drveće i uništila bolnicu!

Balkan

(FOTO/VIDEO) NEVREME PRAVI HAOS NA CRNOGORSKOM PRIMORJU! Pijavica podigla dva aviona u vazduh u Tivtu, juri dalje ka Budvi! Oluja čupala drveće i uništila bolnicu!

Podeli vest

Veliko nevreme zahvatilo je noćas oko 3 sata Tivat, a preko dela platforme aerodroma namenjenog za parkiranje vazduhoplova iz kategorije tzv. generalne avijacije, bukvalno je prošla pijavica. Snažno nevreme pogodilo je i područje Herceg Novog, gde su dve osobe povređene, a oluja je nanela štetu Bolnici Meljine. Olujni vetar pogodio je danas Boku Kotorsku, a još jedna pijavica uočena je iznad Luštice, koja je krenula ka Budvi

Pijavica je zahvatila dva parkirana mala poslovna aviona tipa "Piaggio P-180 Avanti" od kojih je jednog zarotirala oko svoje ose za oko 180 stepeni, ali mu nije nanela veća oštećenja.


Drugi avion identičnog tipa prošao je značajno gore jer ga je jaki vetar bukvalno podigao sa tla, okrenuo i "tresnuo" nazad na platformu, prilikom čega je na avionu slomljena leva glavna noga stajnog trapa, a oštećen je i deo trupa i verovatno elisa na levom motoru.


U incidentu nije bilo povređenih, a nije oštećen ni jedan od susednih aviona koji su bili parkirani u blizini dva "Piaggia" koje je pijavica podigla.

Kako Vijesti nezvanično saznaju, oba aviona bila su parkirana i obezbeđena podmetačima ispod točkova u skladu sa svim propisima, a njihova težina od 6 tona nije nalagala potrebu da eventualno dodatnim kaiševima i sajlama, oni budu ankerisani - privezani za podlogu. Ankerisan nije bio nijedan od okolnih vazduhoplova, uključujući i mnogo lakši, oko 2 tone težak helikopter, a koje oluja nije pomerila.

Osim same putanje kretanja pijavice koja je "prešla" preko dva "Piaggia", stručnjaci smatraju da je u tome presudnu ulogu imala jedinstvena aerodinamička forma aviona tipa "Piaggion Avanti" koji imaju tzv. patka-sistem, odnosno glavne horizontalne upravljačke površine su im smeštene na nosu, umesto na repu. Stoga prednji deo ovog aviona ima značajno veći uzgon, pa je jakom vetru bilo i lakše da "podigne" parkirani vazduhoplov i zarotira ga.

O snazi pijavice koja je sinoć prošla tim delom aerodroma govori i nekoliko iz zemlje počupanih i oborenih velikih reklamnih bilborda uz obližnju magistralu. O incidentu su obavešteni vlasnici dva oštećena aviona, osiguravajuće kompanije kao i nadležne službe Agencije za civilno vazduholovstvo Crne Gore.

Teško oštećeni "Piaggio" američkih registarskih oznaka N 977 RS, ostaće do daljnjeg na platformi, dok ga ne pregledaju tehničari i odluče kako ga ukloniti bez daljih oštećenja. Uprkos nevremenu koje se u međuvremenu značajno stišalo, saobraćaj na aerodromu Tivat odvija se redovno u zavisnosti od nivoa vidljivosti.

OLUJA NAPRAVILA HAOS U HERCEG NOVOM

Olujni vetar koji je protekle noći duvao brzinom od preko 100 kilometara na sat naneo je veliku štetu na hercegnovskoj rivijeri. Dve osobe su povređene, a jedna je zadržana u Bolnici Meljine.

Najviše su stradale Meljine. Demolirane su benzinska pumpa, perionica automobila, kvantaška pijaca, raskriven je deo krova Vatrogasnog doma, ograda Bolnice.

Oluja je nanela velike štete i Bolnici Meljine. Srećom povređenih nije bilo. Štete su evidentirane na svim odeljenjima, polomljena su stakla, a polomljena su i stabla u bolničkom dvorištu. Kompletno osoblje je na radnim mestima, a u toku je rašćišćavanje.

Pijavica je odnela krov sa kabineta na internom odeljenju, sva stakla su polomljena. Na tehničkoj službi do krova je otpao, a stradale su kuhinja i kupatilo.

Oluja je prevrtala automobile, čak i kombi vozila i kamione, oštetila dosta zelenila, padala su stabla na Savini.

KO PREŽIVI OVO LUDO VREME, PRIČAĆE! Juče tropskih +35 DANAS POTOP!

(FOTO/VIDEO) JAKO NEVREME ZAHVATILO SLOVENIJU I HRVATSKU: Olujni oblaci sa gradom veličine teniske loptice IDU KA SRBIJI?!




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Prihvaćeno jemstvo od skoro milion i po evra! Sin Vesne Medenice predsednice Vrhovnog suda pušten da se brani sa slobode!
dva puta odbili

Prihvaćeno jemstvo od skoro milion i po evra! Sin Vesne Medenice predsednice Vrhovnog suda pušten da se brani sa slobode!

Ustavni sud Crne Gore usvojio je danas žalbu i utvrdio da se Miloš Medenica, sin bivše predsednice Vrhovnog suda Vesne Medenice, neosnovano u pritvoru, potvrđeno je nezvanično podgoričkom portalu CdM. Vesni Medenici se takođe sudi, zbog optužbi za zloupotrebu službenog položaja i organizovanja kriminalne grupe, ali se i ona brani sa slobode.

24.04.2024

16:09

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija